укр рус
ТОП-100: що подивитися і спробувати в Хорватії

Чи достатньо ви знаєте про Хорватію, щоб відправитися туди прямо зараз? Ні? Тоді познайомтеся з нашою систематизованою підбіркою найбільш цікавих і вартих відвідування місць!

Ми завжди відкриті до спілкування, тому ви завжди можете звернутися до нас за порадою чи допомогою. Наша компанія спланує індивідуальну подорож так, що ви залишитеся задоволені поїздкою і збережете тільки найкращі спогади про країну. Дізнатися більше про принципи нашої роботи, тарифи та послуги ви можете у розділі «Тарифи і послуги».

Що варто обов'язково спробувати в Хорватії (1-10)

Ви знаєте, що таке паштицада? А бурек і бродет? Ні? Тоді пропонуємо познайомитися з описом цих страв вже зараз, щоб приїхавши в Хорватію не забути їх спробувати!

1. Бродет. Основними інгредієнтами цієї страви є риба, морепродукти і овочі (також іноді додаються будь-які інші продукти), які готуються з додаванням оливкової олії та спецій.

2. Чорний рижот. Страва, яка дуже схожа на італійське різотто. Головна його особливість в тому, що до хорватського рижоту додають різні морепродукти і поливають його чорнилом каракатиці або кальмара.

3. Паштицада. Поєднання тушкованих овочів і яловичини.

4. М'ясо «під пеком». Пек — це величезна глиняна кришка в формі купола, під яку кладуть замариноване м'ясо і овочі. Зверху насипається жар, з допомогою якого страву доводять до готовності.

5. Бурек. Невеликий пиріг з листкового тіста з різними начинками: м'ясом, сиром або картоплею.

6. Миджмурська гібаніца. Пиріг, приготований за принципом бурека, але з солодкими начинками (фрукти, сир, мак) і цукровою пудрою.

7. Сливовиця. Найвідоміший алкогольний напій Хорватії. Це самогон із слив міцністю від 45 до 75 градусів.

8. Омлет з трюфелями. Хорватія — одна з небагатьох країн, де вирощують трюфелі. Обов'язково спробуйте що-небудь з додаванням цього інгредієнта. У свою чергу, ми радимо апетитний і дуже смачний омлет.

9. Пажський сир. Місцевий твердий сир, який виготовляють за старовинними рецептами з особливого овечого молока на острові Паг.

10. Пршут. В'ялений свинячий окіст, який готують за двома рецептами: далматинським (на вугіллі) та ітарським (на морському вітрі й сонці).

Головні визначні пам'ятки Загреба (11-20)

Весь Загреб можна обійти за один день. Тому не поспішайте і уважно вивчайте всі пам'ятки!

1. Кафедральний собор Загреба (Zagrebačka katedrala)

2. Міські ворота і вежа Лотршчак

3. Церква святого Марка (Crkva sv. Marka)

4. Площа бана Йосипа Елачича (Trg Bana Josipa Jelačića)

5. Будівля Хорватського парламенту (Croatian Sabor)

6. Церква святої Катерини

7. Будинок Калліна (Kuca Kallina)

8. Кладовище Мірогой

9. Галерея Кловичев двір (Galerija Klovicevi dvori)

10. Національний театр

Міські ворота і вежа Лотршчак — одні з найстаріших і найбільш символічних пам'яток Загреба. Будівництво вежі датується далеким XIII століттям! Раніше на ній був встановлений дзвін, який сповіщав про настання ночі і закриття міських воріт. Ті жителі, які не встигали повернутися до темряви, були змушені ночувати за територією міста. Зараз вежа є місцевою історичною пам'яткою. Щодня в полудень на ній стріляють з гармати, що символізує зв'язок минулого і сьогодення і дає можливість звірити годинники.

Кращі ресторани і кафе Загреба (21-30)

Якщо для вас кухня — це невід'ємна частина знайомства з країною, тоді радимо обов'язково звернути увагу на ці ресторани та кафе. В них ви зможете замовити будь-яку національну страву і їм вдосталь нею насолодитися!

Також не забувайте про те, що ми можемо скласти індивідуальну програму подорожі спеціально для вас. Замовивши послугу планування подорожі, ви отримаєте ідеально продуманий варіант проведення відпустки. Завдяки цьому вам не доведеться після огляду пам'ятки їхати в інший кінець міста, щоб пообідати, а потім повертатися назад. Ми підберемо варіанти, які ідеально будуть відповідати не тільки вашим інтересам, але і бюджету!

1. Nokturno (італійська кухня). Недорогий заклад з дуже смачними стравами.
Адреса:: Skalinska 4.

2. Kavana Dubrovnik. Кафе для любителів солодкого. У меню морозиво, фруктові салати і фірмові пироги.
Адреса:: Ljudevita Gaja 1.

3. Katedralis. Національна кухня.
Адреса:: Bakačeva 9.

4. Zinfandel's. Демократичні ціни, великі порції і відмінне барбекю (середня вартість — 15 євро).
Адреса:: Antuna Mihanovića, 1.

5. Ivica I Marica. Кондитерська. Середній рахунок: 5-9 євро.
Адреса:: Ivana Tkalčića 70.

6. Trilogija. Хорватська місцева кухня.
Адреса:: Kamenita 5 (Gornji Grad).

7. Vegehop. Вегетаріанський/веганський ресторан. Середній рахунок від 4 євро.
Адреса:: Vlaška 79.

8. Амелі. Кондитерська з дуже смачною кавою.
Адреса:: Vlaška 6.

9. Vincek. Кондитерська. Радимо фірмовий пиріг, чізкейк і морозиво.
Адреса:: Ilica 18.

10. Agava. Італійська/хорватська кухня. Спробуйте морозиво зі сливами в червоному вині.
Адреса:: Tkalciceva 39.

Зверніть увагу, що в ресторані Trilogija немає меню. Кожен день головний кухар формує список страв і готує тільки їх. Відвідувачі не знають, що їх чекає, тому всі страви для них стають маленькою несподіванкою.

Невелике зауваження: так як ви не знаєте списку страв, відповідно, не можете розраховувати і на приблизну суму. Якщо ваш бюджет обмежений певною сумою, просто скажіть про це офіціантові. Він сформує обід так, щоб ціна для вас була максимально комфортною.

Кращі міста Хорватії, які потрібно відвідати (31-40)

Так як Загреб сам по собі досить невеликий, вирушайте на екскурсії в інші міста. Пропонуємо вам ТОП-10 міст, які варто відвідати. Але не обмежуйтеся тільки цим списком! Подорожуйте і відкривайте для себе як можна більше!

1. Дубровник — «слов'янські Афіни».

2. Опатія — одне з найстаріших міст.

3. Пореч — спортивний курорт.

4. Рієка — портове місто.

5. Ровінь — середньовічне місто.

6. Спліт — «серце» Далмації.

7. Осієк — одне із найбільших міст.

8. Пулу — місто контрастів.

9. Трогір — місто-музей.

10. Оміш — піратське місто.

Дубровнік — одне з найбільших і найстаріших міст Хорватії. Тут досить багато музеїв, архітектурних пам'яток і красивих старовинних вуличок. Що примітно і дуже приємно — в Старому місті зовсім немає автомобілів. В'їзд заборонений для всіх видів транспорту, тому ніщо не перешкодить вашим прогулянкам, особливо якщо ви відпочиваєте з дітьми.

Найбільш захоплюючі пейзажі і природні творіння Хорватії (41-50)

Вибір цікавих місць в Хорватії величезний! Ви можете відправитися в старий порт, амфітеатр або ж величезний парк! Не зацікавило? Тоді читайте розширений список з 10 місць, які точно вас надихнуть і залишать купу спогадів.

1. Плітвіцькі озера (Plitvička jezera). Парк, який включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Займає близько 30 гектарів. На території є озера, водоспади, безліч печер, а також приголомшливі тваринний і рослинний світи.

2. Морський орган (Morske orgulje). Складна і дуже незвичайна музична пам'ятка. За рахунок роботи води і вітру орган видає різні звуки. Релаксуюча мелодія допомагає розслабитися і вдосталь насолодитися узбережжям.

3. Палац Діоклетіана (Dioklecijanova palača). Ще одна визначна пам'ятка зі Списку ЮНЕСКО. Римський імператор Діоклетіан побудував для себе палац, який незабаром став центром, який виник навколо невеликого римського міста. Вся архітектура відповідає римській епосі і дуже цікава для туристів.

4. Великий Фонтан Онофріо (Big Fountain of Onofrio) знаходиться в місті Дубровнику. Його побудував відомий неаполітанський архітектор Онофріо-де ла Кава в XV столітті. Раніше фонтан грав важливу роль в житті міста і входив в систему водозабору з річки Дубровачка. Зараз же це просто історична пам'ятка.

5. Амфітеатр (Amphitheatre of Pula, Amfiteatar u Puli, Pulska Arena) знаходиться в м. Пулі. Був побудований ще в I столітті римським імператором Веспасіане. Амфітеатр має овальну форму, його ширина 100 м, а довжина — 130 м. Раніше тут проводилися різні гладіаторські та лицарські турніри. Зараз — сучасні фестивалі та концерти.

6. Національний парк Млет (Nacionalni park Mljet). Величезний заповідник з двома солоними озерами: Великим і Малим. Відрізняється досить цікавою флорою і фауною, а також архітектурною пам'яткою — бенедиктинським монастирем XII століття.

7. Фортеця святого Миколи (Tvrđava sv. Nikola). Великий форт у формі трикутника. Був побудований для того, щоб захищати місцеве населення від набігів турків. Вважався одним з найбільш недоступних фортів.

8. Старий порт (Old Port). Колись стратегічний і один з найбільших портів в Адріатичному морі. Зараз же це всього лише курортне містечко, де швартуються туристичні катери і рибальські човни. На узбережжі поблизу порту дуже багато колоритних кафе, де можна смачно пообідати. Також з визначних пам'яток — красивий маяк і хвилеріз, на якому можна прогулятися або посидіти на лавочках.

9. Острів Локрум (Lokrum Island). Місце, де ступала нога Наполеона і Річарда Левове Серце. Зараз тут знаходиться ботанічний сад, де можна прямо з рук погодувати павичів і пофотографуватися. Крім цього, тут можна спробувати цікаві плоди, які називаються так само, як і острів — «локруми».

10. Двиград (Dvigrad). «Мертве» місто. Близько 300 років тому він не пережив епідемію чуми і був покинутий. Історичні пам'ятки, міські ворота і кладовище — заросли бур'янами. Але саме це і приваблює туристів, яким цікаво подивитися на залишки минулих цивілізацій.

Незвичайні музеї Хорватії (51-60)

Всім, хто збирається відвідати Хорватію буде корисно дізнатися про найбільш цікаві і популярні музеї.

1. Музей розбитих сердець. Існує і такий! Присвячений всім сумним історіям кохання, які залишаються важким вантажем в пам'яті людей. Майже всі експонати — це речі, які колишні закохані залишають в музеї, щоб позбутися нагадувань про розлуку. Тут можна зустріти все що завгодно: від листів і іграшок до весільних суконь. Дуже зворушливий і незвичний музей!
Розклад роботи: літо (1 червня-30 вересня) — кожен день з 9:00 до 22:30; зима (з 1 жовтня-31 травня) — кожен день з 9:00 до 21:00.

2. Музей Мімара. Був створений на основі колекції, подарованої Анте Топіч Мімаром (хорватом за походженням) Загребу. У 1972 році була відкрита галерея, яка діє і зараз. Колекція налічує близько 3 700 творів мистецтва різних художників: Рембрандта, Ренуара, Гойї та інших.
Розклад роботи: вівторок, середа, п'ятниця, субота — з 10:00 до 17:00, четвер — до 19:00, неділя — до 14:00.

3. Музей Рупе. Зараз це етнографічний музей Дубровника, в колекції якого представлені національні костюми, предмети інтер'єру, побуту та інші пам'ятки історії. Музей знаходиться в дуже цікавій будівлі — старому зерносховищі (XVI століття). Зерно тоді зберігали у величезних видовбаних в скелі колодязях, стіни якого покривали і обробляли спеціальною водонепроникною штукатуркою.
Розклад роботи: щодня з 9:00 до 13:00; неділя — вихідний.

4. Музей батани. Батана — це вид рибальських човнів, поширених в містечку Ровінь. Тут вам розкажуть про те, як їх будували і використовували, поділяться цікавими фактами з історії, а також покажуть тематичні фільми. Крім цього, вся екскурсія проходить під акомпанемент бітинади — традиційного музичного інструмента місцевих рибалок.
Розклад роботи: червень-вересень з 10:00 до 14:00 і з 19:00 до 23:00; інші місяці (крім понеділка і свят) з 10:00 до 13:00 та з 16:00 до 18:00; січень-лютий тільки за домовленістю.

5. Музей комп'ютерів PEEK & POKE. Справжній музей ностальгії для людей, які пам'ятають часи появи і стрімкого розвитку комп'ютерної техніки. Тут можна побачити перші комп'ютери, які займали цілі кімнати, приставки і тематичні журнали, де описувалися досягнення науки і техніки.
Розклад роботи: п'ятниця з 11:00 до 20:00; субота з 11:00-16:00; неділя з 14:00 до 18:00.

6. Музей пошти і телекомунікацій. Заснований в середині ХХ століття. Був створений з метою збереження та експонування матеріалів і документів, які свідчили про розвиток поштових перевезень та зв'язку. Основою перших колекцій стали різні марки, фотографії та газетні статті. Зараз же це не тільки унікальне філателістичне зібрання, але і захоплююча екскурсія в минуле пошти і телекомунікацій.
Розклад роботи: понеділок-п'ятниця з 10:00 до 16:00.

7. Хорватський музей школи. Тут зібрані всілякі пам'ятки педагогічного мистецтва за період майже 200 років! Музей знаходиться в Будинку вчителя в Загребі. Також крім самого музею, збереглася унікальна бібліотека педагогічної літератури, в колекції якої близько 30 000 раритетів.

8. Музей наївного мистецтва. Саме в Загребі з'явився перший музей такого напрямку. Іншими словами — це музей, в якому зібрані твори художників і скульпторів-самоучок. Досить незвичайна, але захоплююча експозиція, яка дійсно вам запам'ятається.
Розклад роботи: понеділок-п'ятниця: з 10:00 до 18:00; субота-неділя: з 10:00 до 13:00.

9. Морський музей. Тут зібрано все, що пов'язано з мореплавством. Ви побачите старовинні карти, прапори, гармати і безліч інших дуже цікавих експонатів. Також на першому поверсі музею є величезний акваріум, де мешкають підводні мешканці Адріатичного моря.
Розклад роботи: зимовий період понеділок, вівторок, середа, п'ятниця з 9:00 до 14:30; четвер з 9:00 до 19:00, субота з 9:00 до 13:00. Літній період: понеділок-п'ятниця з 9:00 до 19:00; субота із 9:00 до 14:00.

10. Музей Сучасного Мистецтва знаходиться в новому і технологічно обладнаному приміщенні. Вечорами його підсвічують, влаштовуючи різні міні-шоу, а також іноді пускають відео. Також тут є гірки Карстена Хеллера, завдяки яким можна спускатися з різних поверхів або прямо на вулицю.
Розклад роботи: вівторок-п'ятниця з 11:00 до 19:00; субота з 11:00 до 20:00; неділя з 11:00 до 19:00.

Основні фрази (61-70)

Хорватська мова чимось нагадує російську, що істотно полегшує життя туриста. Але пам'ятайте, що навіть кілька фраз можуть допомогти швидше знайти спільну мову з місцевим населенням. Вчіть і запам'ятовуйте!

1. Добрий день/Привіт — Dobar dan (добар дан)/Zdravo (здраво)

2. Спасибі — Hvala (хвала)

3. Будь ласка — Molim (молим)/izvolite (изволитэ)

4. Вибачте — Oprostite (опроститэт)/Izvinite (извинитэ)

5. До побачення —Dovidenja (давидьжьенья)

6. Так — Da (да); Ні Ne (нэ)

7. Мене звати ... — Zovem se… (з óвэм сэ …)

8. Як мені дістатися...? — Kako stići do ... (како стичи до…?)

9. Скільки це коштує? — Koliko to kosta? (колико то кошта?)

10. Ви говорите по-русски?/по-англійськи? — Govorite li ruski/engleski? (говоритэ ли руски / энглески?)

Місця і парки розваг (71-80)

Насолодившись оглядом визначних пам'яток і музеїв, саме час активно відпочити і розважитися в аквапарку або мотузковому парку. Представляємо вашій увазі ТОП-10 місць для активного відпочинку:

1. Golf & Country Club Zagreb. Чудовий гольф-клуб на березі річки Саава. Крім гри в гольф, для відвідувачів відкрито чудовий італійський ресторанчик, а також зона відпочинку.

2. Парк Максимір. Місце відпочинку для всієї родини: природа, найбільший зоопарк в Хорватії, активний відпочинок та розваги.

3. Акваріум Ровіня. Тут мешкають майже всі представники підводного світу Адріатичного моря в умовах максимально наближеним до справжнім. Ціна: 1 євро.

4. Гірськолижний курорт «Слем» (Sljeme). Це найвища гірська точка поблизу Загреба. Тут є 4 траси, підйомники і гармати з штучним снігом. Відмінний спосіб провести активний вікенд! Ціни: від 4 до 7 євро.

5. Аквапарк Istralandia. Одне із нових місць відпочинку в Хорватії. Аквапарк був відкритий влітку 2014 року. Тут є все, що може собі тільки уявити сучасний турист: басейни, гірки, гідромасажні ванни, водоспад, басейн з хвилями, серфінг і багато іншого.

6. Парк Динозаврів (Dino Park). Відмінне місце для відпочинку з дітьми. У парку багато рухомих моделей динозаврів, а також скелети в натуральну величину. Крім всього цього, є багато атракціонів і розваг спеціально для дітей. Ціни: дорослий, 10 євро, дитячий 7 євро.

7. Дитячий парк розваг + Аквапарк Solaris. Місце, де ви не тільки здійсните мрії своїх дітей, але й свої. Безліч активних забав, міні-гольф, трампліни, картинг, аквапарк — і все це на свіжому повітрі! Не пропустіть такої можливості! Ціни: з 31.05 до 16.09: дорослий 9 євро, діти (3-6 років) 5 євро, діти до 3 років — безкоштовно. З 01.06 до 15.09: дорослий 13 євро, діти (3-6 років) 9 євро, діти до 3 років — безкоштовно.

8. Парк «Главані».Один з найбільших мотузкових парків. Сюди запрошують як любителів висоти і екстриму, так і тих, хто прагне отримати нові відчуття! Для дітей є спеціальні мотузкові доріжки, а також невеликий зоопарк з домашніми тваринами. Ціни різняться в залежності від обраного атракціону. Більш детально можна подивитися тут.

9. Комплекс «Пунта Верудела». Чудовий парк, щоб весело і активно провести день. Тут є басейни, гірки, водні лижи, серфінг і тенісні корти. Крім цього, для любителів шопінгу є торговий центр, а для бажаючих підкріпитися — піцерія.

10. Парк атракціонів «Адреналін». Це 5 мотузкових доріжок серед густого лісу. Для любителів гострих відчуттів є 5 рівнів складності. Також за вами уважно спостерігатимуть інструктори, щоб попередити і вирішити будь-які проблеми. Ціни: зелена доріжка — 10 євро, синя — 12 євро, червона — 14 євро.

Кращі місця для пікніка у Загребі (81-90)

Перекуси на свіжому повітрі — прекрасна можливість відпочити після піших прогулянок і втамувати голод. Тим більше що парки є по всьому Загребу і знайти їх зосвім нескладно!

1. Зриневац (Zrinjevac).Адреса: Trg Nikole Šubića Zrinskog.

2. Парк Максимір (Park Maksimir). Адреса: Maksimirska cesta (Bukovačka cesta).

3. Jarunsko jezero . Адреса: Jarun.

4. Bundek . Адреса: Bundek.

5. Рибняк (Ribnjak)Адреса: Ribnjak.

6. Ботанічний сад (Botanički vrt). Адреса: Marulićev trg 9a (Antuna Mihanovića).

7. Park Stara Trešnjevka . Адреса: Ozaljska (Nehajska).

8.Площа Мажуранича. Адреса: Trg Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića.

9. Парк Опатовина (Park Opatovina). Адреса: Park Opatovina.

10. Природний парк Медведніца (Medvednica). Адреса: 1048 10000, Zagreb, Хорватія 1,6 км.

Парк Максимір — найбільший і найвідоміший у Загребі. На території понад 18 гектарів знаходиться величезний парк, зоопарк, ботанічний сад і кілька озер. Вирушайте в Максимір, щоб провести чудовий день на природі. Крім піших прогулянок, у вас також буде можливість покататися на велосипеді або човні.

Цікаві факти про Хорватію (91-100)

Наостанок хочемо вам розповісти 10 цікавих фактів, пов'язаних з Хорватією.

1. У невеликому містечку Задар є перший музичний морський орган, який грає за рахунок роботи хвиль і вітру.

2. Хорватія — батьківщина краваток. Саме тут з'явився перший прототип незамінного і модного зараз аксесуару. Вважається, що перші краватки пов'язували своїм хлопцям дівчата, проводжаючи їх на війну. Це був символ любові, який оберігав коханих.

3. У невеликому містечку Нін (населення близько 1000 чоловік) знаходиться найменша церква в світі — Собор Святого Хреста.

4. Також ще один рекорд з розряду «найменших». На цей раз — це невелике містечко Хум. У ньому проживає всього лише 23 людини.

5. У Хорватії можуть голосувати починаючи з 16-річного віку. Правда, за однієї умови — молоді люди повинні працювати.

6. Всім відома порода «далматинець» також з'явилася в Хорватії, в регіоні Далмації.

7. Дубровнік — одне з найбільших і відомих міст, раніше було незалежною державою.

8. Будівлі Віденського та Будапештського парламентів, а також Білий Дім (США) були побудовані з відомого каменю, який видобувають саме в Хорватії.

9. Як вже згадувалося раніше, Хорватія одна з небагатьох країн, де вирощують трюфелі. Саме тут був зафіксований найбільший гриб. Його вага сягала близько 1,5 кг.

10. Близько 100 000 яєчних жовтків було використано для штукатурки маяка «Велі Рат» на острові Дуга.

Хорватія — країна сонця і моря. Тут ви зможете чудово провести свою відпустку, насолоджуючись погодою, морськими хвилями і зануренням в древню історію. Це прекрасна альтернатива гучним і багатомільйонним містам, де і вдень, і вночі вирує життя.

Познайомившись з ТОП-100 Хорватії, сміливо можете починати самостійно планувати подорож. Якщо ж на це немає ні часу, ні бажання, ви завжди можете звернутися до нас. Кожна поїздка — це індивідуальна програма для кожного, залежно від його уподобань, побажань, а також смаків.

теги: пам'ятки харчування розваги корисні посилання цікавинки Хорватія ТОП-добірка

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber