укр рус
7 днів у казковій Данії (Копенгаген – Оденсе): враження та корисні поради від клієнта TravelYourWay

Ми щасливі, коли наші клієнти стають постійними і готові відкривати разом з нами нові країни :) Для сім'ї Коротаєвських ми спланували і організували вже третю подорож — на цей раз в чарівну Данію.

Відгук про поїздку Сергія та його сім'ї у Швецію в 2016 році можна прочитати тут.

Данія — нетиповий напрямок для літа, і ми з ентузіазмом зайнялися складанням маршруту та програми подорожі, а також підбором оптимального житла та квитків. За втілення всіх побажань сім'ї в цій поїздці відповідала їх персональний менеджер Ірина.

Основні витрати на цю подорож

У скільки може обійтися тиждень у Данії в розпал літнього сезону? Ось приблизні розрахунки на 4 людини:

Переліт: 390 євро на всіх, з урахуванням 1999 грн оплати членства WIZZ Discount Club (квиток на одного приблизно 100 євро).

Проживання: квартира на 7 ночей 906,19 євро на всіх (близько 226 євро на людину)

Усього: 1304 євро на всіх (326 євро на одного).

Додаткові витрати

Copenhagen City Card: 121 євро на людину на 120 годин (покриває транспорт по місту та вхідні квитки до музеїв та визначних місць). Економія на квитках з цією картою склала 300 євро на людину. Ця карта використовувалася для проїзду із аеропорту та назад в аеропорт.

Що подивитися в Копенгагені і його околицях, актуальні ціни на проїзд і продукти — про все це читайте нижче в розповіді глави сім'ї Сергія Коротаєвського.

Величезне спасибі Сергію та його сім'ї за живі та цікаві розповіді про поїздки! Впевнені, що корисна інформація, отримана з перших вуст, допоможе іншим мандрівникам спланувати їх незабутній відпочинок.

А якщо ви не хочете самостійно розбиратися у всіх тонкощах організації вигідної та цікавої поїздки, ми завжди раді спланувати вашу ідеальну подорож :) Знайдемо квитки, підберемо житло і підкажемо, як організувати дозвілля в незнайомій країні. Звертайтеся!

Тиждень в Копенгагені (26.07 – 2.08.2018)

Нижче публікуємо розповідь Сергія про поїздку в Данію.

Казки про Данію

Особлива подяка нашому персональному менеджеру ІРИНІ, без якої казки б не було

Маленька передмова

Ця країна вважається найбільш плоскою у Європі. У ній немає гір і глибоких ущелин. Море мілке, а рослинність — доглянута, але досить скромненька (по кількості та різноманітності). Все — як у справжній казці: час тут тече… не витікаючи! І люди такі ж (про данців пізніше). Отже, почнемо з того, як потрапити в цю казку?

Переліт

На крилах — до мрії

Чесно зізнаюся, на сімейній раді ми схвалили Данію як місце, де можна максимально розслабитися (у всіх останній рік був досить складним). Крім того, в Копенгаген можна потрапити прямим рейсом із Києва. Найвигідніші квитки вам, звичайно, виберуть ваші консультанти, а от умови перельоту спочатку здалися ускладненими. Компанія WizzAir буквально за кілька тижнів до нашої поїздки змінила правила перевезення багажу. Фактично те, що іменується «ручною поклажею» і транспортується безкоштовно, може бути представлено лише в ОДНОМУ примірнику. На нашому прикладі поясню: три рюкзака «кошерних розмірів» (див. на сайті компанії) пропускалися без проблем. Барсетки та сумки, популярні у наших чоловіків (через плече), теж. А ось ще один рюкзачок дружини на додаток до дорожної сумки потрібних габаритів вже не пропустили (здається в багаж). Вас буквально наштовхують на доплатний статус Priority. По ньому можна везти ДВІ речі, першим проходити реєстрацію та фактично потрапити в салон. Правда, в Жулянах всі правила дотримувалися значно суворіше, ніж у Копенгагені. Там працюють данці, а вони… втім, про данців пізніше.

Погода

Сніговій Королеві це не сподобалося би

Весь тиждень в Данії було дуже жарко. Ми навіть купалися на одній з пристаней у центральному районі. Спека в Данії трохи більш сносна, ніж у нашій підвищеної вологості, але вони зазвичай звикли до більш низьких температур. А це означає: 1) кондиціонерів мало; 2) в музеях просто обливаєшся потом); 3) метро таке задушливе, як і київське (про транспорт окремо); 4) зелень пожухла і її ніхто не поливає. Зате парасольки не знадобилися.

Проживання

Поруч з данцями через стінку

Житло в Копенгагені дороге… написав і подумав: адже треба якось обґрунтувати? Хостел в центрі в курортний сезон обійдеться (значно від) €100+. Крім того, ми вчотирьох звикли до домашньої обстановки, тому Ірина підшукала квартиру в південно-східному районі міста. Це квартали, забудовані в основному однотипними будинками, зведеними на кошти середнього і нижньо-середнього класу. Червонувато-бура цегла, практично повна відсутність балконів, немає ганочків, таких милих нашому серцю. Словом, архітектура житлових районів очей не радує. У самих будинках (принаймні там, де ми жили) все дерев'яне, гвинтові сходи, скрипучі мостини, суміщений санвузол, в якому двом дорослим вже не розійтися. Загальна площа 3-кімнатної квартирки приблизно дорівнює нашій стандартній «двійці» в хрущовці. Відразу обмовлюся: це був бюджетний варіант, можна знайти і подорожче краще. Найбільш апетитне у всій цій історії — спілкування з господарями. Нашу Анніту ми навіть не бачили. Вона написала, що ключі від квартири будуть лежати в качці пакеті, пакет  у зайці багажнику, а багажник  в яйці на задньому дворі. Як нам було сказано, шукайте lady bike, жіночий велосипед. Яскраво-жовтий пакет буквально притягував погляди всіх злодюжок… але вони залишилися по той бік казки. Точніше, один злодюжка був — про це окремо.

Карта туриста

Казковими маршрутами

Якщо ви зібралися в Данію, то запам'ятайте три речі. Перше: це країна не для шопінгу (потім поясню). Друге: краще заздалегідь і ретельно вивчити, у які сторони від чарівного камінця ходити. Що вас цікавить — просто повештатися вуличками, або побачити те дещо дійсно варте уваги, що в Данії є. І третє: транспорт дорогий (про транспорт окремо). Або — на своїх, від стовпа до стовпа від палацу до палацу. Або замовити Копенгагенську Карту. Детальніше  на офіційному сайті. Якщо не володієте мовами, легко можна попросити Гугл, і він перекладе. Смішно, але досить близько до тексту.

Більше інформації про те, що таке CityPass, де його купити і як використовувати, а також про вартість дисконтних карт туриста в найпопулярніших столицях Європи читайте у нашій спеціальній статті.

Трохи арифметики. Ми замовили 4 картки на три дні кожна. Їх дія відраховується з моменту першого використання, для чого необхідно на спеціальному рядку написати дату і час. У місцях загального користування музеях і на атракціонах службовці сканують код. У транспорті ви просто показуєте картку водію (про транспорт потім). Тепер рахуємо: картки на чотирьох на 72 години коштують дорого  €372. Тільки на музеях та атракціонах ми заощадили цілих €808! Якщо додати ще транспорт — явно перевалило за тисячу. Навіть ОДИН день цілеспрямованого пересування по об'єктах дає практично 100% окупність. Особливо на транспорті. Ось про нього і поговоримо.

Місцевий транспорт

Герда і Кай в метро

У героїні відомої казки був північний олень. У Копенгагені головний транспорт — це автобус. Трохи менш задушливий популярний — метро. В автобусах більшість місцевих або показують свої місцеві проїзні, або чекинять їх на валідаторах, або просто демонструють екрани смартфонів. Майже весь тиждень ми були переконані, що контроль у цій казковій країні взагалі не здійснюється. І ось по дорозі в аеропорт в останній день на нас напали розбійники перевіряючі. Спочатку спритно заскочили двоє смаглявих, радикально-бородатих абрека, обвішаних кинджалами гаджетами. А за ними прийшов Головний Отаман Контролер. Білявий велетень із величезним пивним пузом. Правда, в нашому автобусі зайців не було. Ми скромно змовчали, що деякий час… я теж промовчу. Можливо, в Копенгагені про нас зараз читають.

А от метро… Його будували порівняно недавно (десь півтора десятка років тому). Станції однотипні, нудно-утилітарні. А головне: у вагонах НЕМАЄ МАШИНІСТА! Можна стати попереду і уявити себе погоничем верблюдів вагоновожатим. Дуже забавно. Потім набридає. Оскільки кисень у вагонах швидко закінчується вже через дві станції.

І ще  про ціну. У Копенгагені весь простір розбито на зони. Проїзд протягом однієї години в межах 1-2 зон коштує 24 датські крони (DKK), це приблизно €3,22. Зона 3 — 36 крон, 4 — 48 і так далі. Метро в таку ж ціну.

Що подивитися в Копенгагені

Від палацу до палацу

Ми не були особливо оригінальними і пройшлися второваними динозаврами туристами доріжками. Русенборг — королівський замок із коштовностями корони, які охороняють двоє аж ніяк не олов'яних, хоча, можливо, і стійких солдатика. Кругла башта розміром з очі собаки Баскервілів з казки «Кресало». Національна галерея, Гліптотека з її виключно красивими інтер'єрами і повною відсутністю повітря, а також ще кілька суто класичних музеїв.

Але якщо у вас буде всього лише день, то їдьте з ранку в Океанаріум, де можна годинами дивитися на рибок та іншу морську капость живність. Вдень поплавати на кораблику по каналах і затоках. А ввечері — підходьте в Тіволі. Це справжнє свято задоволень! Вхід по картці безкоштовний, а ось атракціони доведеться оплачувати окремо. Але вони того варті: без мокрих памперсів вливання адреналіну ніхто живим ще не йшов! Додайте до цього Експериментаріум, де дітлахи граються годинами і де все можна зламати помацати.

Ходили, звичайно, і до Русалоньки. Вона дуже затрушена маленька і неймовірно депресивна сумна. Зате який піар! Всі явно розчаровані, але ніхто й виду не подасть, що його обдурили!

Що ж до вулиць і площ, то вони мальовничі, хоча і нуднуваті. Взагалі, як писав класик жанру, «якась в Державі Датській гниль». На диво багато сміття, особливо в парках. Громадські туалети рідко чистяться. І відчувається деяка (за)притрушеність. А все, мабуть, тому, що данці…

Місцевий колорит

Нащадки вікінгів

«У давнину ми, скандинави, називали себе вікінгами, ходили з довгими колючими бородами, забрудненими медової брагою, і плавали, випередивши Колумба, в Америку. Як тільки в світі пішла мода на горностаєві мантії, Данія, Норвегія і Швеція стали монархіями. Скандинавські королі популярні й донині: в будь-якому скандинавському будинку їх величності висять на стіні під склом серед інших сімейних портретів, кожен скандинав на «ти» з королем і королевою і, зустрівши на вулиці, розкланюється з ними», писав колись місцевий сатирик Віллі Брайнхольст. Монархів і принців, які за чутками їздять на велосипедах по вулицях і тиснуть руки підданим, ми не зустріли. Вочевидь, їх велосипеди викрали були в ремонті. Данці спокійні, врівноважені, флегматичні, доброзичливі, заторможені і пофігістичні. Цим, можливо, пояснюється деяка (за)притрушеність всього королівства. А також  особливості національної мови, яка, за висловом того ж сатирика, взагалі не мова, а «катар верхніх дихальних шляхів». Вимовляється так, як ніби ви змішали англійську зі шведською, записали її навпаки, засунули в рот півпачки вати і намагаєтеся заспівати «Калинку-малинку».

Харчування

Поїли тепер можна і поспати

Так, казкар знав, про що писав! Данці їдять багато і смачно. Щоправда, дорого і одноманітно. Екзотична їжа не особливо в моді, тому ви подорожуєте від «сендвіч-меню» різної вартості до закладів псевдоітальянської кухні. Продукти свіжі, приготовані добротно, але якщо хочеться зберегти гроші — вам дорога або в маркет, або в «буффет». Саме Buffetом іменується шведський стіл. Вони там двох видів — подорожче з великим вибором і скромніше, але з обов'язковим замовленням напоїв. Якщо зовсім халяльно бюджетно, то велика кількість точок типу NETTO (чорна собака з жовтим кошиком), FAKTA, REMA 1000 і всюдисущий LIDL. Не обіцяю, що буде смачно, але голодними не залишитесь. Ціни приблизно рівні київським. Інше  справа гаманця смаку.

Гроші

Датські крони непогані по дизайну, трохи нагадують євро. Середньовитратний виважений спосіб розплачуватися — карткою. Міняти не дуже вигідно. Там, де нібито без комісії — курс дуже низький. А там, де начебто вище — там на $100 у вас візьмуть 50 DKK за послуги. Крім того, іноземні картки теж обкладаються місцевим рекетом податком, але якщо у вас витрати не дуже великі — втратите копійки.

Екскурсії

Ще далі в казку

Крім Копенгагена ми поїхали ще в Оденсе. Це на острові Фюн, до якого веде довгий, як змія анаконда, міст з приголомшливими видами по обидві сторони. Дешевше — на автобусі FlixBus. Швидше — на поїзді (частину шляху в тунелі). Саме містечко — просто сонне царство, де все зав'язано на Андерсені. Ось тут Ганс Християн народився, тут жив, тут навчався… Але погуляти по містечку приємно. Жити теж. Добу. Потім розумієш, з якої безнадії люди починають писати страшні казки про тролів, жаб, дівчаток-мутанток Дюймовочок та інші жахи нашого дитинства. Сам великий казкар за життя був дуже сумний. Навіть коли на лаву поруч з ним сіла моя дружина, жінка приваблива і весела, він навіть не поворухнувся…

Бути чи… Та бути, звичайно!

Замок Кронборг на північ від Копенгагена лише номінально той самий Ельсінор, в якому бродять тіні Гамлета, його батька, Офелії, Полонія, Лаерта і де Гертруді так налили, що вона зовсім врізала дуба невдало втамувала спрагу. Замок приголомшливо цікавий — але по-своєму. З його верхніх точок бачимо найближчий шведський берег, а поруч розташований виключно пізнавальний Морський музей. Їхати туди треба на міському транспорті, а також на поїзді. І ото треба було такому статися, що саме в той день, коли ми вирішили доторкнутися до історії, датські партизани залізничники затіяли ремонт шляхів. Довелося двічі міняти поїзди, щоб потім нас нарешті посадили на спеціальний автобус. Час втратили, проте враження від Хельсингера неймовірне.

Роги і копита

Пам'ятаєте Герду і її оленів? Не потрібно було їхати в Лапландію. Оленячий парк розташований на північному сході Копенгагена і туди їде автобус (зона 40). Там живуть справжні живі олені! Парк великий, але тварини пасуться близько від входу. До себе не підпускають — максимум на відстань пострілу з рогатки знімка на смартфон. Поки народ ще не набіг, ми обійшли всі стежки-доріжки, подивилися на оленяток, а потім вийшли до моря. Воно там поруч — прямо через дорогу.

А ось і свобода!

Вільне місто Хрістіанія, про яке так багато пишуть наші журналісти прихильники євроінтеграції, це всього лише кілька максимально запаскуджених екзотичних кварталів у східній частині міста на острові. Вештаються дуже підозрілі особи, продаються пошарпані саморобки, презервативи сміття явно не прибирали з часів вибуху сексуальної хіпі-революції. А на околиці чергує поліцейський патруль. Зо два десятки молодих людей у формі, бронежилетах і з кийками. Їх рішучі обличчя виказували ентузіазм студентів молодших курсів театрального інституту, яких найняли в масовку малобюджетної пародії на «Поліцейську академію».

А потім мене обікрали! Соромно зізнатися, але казкове повітря притрушеного розслабленого королівства заспокоїв мене. І я дозволив протягнути руку до мого телефону. Його (телефону) не стало. Правда, я ніколи не купую дорогих моделей. Та й розібратися в кириличних текстах місцевому криміналітету явно важкувато. З поліцією вирішили не зв'язуватися, не псувати враження, та й часу вже не було. Тому   бережіть кишені! Вони вам знадобляться. Але не для покупок.

Шопінг

А де тут торговий центр?

Шопінг в «молах», як ми вже давно звикли, для Данії не характерний. Так, там можна знайти брендові речі на будь-який смак і гаманець. Але універсалізм у них відсутній — панує спеціалізація і простота. Переважна кількість людей, особливо дорослого (30+) віку, одягнені явно з смітника з секонд-хенду. Дівчата не фарбуються і до перукаря не ходять. До речі, про дівчат. Вони біленькі, атлетичної статури (широкі плечі, груди, повненькі стегна і довгі м'язисті ноги). У натовпі досить багато тих, кого можна назвати «дітьми різних народів» зі шкірою різних відтінків смаглявості і чорноти.

АЛЕ МИ РАДІ!!!

Так! Це був тиждень повної розслабухи! Мінімум зусиль, середньобюджетні витрати, відчуття неймовірної абстрагованості від головного болю насущних проблем… Це таки варто було пережити! «Вона настільки мала, що всі карти Данії зроблені в масштабі 1:500, інакше країну буде неможливо розгледіти» — але в цій країні починаєш очищатися від зайвої суєтності і нервування…

І ще раз висловлюємо подяку нашому персональному консультанту ІРИНІ за поради, які зберегли нам багато грошей, часу і нервів.

Хочете відпочити в Європі і заощадити до 50 % від вартості поїздки? Звертайтеся до нас за професійним плануванням подорожі в будь-яку країну. Ми підберемо оптимальні варіанти житла та квитків, порадимо, що подивитися, і домовимося про екскурсії. Вам залишиться тільки насолоджуватися відпочинком :)

теги: поради ідеї подорожей

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber