укр рус
60 простих порад про те, як заощаджувати під час подорожей по Європі

Їдете в самостійну подорож Європою або тільки плануєте поїздку? Тоді ми з задоволенням поділимося з вами секретами простої економії і підкажемо, як можна подорожувати дешевше. Наші невеликі поради стосуються різних сфер: авіаквитків, проживання, харчування, пошуку екскурсій та оформлення документів. Тому будуть дуже корисними для тих, хто відправляється в Європу, але хоче зробити це економно і незабутньо.

Якщо вам необхідна допомога професіоналів у підготовці вашої подорожі, то ви завжди можете звернутися до нас зі своїми побажаннями. Ми оперативно складемо план вашої подорожі з докладним таймінгом та маршрутом, який буде актуальним саме для вас! Який перелік послуг ми надаємо та інформацію щодо вартості наших послуг ви можете дізнатися у розділі «Тарифи і послуги».

Представлені нижче поради ми виклали в короткій формі, а в нашому розділі «Як самостійно спланувати подорож» ви завжди можете ознайомитися з більш розширеною та детальною інформацією по плануванню самостійної поїздки.

Авіаквитки і перельоти

  1. Купуйте квитки заздалегідь. Це головне правило для мандрівника. Зазвичай найдешевші квитки продають за 6 місяців, а потім за 6 тижнів до вильоту. Чим ближче дата рейсу, тим дорожче коштуватиме переліт.
  2. Будьте гнучкими при виборі дат та місця відпочинку. Вартість квитків багато в чому залежить від дня тижня, тому при пошуці вибирайте опцію «+/- 3 дні» і намагайтеся літати посеред тижня. Також, якщо ви ще не визначилися з остаточним місцем відпочинку, пишіть в пункті прибуття — «Скрізь», вибираючи найцікавіші і дешеві варіанти із запропонованого списку.
  3. Здійснюйте купівлю квитків у вівторок. Саме у другій половині цього дня авіакомпанії оновлюють ціни і у вас з'являється чудова можливість добре зекономити. Ця пропозиція не поширюється на покупку квитків за місяць до вильоту і сезонні пропозиції.
  4. Підписуйтесь на розсилання авіакомпаній. Завдяки такому сервісу ви будете вчасно отримувати найсвіжіші та найактуальніші пропозиції, а також інформацію про акції, спеціальні пропозиції та розпродажі. Також за акціями авіакомпаній можна стежити на сайті vandrouki.by.
  5. Слідкуйте за цінами на конкретні рейси. Найзручніше це робити на сайтах типу skyscanner.com.ua. Вам потрібно всього лише ввести потрібний напрямок і підписатися на розсилку, в якій будуть відображені всі цінові зміни по вказаному маршруту.
  6. Перевіряйте повну вартість квитків перед оплатою. Додаткові збори, податки і страховка можуть істотно збільшити попередню ціну. Також можливе нарахування декількох відсотків при оплаті банківською карткою. Тому не забудьте уточнити всі моменти і прорахувати повну вартість до того, як здійснити оплату.
  7. Збирайте льотні милі. У багатьох авіакомпаній передбачена можливість і програма, за якою можна накопичувати бали. Як правило, це дуже вигідно, тому що зібрані милі потім обмінюються на нові квитки, знижки та безкоштовне проживання у готелях. Більш докладно про такі пропозиції читайте на нашому сайті.
  8. Слідкуйте за появою нових маршрутів. Найчастіше ціни на них досить низькі, що не тільки приємно відобразиться на вашому гаманці, а й приємно порадує.
  9. Шукайте варіанти з пересадками. Це, звичайно, не найкомфортніший варіант, але він дозволяє заощадити досить пристойні гроші, які краще витратити на щось більш пам'ятне.
  10. Літайте лоу-костами. Бюджетні авіакомпанії майже нічим не відрізняються від розрекламованих брендів, тому дрібні незручності сервісу можна і потерпіти заради казкової подорожі.
  11. Користуйтеся мета-пошуковиками. Наприклад, aviasales.ru. Подібні сайти мають бази різних авіакомпаній і можуть запропонувати одразу кілька варіантів. Який з них вибрати — справа за вами.
  12. Не беріть з собою багато речей. Як правило, у вартість квитка входить тільки перевезення ручної поклажі, а вже за додатковий багаж доведеться платити окремо. Тому збираючи речі, подумайте, чи дійсно вам потрібні сукні, які ви не факт, що одягнете, або кілька пар однакового взуття? Більше про багаж читайте на нашому сайті.
  13. Подумайте про трансфер завчасно. Іноді такі послуги пропонує авіакомпанія і коштують вони дешевше, ніж таксі. Рекомендуємо ними скористатися у тому випадку, якщо у вас немає хорошого альтернативного варіанту. Також можна спробувати домовитися з пасажирами рейсу і тоді разом з ними викликати таксі.
  14. Купуйте квитки на міжміський транспорт на місцевих сайтах. Найчастіше так вони обійдуться дешевше, ніж на англомовних міжнародних сайтах.

Прокат автомобілів та міський транспорт

  1. Беріть автомобіль напрокат. Це хороша можливість пересуватися з комфортом і бути незалежним від розкладів, а також непогано заощадити. Якщо є можливість орендуйте дизельні авто, щоб не переплачувати ще й за паливо, а GPS візьміть з дому, попередньо завантаживши всі карти.
  2. Купуйте проїзні на громадський транспорт. У багатьох європейських містах продаються безлімітні проїзні на день, тиждень або місяць. Таким чином переміщення по місту обійдуться набагато дешевше, особливо, якщо у вас насичена екскурсійна програма. Також існують групові квитки на 2-5 осіб, які іноді вигідніше купити на двох, ніж оплачувати окремі квитки. Все про громадський транспорт в Європі читайте на нашому сайті.
  3. Купуйте квитки на автобуси та потяги в інтернеті. Таким чином ви зможете не тільки заощадити гроші і особистий час, але і уникнути ситуації, коли всі квитки вже продані.
  4. Бронюйте автомобіль завчасно. Тут все так само, як і з авіаквитками: чим раніше, тим дешевше. Крім того, ціна прокату прямо залежить від тривалості періоду, на який ви берете машину. Це ж стосується мотоциклів, велосипедів і човнів. Уважно сплануйте відпочинок, порахуйте вартість і визначитеся з варіантом, який обійдеться вам найвигідніше. На Epronto.ru та аналогічних сервісах можна швидко і зручно забронювати автомобіль.
  5. Шукайте безкоштовні парковки. Найбільш доступний варіант, який часто зустрічається — паркування біля великих супермаркетів. Детальніше читайте у нашому розділі «Паркування в Європі».

Проживання

  1. Бронюйте готелі, хостели або апартаменти заздалегідь. Як вже згадувалося раніше — це найголовніше правило. Вам знадобиться тільки наявність інтернету, платіжна картка та сайти по бронюванню, наприклад, booking.com. Детальніше читайте у розділі «Як бронювати готель, апартаменти або хостел через інтернет».
  2. Додатково порівнюйте пропозиції на мета-пошуковиках. Радимо це робити на різних сервісах, так як ціни можуть відрізнятися. Наприклад, скористайтесь сайтом hostelcombined.com.
  3. Віддавайте перевагу апартаментам. Найчастіше такий варіант обійдеться дешевше готелю, але буде більше за площею, з окремою кухнею та можливістю запросити друзів або ж навіть жити компанією.
  4. Ночуйте в хостелах. І не лякайтеся! В Європі — це досить комфортне житло з низькими цінами і зручним розташуванням в центрі.
  5. Заселяйтесь в готелі по неділях. Саме в цей день попит досить низький і готелі пропонують більш дешеві і привабливі ціни.
  6. Економте на проживанні за рахунок нічних переїздів. Це хороша можливість одночасно заощадити гроші на готель і час на переїзди.

Харчування

  1. Розподіліть бюджет і постарайтеся в нього вписатися. Витратили більше, ніж планували? Тоді спробуйте на наступний день заощадити на смакотах або дорогих стравах.
  2. Не відмовляйтеся від безкоштовних сніданків та ланчів, які включені у вартість проживання.
  3. Завжди носіть з собою невеликий перекус. Булочки, шоколадка, горішки або фрукти завжди стануть у нагоді під час прогулянок або екскурсій. Особливо, якщо поблизу немає магазину або кафе.
  4. Готуйте самостійно, якщо для цього є відповідні умови. Або влаштуйте барбекю на природі.
  5. Купуйте продукти на ринку. Там ви не тільки знайдете свіжі, смачні продукти, але і поринете у колорит країни, а також отримаєте можливість поспілкуватися з місцевим населенням.
  6. Їжте в закладах з самообслуговуванням. Страви там коштують дешевше, але обідати доведеться, стоячи за невеликим столиком. Такі установи можна розпізнати за вивісками «self-service».
  7. Спробуйте страви з місцевих фаст-фудів. Не варто захоплюватися такою їжею часто, але фірмові млинці і сендвічі у Франції або ковбаски в Німеччині ви просто зобов'язані спробувати. До того ж це відносно недорого. Більше про місцеві страви читайте на нашому сайті.
  8. Замовляйте комплексні обіди. Вони, як правило, дешевше, ніж страви окремо і досить ситні для того, щоб до вечора ви не сильно зголодніли.
  9. Організовуйте пікніки! Дуже цікавий варіант для любителів природи, який дуже популярний в Європі. Зробивши покупки в супермаркеті або на ринку, ви чудово проведете ланч в парку або на м'якій траві неподалік від місцевих пам'яток.
  10. Пробуйте місцеві напої, починаючи від соків і закінчуючи алкоголем. Вони коштують дешевше, ніж імпортні аналоги. Плюс — це хороша можливість більше дізнатися про місцеві смаки, традиції і переваги.
  11. Відмовтеся від ресторанів в центрі. Вони призначені насамперед для туристів. Тому і ціни там набагато вищі від середніх. Поверніть в невелику вуличку або заглибтеся трохи далі від центру, і ви потрапите в заклади, де ціни нижче, а якість обслуговування і їжі залишається на висоті.
  12. Ділите порції. Найчастіше в європейських ресторанах вони дуже великі. Тому замовте кілька страв на двох. Так ви заощадите гроші і спробуєте більше.
  13. Завжди при собі майте запас води. В туристичних містах торговці прекрасно знають, як хочеться пити під час спеки. Тому піднімають ціни в два, а то і три рази вище звичайних. Запасайтеся водою в супермаркетах подалі від центру. Також у ці пляшки ви потім зможете набрати воду з спеціальних кранів, які розміщені в різних частинах міста. З них воду можна набирати за копійки.
  14. Не пропускайте «щасливі години». Саме в ці проміжки доби заклади пропонують страви за більш низькими цінами, ніж у основному меню.
  15. Використовуйте дисконтні картки. Наприклад, iAmsterdam Card або VisitOslo Pass, які продаються в аеропортах, поширюються не тільки на транспорт і екскурсії, а й на харчування в ресторанах. Особливо великі знижки під час вищезгаданих «щасливих годин».
  16. Вивчіть пару слів або речень для спілкування з місцевими жителями. Так ви не тільки полегшите собі життя в непередбачених ситуаціях, але, бути може, і отримаєте невеликі знижки на ринку.
  17. Вибирайте сезонні та місцеві страви. Ціни на них, зазвичай, нижче, ніж на вишукані, але не типові для даної країни страви.

Екскурсії

  1. Відвідуйте безкоштовні екскурсії. Вони існують і досить-таки поширені в Європі. Введіть у пошуковику «free walking tour», додайте місто і знайдете декілька дуже цікавих пропозицій. Проводять їх місцеві волонтери, віддячити яких можна добровільним внеском після екскурсії.
  2. Відмовтеся від гідів. Користуйтеся інтернетом, путівником і порадами місцевих жителів. А також завчасно скиньте собі на телефон офлайн-карти.
  3. Вивчіть відгуки туристів. Завдяки досвіду інших людей ви зможете знайти найбільш цікаві місця, колоритні і дешеві кафешки, а також вигідні обмінники.
  4. Купуйте екскурсії заздалегідь. Якщо дуже хочеться на екскурсію, краще всього подумати про неї вдома. Почитайте відгуки, перегляньте маршрути та забронюйте найцікавіший варіант. Таким чином ви заощадите гроші, небагато часу і не будете стояти перед вибором, яка з них краще.
  5. Слідкуйте за «Днями відкритих дверей» в музеях. Наприклад, у першу неділю кожного місяця можна безкоштовно побувати у всіх музеях Парижа.
  6. Відвідуйте розважальні місця по буднях. А не на вихідних, коли потік туристів дуже великий і ціни підстрибують угору.

Оформлення документів

  1. Оформляйте візи самостійно. Все, що від вас вимагається — це правильно заповнити анкету і зібрати повний пакет документів. В інтернеті є багато прикладів, як це правильно зробити. Тим більше, що ваша присутність у посольстві чи візовому центрі все одно обов'язкова. Про те, як оформити візу самостійно читайте в нашому розділі про візи.
  2. Відкривайте дві і більше візи, якщо плануєте кілька подорожей в найближчому часі. Ви заощадите гроші, а також час на збір і подачу документів.
  3. Оформляйте додаткові міжнародні документи, якщо ви студент, викладач або просто молодше тридцяти років. Дізнайтеся більше про ISIC, ITIC або IYTC, щоб отримати знижки до 50% на квитки, а також пільговий вхід в різні розважальні заклади.
  4. Оформіть страховку. Медична допомога обійдеться значно дорожче, ніж вартість страхового поліса.

Додаткові можливості

  1. Придбайте sim-карти місцевих операторів. Користуватися роумінгом досить дорого, а подзвонити додому можна і по Skype.
  2. Слідкуйте за місцевими розпродажами. Якщо ви хочете поєднати відпочинок з купівлею нових речей, то звертайте увагу на дати розпродажів. Також можна відвідати села аутлети. Зазвичай ціни там низькі і без розпродажів.
  3. Не купуйте сувеніри біля аеропортів або вокзалів. Ті ж речі можна купити в 2-3 рази дешевше у звичайних сувенірних крамницях та супермаркетах. Також не забудьте поцікавитися про можливості повернення податкуTax Free).
  4. Спробуйте подорожувати за допомогою couchsurfing. Чудова можливість дізнатися країну зсередини, познайомитися з місцевими жителями і заощадити на проживанні.
  5. Шукайте знижки за принципом Groupon. Це додаткова можливість побувати в якихось нових місцях і випробувати незабутні емоції з приємними бонусами.
  6. Вчіть іноземні мови. Це допоможе вам легше спілкуватися з місцевими жителями, а також не переплачувати за екскурсії з російським гідом.
  7. Подорожуйте в круїзах. Так ви зможете не платити окремо за житло і харчування, але при цьому відвідати кілька країн за одну подорож.
  8. І наостанок, вибирайте невеликі міста, які не дуже розрекламовані. Емоцій вони подарують не менше, а ось ціни приємно порадують і збережуть ваш гаманець.
теги: бюджетний відпочинок проживання харчування поради ТОП-добірка

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber