укр рус
Захоплюючий тиждень у Швеції: ціни, враження та корисні поради у розповіді нашого клієнта

Нещодавно в нашу компанію звернувся клієнт з цікавим запитом: організація подорожі до Швеції. Цю країну нечасто вибирають для поїздок, тому ми із задоволенням взялися за підготовку 7-денної подорожі в Стокгольм для Сергія і його дітей — Лідії та Олександра.

Персональним менеджером сім'ї Коротаєвських була Тетяна. Як і всі співробітники компанії TravelYourWay, Таня — завзятий мандрівник, тому знає, що потрібно для успішної самостійної поїздки за кордон (її докладний відгук про подорож в Доломітові Альпи взимку 2015 читайте тут). Вона підібрала оптимальні варіанти перельоту і проживання, а також підготувала всю необхідну інформацію про країну.

Хочете дізнатися, скільки коштує проїзд до Стокгольма, які ціни в супермаркетах і які пам'ятки варто подивитися? Тоді читайте нижче розповідь Сергія з цінними коментарями про актуальну вартість проїзду, продуктів і розваг.

Ми дуже вдячні Сергію за те, що він поділився своїми враженнями. Ми намагаємося підібрати максимально повну інформацію про країну відвідування, але найсвіжіші відомості можна отримати тільки з особистого досвіду.

Тому всім, хто збирається в Європу або цікавиться самостійним туризмом, рекомендуємо прочитати корисну інформацію про подорож до Швеції. Сподіваємося, що ці «живі» враження комусь допоможуть подолати страх самостійних подорожей, а когось надихнуть на поїздку в цю чудову країну!

Відгук Сергія про роботу з нами   у розділі «Відгуки наших клієнтів».

Хочете поїхати в Європу? Ми допоможемо організувати індивідуальну подорож на ваш смак і гаманець! Вам потрібно лише розповісти про свої побажання — і ми оперативно складемо маршрут поїздки, знайдемо варіанти квитків і проживання, а також подбаємо про ваше дозвілля. Відпочивайте із задоволенням!

Тиждень в Стокгольмі (20-26 липня 2016 року)

Нижче публікуємо розповідь Сергія про його подорож до Швеції.

Транспорт

Вартість перельоту Київ-Стокгольм-Київ (МАУ) — 12 825 грн на трьох (з урахуванням багажу).

Дістатися від аеропорту Арланда до Стокгольма можна автобусом за 119 крон (11,9 євро). В автобусі приймають тільки картку, за готівку квитки можна придбати в аеропорту і на Центральному вокзалі в туристичному кіоску.

Якщо з вами подорожують діти, вигідніше їхати на швидкісному поїзді (проїзд для дітей до 17 років безкоштовний). Зверніть увагу: варто купувати квиток заздалегідь, так як в поїзді він коштує на 100 крон (10 євро) дорожче.

Метро — зручно, комфортно, але досить дорого, до того ж чекати поїзда доводиться по 10-15 хвилин.

Проживання

Місця для проживання були заброньовані в готелі «Castle House Inn»***. У номері чисто, але не передбачені холодильник, рукомийник і шафа. Туалет і душ загальний (на поверсі). Є загальна кухня, на руки видали електричний чайник, фен (безкоштовно). Щодо мікрохвильовки — не питали, хоча, можливо, вона там є.

Проблем в спілкуванні з персоналом не виникало, всі були коректні. Найбільший плюс — розташування: до всіх потрібних об'єктів можна спокійно дістатися пішки максимум за 40 хвилин. Торгова вулиця номер один Естерлонггатан проходить зовсім поруч.

Зверніть увагу: хоча скрізь вказано адресу Brunnsgrand, 4, вхід — з сусіднього провулка Nygrand (парадне з невеликою драбинкою).
Дуже важливо не втрачати картки! У готелі не можна палити — штраф 2 000 крон (200 євро).

CityPass

Стокгольмську карту туриста краще купувати заздалегідь, відстежуючи знижки на сайті. Ми, наприклад, заплатили за 48-годинний CityPass на трьох близько 2100 крон (210 євро). При перерахунку вартості розваг за стандартними цінами виявилося, що Stockholm Pass дозволив заощадити близько 1900 крон (190 євро), так що це дійсно вигідно. Але потрібно знати, куди і як ходити.

В Стокгольмі можна придбати карту туриста двох типів:

  • Stockholm Pass надає значні знижки або право безкоштовного входу в музеї, парки розваг і на екскурсії
  • Stockholm Pass With Travel — все перераховане вище + послуги транспорту (в такому випадку CityPass обійдеться дорожче)

Повну інформацію про Stockholm Pass і актуальні ціни ви знайдете на офіційному сайті.

Більше інформації про те, що таке CityPass, де його купити і як використовувати, а також про вартість дисконтних карт туриста в найпопулярніших столицях Європи читайте у нашій спеціальній статті.

Перший день ми присвятили Музейному острову (Юргорден). Залишилися задоволені відвідуванням грандіозного музею Ваза (відкривається раніше всіх), парку атракціонів Грена-Лунд, музею групи АББА. Музей казок Юнібакен сподобається навіть тим, хто не знає інших героїв, крім Карлсона (туди краще йти вранці, тому що з середини дня він приймає тільки на фіксований час).

У другій половині дня вирушили на пароплавну екскурсію «Під мостами Стокгольма». Це найвигідніша екскурсія по воді в межах міста: триває дві з чвертю години і покриває практично всі інші маршрути. На пароплаві є навушники з конферансом на 11 мовах (російська була під номером 8).

На другий день дії Stockholm Pass ми побували в музеї фотографії (дуже цікаво і стильно), технічному музеї (відмінні враження, але знаходиться далеченько), Королівському палаці (видався трохи нудним), музеї Нобеля.

Щоб потрапити на СкайВью (Глобен Арена), доведеться постояти в черзі, так як «пузир» приймає тільки по 10 чоловік (ми чекали 1,5 години).

Розваги та екскурсії

Варто відвідати мальовниче містечко Марієфред (70 км від Стокгольма). Ми їздили туди і назад поїздом, оскільки пароплав іде довго і коштує дорого, а озеро Меларен, одну з його визначних пам'яток, ми вже до того часу подивилися. Поїздка того варта, замок Гріпсхольм цікавий, а головний атракціон міста — старий паровозик-вузькоколійка: 70 крон (7 євро) — і чверть години мчиш з гуркотом і свистом по зеленій зоні до сучасної станції!

Плануючи похід у етно-парк Скансен, налаштовуйтесь на півдня мінімально: там багато чого подивитися. Можна покататися на фунікулері зі смішною назвою BANAN, подивитися на акваріум і пройтися серед лемурів і мавп   коштує це 125 крон (12,5 євро). Красиві види, добре продуманий маршрут, по карті можна пройти де завгодно.

У деяких місцях, зокрема біля Королівського палацу, є стійка, де видають безкоштовні карти. Також їх можна отримати на вокзалах і в готелях. Карти дуже зручно зроблені, не заблукаєш, особливо з урахуванням правильного планування самих міських кварталів.

Екскурсія по метро: на фото все виглядає значно красивіше, ніж у житті. Внизу холодно, потяги ходять по секундах, але рідко (з нашої точки зору), при цьому   напівпорожні.

Екскурсія «По дахах Стокгольма»   страшно, але цікаво. Групу супроводжує гід, безпека продумана до дрібниць, види навколо дивовижні.

Для любителів ходити пішки — непогано прогулятися по північній частині Юргордена (зі сторони міста набережна переходить в зелену зону). А ще краще — перейти з Седермальма «на материк». Якщо стати до мосту спиною, справа починається за готелем «червона стежка»: спеціальна пішохідна доріжка, по якій можна йти годинами і спостерігати види Стокгольма з протилежного боку. Вечорами там літають над протоками повітряні кулі (атракціон), є на що подивитися. Саме ж Старе Місто дуже мале, досить захаращене і не скрізь відремонтоване. Але якщо його пофарбувати і перебрати бруківку — вже не буде «тисячолітньої давнини»...

Седермальм — район житловий та комерційний: прямі вулиці, проспекти, магазини. СоФо (це за СкайВью) ще сучасніше, а ось найбільш «стокгольмські» з усіх районів — це, звичайно, Норрмальм, Естермальм і Вазастан: там чистенько, тихенько, мало туристів і машин, багато зелені. В Стокгольм краще приїхати зі своїм «байком» — велосипедистам там повне роздолля (виділені доріжки скрізь!). Красиво і затишно вечорами — особливо якщо немає дощу — подалі від центру...

Харчування

Сніданок ми взяли з собою (пластівці), на вечерю купували молочні продукти. Вдень ходили в ресторанчики (в Юнібакені, зокрема).

Для обіду є непоганий варіант у супермаркетах: готова їжа на вагу (зелень, м'ясо, ковбаса, цибуля, квасоля тощо). Коштує від 11,90 до 12,50 крон за 100 гр. (від 1,19 до 1,25 євро). Там же можна купити хлібці на зразок тостів (28-30 крон або 2,8-3 євро). Вилки-ножі-серветки додаються, соуси — додатково.

Супермаркети. Ми отоварювалися в COOP NARA, це майже на самому південному кінці Гамла Стана, трикутна площа. Крім того — 7-Eleven натикані на кожному розі, але у всіх трохи різний асортимент (наприклад, «тормозок» набрати не вийде, в деяких крім напоїв, запліснявілих сендвічів, морозива і жуйки нічого немає). Найбагатший COOP — на Центральному вокзалі. Найкраще, що нам попалося — це Т-Slussen, початок Седермальма, після моста вулиця Gotgatan, пройти кілька кварталів по лівій стороні, знайти вхід в метро. Гарний набір продуктів, дуже божеські ціни, а головне — там треба шукати продукти зі знижками (ті, у яких закінчується термін зберігання). Різниця в якості мінімальна, а в ціні — іноді в рази. Фрукти-овочі порівняно з нашими виглядають погано, але на деяких площах «чорні люди» торгують дивовижною черешнею, полуницею та іншими делікатесами садів і полів (цілком недорого).

Ресторани та кафе. Якщо ви готові витратити за обід (дуже пристойний, але не розкішний) до 120 крон (12 євро) на людину, то задоволення від Стокгольма стане ще... смачніше! Але тільки не в Старому Місті...

Сувеніри та інший шопінг

У Старому Місті всього багато, а на Дроттнінггатан — дешевше (це відразу на північ від Гамла Стан). Єдине, чим торгові майданчики Старого Міста відрізняються — більшою насиченістю окремо взятими сувенірами «на любителя». Діти купили собі прикольчики з «Гаррі Поттера» (цукерки «Берті Боттс» зі смаком перцю, пилу і вушної сірки). У самому місті можна пошукати SALE або RAE — і купити дуже пристойні фірмові речі зі знижкою до 80%. Середня знижка — 50%.

Місцевий колорит

Скрізь сидять і ходять жебраки, місцеві циганки одягнені «форменно»: верх — щось схоже на вишиваночку, низ — довга спідниця з плюшевої фіранки кольору морди запійного п'яниці. Подають не дуже — тільки туристи. На продажу скрізь (на 70%) люди різних відтінків шкіри. Англійську на мінімальному рівні необхідно знати, крім того, якщо вивчиш два вирази («хей» і «так-з-мюке» — «привіт» і «велике спасибі») ще й посміхнуться! Поліції майже немає, а та, що спостерігається, ділиться на дві категорії: здоровенні молодики кримінальної зовнішності з татуюваннями на всіх місцях, в сірих комбінезонах, на зразок тих, що у нас носять різноробочі в крутих супермаркетах. А ще   дрібні дівчата в жилетиках отруйно-жовтого кольору, схожі на дорожніх робітників.

І наостанок ми б хотіли подякувати нашому «персональному тренеру» Тетяні за те, що вона витратила на нас стільки часу і зусиль, зберегла нам купу грошей і нервів! Наші найкращі побажання фірмі за допомогу, всім рекомендуємо!

Якщо ви мрієте про самостійну подорож до Європи, але не знаєте, як її організувати,   звертайтеся, ми оперативно і професійно сплануємо для вас поїздку в будь-яку країну. Вам не потрібно буде турбуватися про підбір квитків, житла і організацію дозвілля, все це підготує команда менеджерів компанії TravelYourWay з урахуванням ваших побажань!

теги: поради ідеї подорожей

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber