укр рус
Як знайти дешевий авіаквиток

У подорожах авіапереліт часто займає в середньому близько 50% бюджету всієї поїздки. Достатньо багато! Але ми, як досвідчені туристи, знаємо, що навіть на цій статті витрат економити можна і потрібно. Просто для цього знадобиться трохи знань і часу. Своїми лайфхаками і порадами ми вирішили поділитися з нашими мандрівниками. У цій статті ми розповімо: як формується ціна на квиток, які чинники впливають на зміни його вартості і нарешті, як все-таки економити і шукати дешеві авіаквитки.

Якщо підписатися на поштову розсилку від авіакомпаній, можна першими дізнаватися про акції та розпродажі. Рекомендуємо ознайомитися зі «Списком авіакомпаній, з якими літати вигідно і комфортно» і підписатися на тих, хто літає в цікавому для вас напрямку. На нашій сторінці в Facebook ми також часто публікуємо інформацію про знижки. Приєднуйтесь! :)

В основному на формування цін впливають чотири фактори: конкуренція, попит і пропозиція, а також ціни на нафту. Разом вони формують так званий «коефіцієнт завантаження» («load factor»). Його прораховують для того, щоб повністю заповнити літаки під час перельотів і таким чином отримати максимальний дохід. Якщо показники «коефіцієнта» і попиту дуже низькі, авіакомпанія може зробити квитки дешевшими і доступними в ціні. Відповідно, коли показники високі, ціни ростуть.

Рекомендуємо подумати про придбання квитків до того, як попит збільшиться і авіакомпанія підніме вартість. А ще краще - стати одним з тих щасливчиків, який зробив покупку по найдешевшим цінам. І навіть якщо вам не пощастило або ви просто пізно згадали про переліт - не турбуйтеся, ми знаємо ще багато способів, які допоможуть вам заощадити.

Будьте гнучкими у виборі дат подорожі

Розцінки дуже залежать від дня покупки, часу доби, пори року, а також свят, що наближаються. Якщо у ваших дітей шкільні канікули і ви запланували поїздку, навіть не сподівайтеся на дешеві тарифи. В цей час збираєтеся подорожувати не тільки ви, тому ціни будуть просто зашкалювати. Це також стосується і передсвяткових періодів.

Бути гнучким при виборі дати і часу поїздки - один з головних способів заощадити гроші. Не зациклюйтеся на конкретних числах, адже незначна різниця лише в один-два дні може допомогти зберегти кілька сотень доларів. Ви повинні дотримуватися принципа: «Я хочу літати тоді, коли не хоче ніхто». Також не забувайте, що набагато дешевше подорожувати, вилітаючи не у вихідні дні, а в будні. А от після свят ціни, навпаки, зазвичай падають, і ті ж квитки коштують у рази дешевше, ніж на пару днів раніше.

Крім того, ціна залежить від часу доби: виліт рано вранці або пізно вночі обійдеться дешевше, ніж у піковий зручний час. Погодьтеся, не всі захочуть летіти в 5 ранку або всю ніч, а це, відповідно, як згадувалося раніше, впливає на попит і вартість квитків.

Будьте відкриті до відвідування інших країн

Зверніть увагу на країни і міста з більш дешевими цінами на переліт. Це гарна можливість не тільки поїхати в нову країну, але і заощадити гроші. Завдяки сайту Kayak або Skyscanner ви можете вибрати аеропорт, з якого плануєте виліт, а система автоматично покаже всі ціни на перельоти не тільки по Європі, але і по всьому світу. Вам залишиться лише вибрати країну, в яку вас влаштує вартість перельоту. Така ж функція є і у Google. Якщо вам не принципово, куди саме летіти (лише б не сидіти вдома), то це відмінний спосіб знайти щось незвичайне і несподіване для себе. Залишайте поле «Куди летіти» незаповненим і з усіх пропозицій обирайте найбільш цікаві.

Літайте бюджетними авіакомпаніями

Лоукости користуються популярністю у всьому світі. Це бюджетні авіакомпанії, які скорочують свої витрати завдяки продажу квитків в інтернеті, зменшенню кількості персоналу на невеликих рейсах і використанню літаків одного типу. Якщо ви готові потерпіти незручності в дорозі заради казкової подорожі, радимо не обирати рейси світових брендів, а зупинитися на бюджетних варіантах. Правда, в таких випадках не забувайте перевірити відстань від аеропорту до центру міста. Іноді цей переїзд може обійтися дорожче, ніж який-небудь інший рейс.

Шукайте альтернативні маршрути

Гнучкість при виборі дат - це ще не найважливіше. Потрібно також навчитися підбирати альтернативні маршрути. Добиратися до місця призначення можна не тільки прямим рейсом, але і з пересадками. Це, звичайно, не так зручно і завдає деякий дискомфорт, але таким чином можна непогано заощадити. Наприклад, така ситуація: вам потрібно летіти в Париж, вартість квитків - 5 500 гривень. Безумовно, можна зупинитися на такому варіанті, заплатити більше і не шукати собі проблем. Але можна продовжити пошуки і вибрати рейс з пересадкою, і долетіти до Парижа за 3600 гривень. Економія становить 1 900 гривень. Погодьтеся, ці гроші краще витратити на щось більш цікаве, наприклад, під час прогулянок по столиці Франції.

Шукайте квитки на кількох сайтах

Замовляти квитки на першому-другому ліпшому сайті - це найбільша помилка початківців-мандрівників. Запам'ятайте, якщо ви хочете заощадити на перельоті, потрібно докласти максимум зусиль, щоб знайти всі можливі варіанти і цінові пропозиції. Ви будете здивовані, але через кілька хвилин пошуку побачите, що вартість одного і того ж рейсу на різних сайтах відрізняється і навіть дуже суттєво.

Також потрібно знати, що на сайтах, які пропонують різні рейси в різних напрямках, ви рідко зустрінете пропозиції бюджетних авіакомпаній. Вони не платять за комісію по бронюванню і не вигідні компаніям з продажу квитків. З недоліків ще те, що з-за великої кількості авіакомпаній дуже складно створити єдину універсальну систему. Одні компанії з'являються, інші зникають або розоряються, і встежити за всім цим моментально неможливо. Тому у вас немає гарантій, що переглянувши розцінки на одному сайті, ви дізнаєтеся повністю про всі пропозиції. Радимо не пошкодувати вечір або два на те, щоб пошукати пропозиції на максимальній кількості сайтів та не переплачувати гроші на порожньому місці.

Не забувайте про знижки для студентів

Студентські роки - це найбільш безтурботний період, і в той же час найцікавіший. У молодих людей є можливість подорожувати у різні куточки планети, при цьому користуючись певними пільгами. Існує дуже багато приємних знижок для студентів. Якщо у вас є студентський, при пошуку та купівлі квитків не забудьте поцікавитися про наявність діючих спеціальних пропозицій для студентів.

Чистіть cookie в браузері

Коли ви шукаєте квитки і підбираєте ціни, спеціалізовані сайти по бронюванню і авіакомпанії можуть відстежувати ваші cookies і змінювати розцінки. Це, звичайно, не 100 % доведено, але є багато факторів, які свідчать про такі ситуації. Тому в будь-якому випадку краще перестрахуватися і почистити історію в браузері, щоб потім не шкодувати про переплачені гроші.

Радимо вам користуватися режимом «Інкогніто». В браузері Google Chrome нове вікно в режимі «Інкогніто» можна відкрити через меню в правому верхньому кутку або поєднанням клавіш Ctrl+Shift+N.

Накопичуйте милі

Лічильник миль - це програма, по якій можна заробляти милі, купуючи квитки на рейси, розраховуючись за покупки або користуючись послугами компаній-партнерів. Зібравши певну суму, зароблені милі можна обміняти на квитки, вартість яких розраховується окремо і залежить від напряму і авіакомпанії. Незалежно від того, як часто ви літаєте, радимо підписуватися на подібні розсилки, а також не забувати про способи і додаткові можливості нарахування миль.

  • Здійснюйте покупки на сайтах компаній-партнерів. В усіх авіакомпаній є партнери, з якими вони співпрацюють. Вони часто пропонують спеціальні пропозиції для роздрібних покупців. За покупки в цих магазинах ви зможете отримати від 2 до 4 миль за долар (іноді і більше). Всі ваші онлайн-покупки будуть відправлені на веб-сайт авіакомпанії, і за них ви отримаєте додаткові очки, які перерахують на ваш аккаунт. Це набагато зручніше, ніж отримувати по одній милі за долар, здійснюючи покупки безпосередньо в магазині.
  • Слідкуйте за спеціальними пропозиціями. Не лінуйтеся підписуватися на розсилки авіакомпаній і періодично переглядати інформаційні листи, які вони надсилають. Часто трапляється так, що найцікавіші і гарячі пропозиції відправляють тільки передплатникам, не публікуючи їх на сайті. Також варто брати активну участь у конкурсах на Facebook, читати огляди і новини авіакомпаній. І хоча отримані бонуси будуть невеликі, але стануть приємним додатковим бонусом при витраті мінімуму зусиль.
  • Станьте божевільним льотчиком. Часом, коли у авіакомпаній виникають невеликі фінансові витрати або вони відкривають новий маршрут, можна заробити на перельотах подвійні або потрійні милі. Вони, як правило, зараховуються окремо і можуть бути зароблені тільки на перельотах. Ви будете здивовані, але досить багато людей літають без потреби і тільки для того, щоб отримати бонусну кількість миль.
  • Зберігайте всі заощадження на карті. Намагайтеся як можна менше оплачувати покупки готівкою. Навіть розраховуючись карткою за кавою або телефонний рахунок, ви збільшуєте кількість миль на своєму рахунку. Дрібниця, а приємно.

Не пропускайте розпродажі

Переповнена поштова скринька мало кого приведе в захват, але підписавшись на розсилку, ви зможете вчасно отримувати актуальну інформацію про спеціальні пропозиції або помилки в тарифах. Дуже часто бувають випадки, коли знижки діють лише 24 години і тому тільки ті, хто постійно стежить за новинами компаній, мають шанс заощадити на перельотах. Ви активний користувач Твіттера? Підпишіться на сторінки авіакомпаній, і перегляд коротких новин і спеціальних пропозицій дуже швидко увійде в звичку і не буде віднімати дуже багато часу.

Уникайте пікових сезонів

Забудьте про літні поїздки до Європи, на Гаваї або про казкові подорожі в Діснейленд під час шкільних канікул. Переліт в цей час обійдеться дуже дорого, так як попит великий і авіакомпанії не втрачають можливості добре заробити. Не відмовляйте собі в задоволенні і подорожуйте, просто намагайтеся планувати свій відпочинок так, щоб він не випадав на пікові, популярні періоди свят або відпусток.

Купуйте квитки заздалегідь

Найбільш оптимальний час для покупки квитків - це 6-8 тижнів на звичайні польоти та 12-16 тижнів в піковий сезон. Протягом цього періоду авіакомпанії активно стежать за продажами і в залежності від попиту починають або піднімати або опускати ціни. Якщо так і не дочекавшись дива і дуже дешевих розцінок, ви будете тягнути до останнього, не сподівайтеся на знижки. Люди, яким дійсно потрібно летіти, купуватимуть квитки за будь-яким тарифом. Авіакомпанії це знають і активно користуються, тому слідкуйте за змінами та не затягуйте з покупкою.

Визначте свою ціну

Всім нам властиво чекати нереально дешевих цін до останнього, а потім переплачувати на рівному місці. Купівля квитків стає своєрідною азартною грою: потрібно чекати до певного моменту, щоб заплатити якомога менше. Вся проблема в тому, що цей момент завжди настає в різний час. Тому важливо визначитися з сумою, яку ви точно не будете платити, і з сумою, яку ви реально готові витратити. Дайте відповідь на питання: дешево для мене - це скільки? Яка вартість адекватна для мене? Не чекайте ідеальних цін - чекайте своїх.

Будьте реалістами. Якщо вартість квитка становить 3500 гривень, а його продають за 3000 гривень, то не треба сподіватися, що ціна впаде до 2000 гривень. За три місяці до вильоту почніть стежити за цінами. Ви побачите, що відбувається з тарифами і тоді буде набагато легше визначитися з правильною і адекватною вартістю. Якщо вона починає підніматися і виходити з зони вашого комфорту, дивіться на кількість місць. Якщо їх не дуже багато, потрібно купувати квиток, тому що попит є і авіакомпаніям немає сенсу знижувати ціни.

Купити дешеві квитки самостійно цілком можливо і реально. Скористайтеся нашими порадами, запасіться терпінням і подорожуйте! А якщо у вас немає часу на це, тоді довірте цю роботу нам. Ми з задоволенням допоможемо вам знайти і купити найдешевші квитки і повністю сплануємо вашу подорож. Вам лише залишиться приємно провести час в будь-якій точці Європи.

теги: бюджетний відпочинок поради

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber