укр рус
Чарівний Париж з висоти Ейфелевої вежі і з глибин катакомб

Ейфелева вежа

У світі багато будівель, названих на честь монархів, генералів і бізнесменів, але дуже рідко споруди називають на честь інженера або архітектора, які їх створили. Гігантська башта, яка вітала відвідувачів Паризької Всесвітньої виставки 1889 року, була запланована лише як тимчасова споруда. Можливо, саме тому вона була звільнена від імені національного героя та політичного діяча. Вежу назвали в пам'ять про геніального архітектора Гюстава Ейфеля.

Гюстав Ейфель працював з передовими технологіями того часу і був дуже захоплений точними науками і архітектурою. Його любов до науки проявляється у всьому. На фризі навколо першого поверху Ейфелевої вежі можна знайти імена 72 французьких вчених.

Потрапити на 300-метрову оглядову вежу можливо тільки завдяки встановленим ліфтам. Чотири діагональних ліфта піднімають вас на висоту розчепірених ніг вежі і ще вище до місця з'єднання ніг з тілом вежі. Друга подорож буде вертикальною від центру структури вгору, все вище і вище. Вам уже здається, що конструкція закінчена і тут ліфт зупиняється, і ви потрапляєте на оглядовий майданчик.

Видатна споруда Ейфеля могла бути демонтована у 1909. Вежу врятувало тільки те, що вона стала використовуватися в якості випробувального полігону для проведення наукових експериментів, а потім в якості радіопередавача. Мости і будинки, побудовані Ейфелем, до цих пір використовуються в Угорщині і Болівії. Густав Ейфель також доклав руку до знаменитої Статуї Свободи, а саме розробив її внутрішню основу.

Важлива порада: якщо ви плануєте поїздку в Париж, варто забронювати квитки на Ейфелеву вежу заздалегідь. Ви уникнете величезних черг на вході біля каси. Електронний квиток потрібно буде роздрукувати або показати його на екрані смартфона.

Нотр-Дам

Собор Паризької Богоматері, він же Нотр-Дам, вважається одною з найпопулярніших визначних пам'яток Європи. Кожен рік собор відвідують приблизно 14 мільйонів туристів.

Черги, щоб потрапити всередину Собору Нотр-Дам, проходять повз бронзової позначки, яка означає 'нульову точку'. Це місце, від якого вимірюються відстані всіх французьких напрямків. Це офіційний центр Парижа, і в цьому є певний сенс. Нотр-Дам знаходиться на острові Сіте, який омивається сильною течією Сени і знаходиться посередині річки між правим і лівим берегами. Це був самий центр Парижа в далекі римські часи.

Собор має сумну історію. У часи Французької революції більшість дзвонів була знята і переплавлена, а в 1793 році 28 королівських статуї на головному фасаді були скинуті і обезголовлені революціонерами. До 1831 року, коли Віктор Гюго писав роман «Собор Паризької Богоматері», Нотр-Дам був дуже пошкоджений.

У 1840 році було прийнято рішення відновити Собор. Цим нелегким проектом зайнявся архітектор Ежен Віолі-ле-Дюк, який підійшов до завдання творчо. При відновленні собору Ежен надав йому елементи гротеску, а саме поставив безліч химер і горгулій на фасад споруди. Також архітектор додав свинцевий шпиль собору висотою 96 метрів. Підмурок шпиля прикрашають бронзові статуї апостолів і тварин. Зверніть увагу на головний вітраж собору, який виконаний в середньовічному стилі. У центрі вітража, розмір якого 9,6 метрів в діаметрі, зображення Богоматері, яке реставровано після руйнувань.

Важлива порада: придивіться до статуї, яка розташована на лівому порталі фасаду. Це статуя Сен-Дені, який вважався покровителем Франції. Згідно з легендою, обезголовлений революціонерами Сен-Дені пройшов кілька миль, несучи голову в своїх руках.

Лувр

Лувр (Musée du Louvre) - один з найбільших музеїв світу, який притягує до себе туристів з усіх континентів. Музей зберігає шедеври мистецтва різних епох, культур і цивілізацій. У колекції Лувра представлено близько 300 000 експонатів, з яких тільки 35 000 виставляються в залах.

«Шлюб в Кані Галілейській» (The Wedding Feast at Cana) - найбільша картина, яка виставлена в Луврі. Це полотно написане Паоло Веронезе в 1563 році. Воно охоплює всю стіну одного із залів. На стіні навпроти розміщено портрет досить скромних розмірів (77 cm × 53 cm). Якщо ви підійдете до картини ближче, то побачите жінку, яка загадково посміхається вам. Це знаменита Мона Ліза, відома у Франції як Джоконда (La Joconde), творіння геніального Леонардо да Вінчі. Також в Луврі зібрані твори інших майстрів, таких як Рафаель, Мікеланджело, Ель Греко, Рембрандта, Тиціана і багатьох інших.

У 1989 році в центрі Наполеонівського дворика перед Лувром була зведена скляна піраміда по прототипу піраміди Хеопса, висота якої становить 21,65 метра. Ця піраміда вважається одним із символів Парижа, її часто можна побачити на сувенірах і листівках.

Важлива порада: щоб уникнути черг в касу музею, придбайте квиток заздалегідь. Електронний квиток можна купити по інтернету www.louvre.fr. Вхідні квитки вартістю від €11 до €15.

Катакомби

Паризькі катакомби з'явилися в кінці 18 століття. В цей час Париж розростався дуже швидкими темпами і середньовічні кладовища були переповнені. Щоб вирішити проблему перепоховань, старі могили були викопані і кістки викинуті, тим самим звільнилося місце для нових поховань.

Ще з римських часів в Парижі вже була мережа підземних тунелів, які з'явилися при видобутку вапняку для будівництва споруд, таких як Нотр-Дам. З 1786 року кладовище в центрі старого міста було зруйновано. Всі останки були перевезені в катакомби в супроводі священиків.

Катакомби починаються з дверей, над якими написано: «Arrête! C'est içi l'empire de la mort» («Стоп! Це імперія смерті»). Коли ви зайдете всередину, то побачите безліч кісток по обидві сторони проходів, над кожною секцією зазначено найменування кладовища, звідки перевезено кістки, і дата поховань.

Важлива порада: стояти в черзі на вхід можна дуже довго (іноді більше години), так що постарайтеся прибути в катакомби до їх відкриття о 10 годині. Зверніть увагу на одяг: температура в підземних тунелях близько 14°С, а зі стелі періодично капає вода.

теги: пам'ятки Франція

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber