укр рус
9 поширених прийомів шахрайства в Європі і як не попастися на гачок аферистів

Вирушаючи в довгоочікувану подорож, ми, на жаль, забуваємо про заходи обережності і часто втрачаємо пильність. А даремно! Шахрайство в Європі процвітає і непогано заробляє на довірливих туристах. Як не стати жертвою афер і махінацій при поїздці за кордон, а також найвідоміші способи обману мандрівників ми розглянемо в цій статті.

1. Будьте максимально уважні, обираючи таксі

Як обманюють. Різними шляхами змушують платити більше або обраховують.

Як уникнути обману. Намагайтеся по можливості не користуватися послугами приватних таксистів. Замовляйте машини в спеціалізованих службах, так у вас буде хоча б теоретична можливість довести факт обману.

Домовляйтеся про вартість поїздки до того, як сядете в машину. Торгуйтеся! І не соромтеся цього робити. Не секрет, що таксисти з самого початку набивають високу ціну, розраховуючи на довірливих туристів або тих, хто дуже поспішає і не буде довго сперечатися. Не платіть ніяких авансів і тим більше всю суму наперед, а лише після прибуття в потрібне вам місце.

Також при посадці в машину просіть водія одразу ж включати лічильник (за умови, що він присутній). Так він не зможе «придумати» ще пару-трійку зайвих кілометрів і за рахунок цього підняти вартість.

В дорозі не довіряйте «душевним порадам» таксиста зупинитися в якомусь певному готелі. Швидше за все, він на цьому заробить відсоток, який автоматично буде включено у вартість вашого номеру.

2. Махінації з вартістю страв у меню

Як обманюють. Виставляють у кінці обіду рахунок, вартість страв у якому значно вища, ніж в меню. Схема працює так: вам приносять меню з одними цінами — ви робите замовлення — меню забирають — а потім приносять рахунок з іншими цифрами. Спроби щось довести — марні. У кращому випадку, вам покажуть нове меню з зовсім іншими цінами.

Як уникнути обману. Упродовж усього перебування в кафе чи ресторані не віддавайте меню офіціантам до того, як розрахуєтеся за їжу.

3. Приємні подаруночки, за які потрібно платити

Як обманюють. Класична схема обману — до вас підходить галантний кавалер з компліментами і квітами або іншими подарунками, які він дарує «просто так» за вашу красу. Ще один різновид — вам пропонують потримати якусь тваринку або сфотографуватися на тлі чогось незвичайного. До моменту, як ви погодитеся, все безкоштовно, потім же доведеться заплатити і витратити купу нервів за непотрібне фото.

Як уникнути обману. Пам'ятаєте прислів'я — «безкоштовний сир тільки в мишоловці»? Ось і не забувайте про нього. Добрих людей у світі, звичайно, багато, але бажаючих заробити на вашій довірливості теж чимало. Тому будьте максимально обережні з людьми, які пропонують вам щось зовсім безоплатно.

4. Як з фотографа не перетворитися на злодія

Як обманюють. До вас підходить «такий самий», як і ви, турист і просить сфотографувати його на тлі чергової пам'ятки. Як тільки фотоапарат потрапляє вам в руки, він починає кричати, що ви злодій і кличе поліцейського, який «випадковим» чином прогулюється недалеко.

Як уникнути обману. Попросіть поліцейського пред'явити документи і запропонуйте звернутися у відділок для з'ясування обставин. Якщо поліцейський несправжній, він, швидше за все, не захоче розголосу і не візьме з вас грошей. Головне не бійтеся і наполягайте на своєму, напевно десь знайдуться люди, які бачили, що ви нічого не крали, а шахрай добровільно віддав вам свій фотоапарат.

5. Шахрайство з кредитними картками

Як обманюють. Різними способами дізнаються PIN-код вашої пластикової картки і знімають з неї всі гроші.

Як уникнути обману. По-перше, намагайтеся не користуватися послугами випадкових банкоматів. Знімайте гроші тільки в перевірених місцях: готелях, банках і великих магазинах. А, по-друге, уважно слідкуйте за тим, щоб у банкоматі не було скімера (зчитувального пристрою). Зазвичай його побачити може навіть людина, яка не дуже розбирається в техніці.

Але найкраще буде завести окрему спеціальну картку для подорожі, на якій буде не дуже велика сума. У разі її крадіжки ви не втратите всі свої заощадження.

6. Не ведіться на жалісливі історії нещасних жебраків

Як обманюють. Розповідаючи історії про те, як несправедливе до них життя, просять допомогти невеликою грошовою сумою.

Як уникнути обману. Як правило, історії стандартні, а схеми — класичні. Ніколи цей «геніальний віолончеліст» не вступить до філармонії, а нещасні тварини не отримають райських умов у притулку. Всі гроші йдуть вгору ланцюжка, в той час як жебраки практично завжди залишаються ні з чим. Даючи гроші, ви тим самим їх заохочуєте, і вони продовжують займатися жебрацтвом, замість того, щоб знайти справжню нормальну роботу.

7. Будьте гранично уважні в пунктах обміну валюти

Як обманюють. Видають гроші відповідно іншому курсу, обраховують або продають фальшиву місцеву валюту в надії, що ви не дуже розбираєтеся, як виглядає оригінал.

Як уникнути обману. Ніколи не обмінюйте гроші просто так на вулиці. Це перший і найбільш вірогідний випадок, коли вас обдурять або підставлять. Причому довести факт обману ви навряд чи зможете. Звертайтесь за послугами тільки в перевірені і великі пункти обміну валют (їх можуть підказати в готелі або будь-якому туристичному центрі).

  1. Намагайтеся не обмінювати великі суми поодинці — так у вас більше шансів звернути увагу на якісь махінації.
  2. Слідкуйте за курсами інших пунктів обміну валюти. Іноді вас можуть обдурити, просто переставивши цифри. Наприклад, скрізь курс 12,38, а вам запропонують 12,83. Впевнені, якщо ви не сильно звертали раніше уваги на курс, різниці не помітите.
  3. Обов'язково перераховуйте отриману суму, не відходячи від каси, навіть якщо це займає багато часу. Вам можуть спеціально видати велику суму дрібними грошима, щоб вам стало лінь або незручно їх рахувати.
  4. Обов'язково забирайте чек. Так у вас залишаться хоч якісь докази про виконану фінансову операцію.
  5. Одразу запитуйте, чи бере пункт обміну валюти комісійні. Ви будете здивовані, яких іноді сум вони досягають і скільки вас змусять доплатити понад норму за послуги.

8. «Не підпишите нашу петицію про захист вимираючого виду кроликів або боротьбу з незрозумілою хворобою?»

Як обманюють. Мила дівчина чи юнак просять підписати звичайну петицію, спрямовану на боротьбу з несправедливістю або будь-якими іншими проблемами. Коли ви, сповнені почуттям справедливості і свідомості, ставите заповітний підпис — починають вимагати 100 євро. Ця умова, як виявляється, була надрукована нижче іноземною мовою і дрібним шрифтом.

Як уникнути обману. Ніколи нічого не підписуйте, тим більше не читаючи. Просто посміхніться, вибачтесь і пройдіть повз. Якщо шахраї не відстають або ведуть себе дуже наполегливо, візьміть телефон і скажіть, що збираєтеся дзвонити в поліцію. Через кілька секунд вони від вас відстануть.

9. Переодягнені поліцейські

Як обманюють. Переодягнені актори просять пред'явити документи, обов'язково знаходять в них якісь проблеми і пропонують швидко вирішити проблему і допомогти. Звичайно ж, не безкоштовно.

Як уникнути обману. Першим ділом просіть у підозрілих охоронців порядку документи. Ймовірність того, що з вашими документами щось не так вкрай мала, адже їх вже перевірили прикордонники і якось вже вас впустили в країну. Пропонуйте звернутися до дільниці, мотивуючи тим, що погано знаєте мову, або те, як повинні виглядати форма та посвідчення поліцейського. Якщо це буде шахрай, найімовірніше, він делікатно вибачитися і швидко зникне з виду.

Сподіваємося, що ці поради стануть для вас корисними. Якщо ви збираєтеся в подорож, радимо ознайомитися з розділом «Як спланувати подорож» або звернутися безпосередньо до нас за послугою планування і забути, що таке клопоти, організація та вибір маршрутів. Компанія TravelYourWay допоможе якісно скласти план подорожі і подарувати незабутню поїздку без додаткових проблем.

Подорожуючи в незнайомій країні, завжди будьте максимально уважними і не ведіться на прийоми місцевих аферистів. Бажаємо, щоб вашу поїздку нічого не затьмарювало, а шахраї обходили стороною :)

теги: поради

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber