укр рус
Римські канікули Насті: тиждень в Італії за 290 євро

Ми хочемо, щоб самостійних мандрівників ставало більше :). Тому наповнюємо сайт TravelYourWay корисною інформацією, яка допомагає планувати і організовувати самостійні поїздки по всьому світу.

Автор цієї статті — Настя, мандрівник-початківець. Наш сайт надихнув її вирушити в самостійну поїздку по Італії. Ми дуже раді, що завдяки порадам і підказкам із наших статей вона змогла успішно спланувати і організувати свою незабутню подорож.

Настю дуже вразив цей досвід, тому вона вирішила поділитися ним з такими ж читачами нашого сайту, як і вона.

Як провести тиждень в Італії, подивитися Рим, поніжитися на пляжах Ріміні і при цьому витратити всього 290 євро — читайте в історії від Насті :)

Привіт всім, я — Анастасія. Мені 21. Протягом останніх 2,5 років у моєму житті поєднуються три речі: навчання, робота і подорожування. Надто сильно люблю відкривати нове, живу на валізах, не знаю, де прокинусь завтра і які пригоди чекають мене у новій країні. І якщо ти досі боїшся мовного бар’єру, не знаєш, як вмістити усі речі у рюкзак, я розкажу тобі, як легко зекономити на подорожах, познайомитись із місцевими жителями і стати мандрівником із великою жагою до життя.

Незабутні римські канікули з Одрі Хепберн — це не лише фільм, а реальність. Не вірите досі? Тоді я розкажу вам, як легко організувати подорож Італією, з’їсти найсмачнішу піцу у Римі, закохатися у італійську мову і доторкнутися до найсвятішої істини у стінах Ватикану. Поїздка з бюджетом 290 євро на 7 днів з урахуванням усіх визначних місць Риму, смачного коктейля Aperol Spritz і піцци Quattro formaggio на верхівці одного із замків Сан-Маріно, а також насолоди теплим морем і сонцем на пляжах Ріміні. Якщо ви ще досі не вирішили, куди прямувати, не варто гаяти часу, а лише відкривати для себе Італію.

Отже, для початку ознайомтесь із цінами на квитки, проживання, транспорт та розваги:

  1. Квитки Краків–Пескара, Венеція–Варшава — 200 злотих (або 46,5 євро).
  2. Готель у Римі з податками (2 ночі у розрахунку на 1 особу) — 54,5 євро.
  3. Автобуси між містами: Рим–Ріміні — 9 евро, Ріміні–Сан-Маріно — 6 євро.
  4. Харчування та розваги — 174 євро.

Загальний бюджет на одну людину склав 290 євро за 7 днів подорожі.

А тепер докладніше.
Минулого року я вперше відвідала Італію, і жодного разу не шкодувала про свій вибір. Це не країна, а закарбована у серці пам’ятка з шести літер, яка вміщує в себе долину виноградників, найпрекраснішу архітектуру і найсмачнішу кухню. Одного разу приїжджаючи сюди, ти просто змушений залишити своє серце і насолодитись усім цим по черзі.

Цього року моя подорож вміщувала в себе декілька міст і містечок на узбережжі Адріатичного моря — Пескару, Ріміні, Сан-Маріно, Рим і Венецію. Столицю Італії я мала можливість відвідати минулого року. Проте це місто вразило мене настільки, що я дуже хотіла повернутись сюди. Крім того, плануючи поїздку з другом, ми заздалегідь склали маршрут, враховуючи те, що 29 липня у Ватикані буде день відкритих дверей, і саме туди ми хотіли потрапити в будь-якому випадку.

Переліт був із Кракова компанією Ryanair до Пескари, натомість повертались ми з Венеції до Варшави. Квитки в дві сторони обійшлись нам в 200 зл, враховуючи лише ручну поклажу і купівлю білетів за півтора місяці до поїздки. Бюджет на одну особу протягом усієї поїздки складав 290 євро. Нам вистачило абсолютно на все: ми смакували піцу і пили Aperol Spritz у Римі близько Пантеону, купували продукти у місцевих магазинчиках для вечері в Ріміні, їли морозиво біля Fontana di Trevi. Для студентів це був відпочинок від буденності, справ і навчального семестру. Ми познайомились із місцевими жителями, завітали на кавову фабрику і співали пісні Океан Ельзи з навстіж відчиненими вікнами авто, перетинаючи кордон між Італією і Республікою Сан-Маріно.

Рим

Стосовно помешкання ситуація складалася вдачно. У Пескарі ми залишились у мого знайомого італійця, але вже у Римі ми бронювали готель на дві ночі, куди входив сніданок. Bed & Breakfast Rome Vaticano Suite (готель) розташовувався недалеко від Резиденції Папи Римського. Ціна двомісного номеру — 95 євро. Варто теж пам’ятати про tax (додаткову оплату в кожній країні), іншими словами туристичний збір, який складав 3,50 євро за одну ніч. Тобто ще 14 євро за дві особи до основної суми.

Рим — місто з вічною історією, яке включає в себе усі види міського транспорту, як і кожна європейська столиця. Але найвигіднішим транспортом є метро, оскільки купуючи 24-годинний квиток за 7 євро, можна їздити в будь-який кінець міста без обмежень. Ми здебільшого ходили пішки, взяли квиток лише в останній день, щоб ввечері встигнути подивитись на вечірній Рим і вранці повернутись до вокзалу Tiburtina, де на нас чекатиме FLIXBUS до Ріміні.

Про те, як комфортно і вигідно подорожувати між містами Європи, читайте у спеціальній статті.

Ватикан

Ватикан — одна з найменших країн світу, в якій розміщені усі органи римсько-католицької церкви, включно з резиденцію Папи Римського. Історія Ватикану сягає 1929 року, коли згідно Латеранському договору Ватикан здобув свою незалежність. Назва держави походить від назви горба, на якому вона збудована. Кордон між Італією і Ватиканом проходить крізь площу Святого Петра. Власне, саме з неї відкривається неперевершений вид на собор Святого Петра, будівництво якого тривало понад 120 років. Архітекторами храму були такі італійські митці, як Донато Браманте, Рафаель Санті, Бальдазаре Перуцці, Антоніо да Сангалло, Мікеланджело, Джакомо да Віньола, Джакомо делла Порта, Карло Мадерно, Лоренцо Берніні та інші.

Нам вдалося не тільки опинитися всередині собору, але й піднятися на верхівку Сікстинської капели. Верхівка куполу зсередини розписана відомими фресками Мікеланджело. Красу просто не передати словами.

Вхід на верхівку купола коштує 8 євро, якщо ви плануєте піднятися сходами (551 сходинка перед вами, тому будьте готові!), або ж піднятися ліфтом за 10 євро. Сікстинська капела щоденно відчинена для відвідувачів, проте є також винятки: день, коли обирають нового Папу Римського. Ми були дуже задоволені, що змогли доторкнутись до історії і побачити усе власними очима.

Ріміні

Після Риму наша поїздка включала в себе пляжі і відпочинок біля моря. Отож, ми планували їхати до Ріміні. Квитки на FLIXBUS я купувала за 2 місяці до поїздки за мінімальними цінами. Квиток Рим–Ріміні коштував 39 злотих. Їхали ми 4 години, за вікнами відкривались несамовиті пейзажі, я лиш встигала робити фото, щоб залишити пам’ятку до наступного приїзду в Італію.

Оскільки наша подорож включала в себе різні міста і ми, як студенти, подорожували без власного авто, я постаралася купити максимально дешеві квитки і провести час із задоволенням разом зі своїм другом.

Через 4 години після відправлення з Риму перед нами відкрились сонячні пляжі невеличкого містечка Ріміні. Вже там ми насолоджувались сонцем, теплим морем і пляжем. Місто досить туристичне, молодіжне, відносно невелике, але у кожній частині є відкриті безкоштовні пляжі, тому кожен обов’язково знайде щось для себе.

У Ріміні ми вирішили знайти місце для проживання за допомогою couchsurfing, який дуже популярний не тільки у Європі, але й в Україні також. Це міжнародний рух, який дозволяє безкоштовно залишитись у когось вдома, але також в будь-який момент хтось може залишитись у тебе. Крім того, що каучсерфінг дозволяє познайомитись з мешканцями міста, ти можеш долучитися до різних фестивалів і заходів, які відбуваються в цей час. Завдяки цьому мої подорожі завжди насичені емоціями і враженнями, а ті люди, у яких я можу залишитись, намагаються показати реальне життя мешканців країни. З ними завжди знайдеться про що поговорити, вони порекомендують, де краще поїсти, куди піти, а також буде можливість відкрити для себе країну зовсім з іншого боку.

Більше про те, що таке каучсерфінг і як подорожувати таким способом — читайте в цій статті.

Було небагато людей, у яких ми могли залишитись. Крім тих, кому писала я, були також ті, які пропонували мені ночівлю у себе вдома. Абсолютно безкоштовно. Тому ми вирішили залишитись у Андреа. Він — корінний італієць, з містечка Gatteo, у якому ми залишились на наступні два дні. Його будинок знаходився у 20 км від Ріміні, тому він запропонував забрати нас із Ріміні і разом поїхати до себе. Завдяки цій міжнародній сторінці я познайомилась із більшістю своїх друзів за кордоном. Ми разом готували домашню пасту і брускетту з помідорами. Андреа показав нам декілька диких пляжів в околиці Ріміні, про існування яких туристи навіть не здогадуються. Ми відвідали водоспад у містечку Gabicce Mare, а потім на одному із узбережжів Pesaro спробували PIADINU. Це одна з традиційних італійських страв Романського регіону. Запечений лаваш зі свіжими овочами і декількома краплями оливкової олії. Просто і смачно. Замовити можна майже в кожному закладі в Італії.

Сан-Маріно

Наступного дня ми позичили автомобіль і вирушили до Сан-Маріно. Офіційна назва цієї країни — найсвітліша республіка Сан-Маріно. Є однією з найменших держав після Ватикану і Монако. Сан-Маріно дуже маленька за розміром, але вважається однією з найбагатших держав у світі. Цікавим фактом є те, що Сан-Маріно не входить до Європейського Союзу та Єврозони, проте використовує євро як свою офіційну валюту.

Територія Сан-Маріно поділяється на 9 областей, так званих кастеллі: Аккуавіва, Борго-Маджоре, Доманьяно, К'єзануова, Монтеджардіно, Сан-Марино, Серравалле, Фаетано, Фйорентіно. Проїжджаючи серпантинову стежку до веж, я відкрила вікно автомобіля і просто не могла роздивитися усю красу. Хоча потім переконалась, що найпрекрасніші краєвиди відкриваються на вершині гори.

Ми вирішили навіть зупинитись на декілька хвилин, сісти у одній із відкритих ресторацій і замовити Aperol Spritz і маргариту. Краса, що перехоплює подих. І саме там переконуєшся, що в такі моменти зупиняється час.

Стосовно подорожі машиною до Сан-Маріно хотіла б додати лише те, що з Ріміні туди можна доїхати за півгодини. Варто лише пам’ятати про те, що більшість доріг у Італії платні, і за перетин так званого кордону ми заплатили 2 євро. Варто звернути на трасі у напрямку Rimini Zud і перед вами відкриється пряма дорога до Сан-Маріно. Також можна доїхати автобусом із Ріміні до Сан-Маріно з головного вокзалу Ріміні. Поїздка в одну сторону буде коштувати 6 євро. Доступний розклад автобусів є на таблицях і маршрутах всередині вокзалу.

Венеція

Венеція була останньою зупинкою нашої італійської подорожі. Житло у Венеції ми не бронювали, оскільки приїхали вранці і ввечері уже поверталися літаком до Варшави. На замітку туристам: раджу не бронювати житло у Венеції, оскільки це одне з найдорожчих міст Північної Італії. Краще забронювати апартаменти у містечку поблизу — Mestre. Також там краще всього залишити автомобіль на парківці і доїхати до Венеції трамваєм або автобусом. Проїзд коштує лише 1,5 євро. Квитки краще купувати на зупинці у автоматах або у водія. Ризикувати не варто, бо штрафи великі (близько 60 євро).

Квиток Ріміні–Венеція коштував 35 злотих, без жодних резервацій. Відмінність FLIXBUS у Польщі та за кордоном досить велика, оскільки квитки у Польщі з Жешува чи Кракова до Варшави коштують значно дорожче, ніж у Італії чи Нідерландах. Усі квитки краще купувати заздалегідь, ви матимете можливість заощадити близько 10-15 євро. Якщо рівняти ціну автобусу і потягу, ціна квитків на потяг удвічі більша, ніж на автобус. Так як поверталися ми з Венеції до Варшави, квиток до Аеропорту Тревізо (з якого зазвичай летять лоукости) з Венеції коштував 12 євро. Час подорожі близько 30-40 хвилин. Квиток можна придбати у водія, але також є можливість купити на сторінці перевізника. Тоді можна заощадити 2 євро, квиток коштуватиме 10 євро.

Я вже мала можливість відвідати Венецію минулого року взимку. Але дала собі обіцянку, що приїду сюди знову. Красу цього міста не можна вмістити в одне речення. Кожна вулиця, кожен канал, кожна площа варті того, щоб затриматись і затамувати подих. А площа Сан-Марко — найгостинніша вітальня Європи. Як на мене, одне з місць для освідчення, що могло б зробити конкуренцію Парижу і омріяній Ейфелевій вежі.

Вузенькі вулиці, незліченна кількість туристів і каналів, шум і гамір на міських площах, але барви, мозаїка і оригінальність архітектури міста дозволяє впевнено зазирнути в епоху Середньовіччя і Ренесансу, де звучить музика Антоніо Вівальді. Втомитись тут неможливо, бо, коли ти прокидаєшся вранці, тебе магнітом тягне до місць живої архітектури, просочених Венеціанською ностальгією.

А після, повернувшись до Варшави, я переконалась, що ця поїздка до сонячної країни точно не була останньою. Італія — це не країна, а почуття. І щоб відчути її, варто приїхати сюди і віддатись наймилозвучнішій мові, найсмачнішій кухні і найдивовижнішій архітектурі повністю. Італія не залишить байдужим нікого, лише відкриє навстіж руки і чекатиме на наступний візит.

Загальний бюджет подорожі 290 євро, з яких 116 євро складали квитки на автобус, оплата готелю, і з Венеції до аеропорту Тревизо. Натомість 174 євро були відкладені на харчування, сувеніри, можливі квитки до музеїв та виставок на 7 днів, а також декілька разів ми мусили заплатити за паркування у містечку Сан-Маріно.

Бажаєте почати подорожувати самостійно? Ласкаво просимо до спеціального розділу нашого сайту, де ви знайдете масу рекомендацій по плануванню і організації подорожей. Якщо вам знадобиться професійна підтримка — наші менеджери завжди готові допомогти :)

теги: подорожі бюджетний відпочинок поради Італія

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber