укр рус
ТОП-100: що подивитися і спробувати в Польщі

Польща — одна з наших найближчих країн-сусідок, а тому — ідеальний напрям для самостійної подорожі. Дорога — коротша, мовних труднощів — менше, а цікавинок, пам'яток і, головне, душевності у поляків стільки, що ви захочете повертатися в цю чудову країну знову і знову.

У нашій добірці ТОП-100 ми ділимося порадами, які місця варто включити в свій маршрут, що спробувати і що подивитися, якщо ви збираєтеся в Польщу. Сподіваємося, що ця корисна інформація допоможе зробити вашу поїздку цікавою і незабутньою. Ну що, поїхали? :)

Хочете відправитися в поїздку за кордон, але не маєте часу займатися її плануванням і організацією? Для цього є ми :) Ми складемо для вас індивідуальний маршрут на основі ваших побажань, допоможемо оформити візу, забронюємо житло і позбавимо вас інших клопотів у процесі підготовки подорожі. Більше про наші послуги читайте в спеціальному розділі.

Що варто обов'язково спробувати в Польщі (1-10)

Польська кухня — ситна, різноманітна і дуже смачна. Хочете переконатися в цьому самі? Тоді зверніть увагу на наш ТОП-список національних страв!

1. Журек (суп з ковбасками, яйцями, картоплею).

2. Бігос (друга страва з капусти і м'яса).

3. Пероги (вироби з тіста з різними начинками).

4. Черніна (суп з гусячої крові).

5. Фляки (густий суп з яловичого шлунку).

6. Капитка, або копитка (галушки з картоплі і борошна).

7. Голонка (запечена свиняча рулька).

8. Зубрівка (горілка, настояна на однойменній траві).

9. Мазурек (пиріг з пісочного тіста з повидлом).

10. Маковець (маковий пиріг).

Пероги — цікавий різновид традиційних для слов'янської кухні виробів з тіста. Та ні, це не наші пиріжки :) Швидше, пероги більше схожі на вареники, які спочатку варять, як прийнято у нас, а потім часто обсмажують на сковороді. За рахунок чого виходить апетитна і хрустка скоринка, а всередині — соковита начинка. Обов'язково спробуйте!

Головні визначні пам'ятки Варшави (11-20)

Серед досвідчених туристів існує думка: хочете побачити справжнє обличчя міста — прогуляйтеся по ньому без гідів та екскурсійних програм, вбираючи атмосферу і насолоджуючись міськими пейзажами. Але що робити, якщо часу мало, а хочеться побачити якомога більше? Для такого випадку ми підготували список «must-see» Варшави.

1. Королівський замок (Zamek Królewski)

2. Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії (Kościół Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny)

3. Ринкова площа Старого міста (Rynek Starego Miasta)

4. Палац у Вілянові (Pałac w Wilanowie)

5. Мала базиліка Святого Хреста (Bazylika Mniejsza pw. Świętego Krzyża)

6. Палац культури і науки (Pałac Kultury i Nauki)

7. Костел Святої Анни (Kościół św. Anny)

8. Площа Спасителя (Plac Zbawiciela)

9. Базиліка Найсвятішого Серця Ісуса (Bazylika Najświętszego Serca Jezusowego)

10. Костел Святого Олександра (Kościół św. Aleksandra)

Коли будете на Ринковій площі, не забудьте сфотографуватися зі статуєю Русалочки. Пам'ятник був встановлений в 1855 році, і до цих пір вважається символом міста. Поляки пов'язують появу Русалочки у Варшаві з давньою легендою: обов'язково попросіть місцевих жителів розповісти вам цю історію.

Кращі ресторани і кафе Варшави (21-30)

В наш список ТОП-10 ми включили заклади різних цінових категорій: від скромних кафешок, де можна недорого перекусити, до розкішних автентичних ресторанів. Вибирайте місце під свій бюджет і кухню, яка вам до душі, і вперед, до нових гастрономічних вражень!

1. Restauracja Polska Różana. Ресторан польської та європейської кухні.
Адреса:: Chocimska 7.

2. Pizzeria Ciao Tutti. Піцерія та італійський ресторан.
Адреса: al. Niepodległości 217.

3. Bułkę przez Bibułkę. Кафе для сніданку.
Адреса: Zgoda 3.

4. Stary Dom. Ресторан польської та європейської кухні.
Адреса:: Puławska 104/106 (Malczewskiego).

5. Pełną Parą. Ресторан азіатської кухні.
Адреса:: Sienna 76.

6. Pogromcy Meatów. Бургерна, сендвіч-бар.
Адреса: ul. Koszykowa 1.

7. Zapiecek. Ресторан традиційної польської кухні.
Адреса:: Al. Jerozolimskie 28 (Nowy Świat).

8. Handroll. Суші-бар.
Адреса:: Francuska 32.

9. BrewDog Warszawa. Пивний бар і Гастропаб.
Адреса: ul. Widok, 8.

10. Curry House. Індійський ресторан.
Адреса:: Żeromskiego 81 (Reymonta).

Кращі міста Польщі, які потрібно відвідати (31-40)

Польща — дуже колоритна і дивовижна країна, тому не засиджуйтеся в Варшаві, а вирушайте в тур по іншим польським містам. Наша підказка ТОП-10 допоможе вирішити, куди поїхати до Польщі, крім столиці.

1. Краків — м'ясна столиця.

2. Вроцлав — місто мостів.

3. Люблін — академічний центр Польщі.

4. Познань — місто ярмарків і виставок.

5. Білосток — найзеленіше місто Польщі.

6. Закопане — гірськолижна столиця.

7. Гданськ — приморське місто.

8. Бидгощ — «польська Венеція».

9. Торунь — пряникова столиця.

10. Ченстохова — релігійна столиця.

Місто Ченстохова приваблює мільйони туристів щороку. А все тому, що тут знаходиться знаменита ікона «Чорної мадонни», яка вважається чудотворною. Вона зберігається в монастирі Ясна гора, куди з'їжджаються паломники зі всього світу, щоб поклонитися святині.

Найкращі пейзажі і природні творіння Польщі (41-50)

Після задушливих і запилених міст так хочеться доторкнутися до живої природи і насолодитися її красою і пишністю. Польща подарує вам такий шанс, потрібно тільки знати, куди їхати ;)

1. Словиньский національний парк. Один з найцікавіших національних парків у Польщі, який розкинувся на узбережжі Балтійського моря. Тут можна побачити сотні видів птахів, безліч тварин, а також найбільші у Європі піщані дюни висотою до 30 м, які перебувають у постійному русі (до 10 м в рік).

2. Кольорові озера в районі Рудаву Яновицке. Водойми в цьому місці мають фантастичні кольори: зелений, пурпурний, блакитний. Це казкове видовище має цілком логічне пояснення: колись тут видобували мідь, залізо та інші копалини. Завдяки хімічній реакції і з'явилося таке диво природи.

3. Долина п'яти ставків в Татрах. Якщо вас не лякають пішохідні прогулянки гірськими стежками — обов'язково відвідайте це місце. Нагородою за хоробрість буде дивовижний вид і дуже красиві фотографії :)

4. Біловезька пуща. Знаменитий заповідник, який ось вже багато років дає притулок рідкісним і унікальним видам тварин. Серед них — величні зубри. Тут є безліч готелів, кемпінгів, пішохідних і велосипедних туристичних маршрутів.

5. Віадуки у Станьчиках. Це місце перенесе вас в казку, де велетенські споруди із заліза й бетону немов чудом виростають серед лісу. Польські віадуки, що залишилися від старої залізниці, вважаються одними з найвищих у Європі (їх висота близько 36 м).

6. Озеро Морське око. Дивовижної краси водойма, розташована на висоті 1395 м в польських Татрах. Зі всіх сторін оточене горами, це озеро з кришталево чистою водою зберігає безліч таємниць і легенд. Загляньте в цей затишний куточок польської природи!

7. Національний парк Уйсьце-Варти. Близько 8 000 гектарів землі є домом для понад 250 різновидів птахів, серед яких багато рідкісних і охоронюваних законом підвидів. Поспостерігати за життям пернатих тут можна у спеціально відведених для цього зонах.

8. Водоспад Каменчика. Це природне диво розташувалося в гірському масиві Карконоше. Заворожливий вид води, яка падає з висоти 27 метрів, підкорить серце будь-якого туриста.

9. Мазурське поозер'я. Цей регіон ще називають краєм тисячі озер. Снярдви, Мамри, Нідзкє — тут налічується понад 2 000 озер площею понад 450 кв. км. Щоб побачити всю красу цього району, вирушайте в подорож спеціальним водним маршрутом на човнах або байдарках.

10. Мальборк. Пейзажі, які тут відкриваються нагадують кадри з казкового фільму про Середньовіччя — настільки гармонійно злилися творіння природи і рук людини. У цьому місці знаходиться найбільший у світі цегляний замок Марієнбург, побудований лицарями Тевтонського ордену. Тут для туристів проводять екскурсії і костюмовані вистави.

Незвичайні музеї Польщі (51-60)

У наш список увійшли найцікавіші польські музеї. Відвідування будь-якого з них стане яскравим доповненням до вашої туристичної програми!

1. Живий музей лаванди. Щоб насолодитися чудовим видом квітучих лавандових полів, не обов'язково їхати в Прованс. У Польщі, недалеко від міста Ольштин, є музей просто неба, присвячений цій рослині. Влітку пейзажі тут дійсно вражають!
Час роботи: вівторок-неділя з 11:00 до 18:00 (понеділок — вихідний).
Вхід: безкоштовний.

2. Музей вечірніх казок (Muzeum Dobranocek) в Жешуві. Цей незвичайний музей присвячений героям передачі «Добраніч, малята» (її польському варіанту). Гості музею зможуть побачити улюблених мультиплікаційних персонажів: Льоліка і Боліка, Ведмедика, Кротика, бджілку Майю та інших.

3. Підземний музей у Кракові. Експозиція знаходиться в справжньому підземеллі, на місці археологічних розкопок. Тут вміло відтворена атмосфера середньовіччя, яка доповнюється звуковими і світловими ефектами.
Графік роботи: щодня з 10:00 до 20:00 (по вівторках до 16:00).
Вхід у музей: 19 злотих, у вівторок — безкоштовно.

4. Музей Шопена у Варшаві. Це один з найбільш сучасних біографічних музеїв в Європі. Сенсорні екрани та мультимедійні виставки дозволять вам в прямому сенсі доторкнутися до історії великого композитора. Тут зберігаються особисті речі, рукописи, листи Шопена.
Час роботи: вівторок-неділя з 11:00 до 20:00 (понеділок — вихідний).
Вхід: 22 злотих, в неділю — безкоштовний.

5. Музей незвичайних велосипедів. Хочете покататися на біциклі або побачити спеціальний велосипед для перевезення молока? Тоді вам сюди! Унікальна колекція велооб'єктів, майстер-класи та лекції на «велосипедну» тему — все це чекає вас в Голомбе (Люблінське воєводство).
Час роботи: квітень-жовтень, щодня з 10:00 до 18:00.
Вхід: від 6 злотих.

6. Живий музей порцеляни в Цмелюві. Тут ви зможете поспостерігати, як створюються порцелянові шедеври, і навіть взяти участь у цьому процесі.
Час роботи: щодня, з 9:00 до 18:00 (травень-вересень), з 9:00 до 16:00 (жовтень-березень).

7. Підземні бункери в Щецині. Сотні укріплених притулків під землею, система секретних ходів часів Другої Світової війни — подорож по Щецинських катакомбах вам запам'ятається на все життя. Для туристів існують спеціальні маршрути з можливістю російськомовного супроводу.

8. Музей народної архітектури в Саноку. На площі понад 35 гектарів відтворені умови побуту давніх польських жителів. Просто неба мальовничо вишикувалися акуратні хати, церкви, пасіки — одним словом, краса :)
Етнографічний музей працює цілий рік, вартість квитка — 14 злотих.

9. Замок-музей в Ланьцуте. Крім прекрасної архітектури і розкішного внутрішнього оздоблення, туристів також приваблюють скарби польських князів, які тут зберіглися. Також в замку знаходиться найбільше в країні зібрання ікон (близько 2500 примірників), старовинна бібліотека з рідкісними книгами, а також колекція кінних екіпажів і ретроавтомобілів.

10. Державний музей Аушвіц-Біркенау. Його ще називають музеєм жаху або музеєм смерті. Музейний комплекс на території колишнього концентраційного табору Освенцим — це не місце для розваги, але місце пам'яті…

Основні фрази (61-70)

Польська мова не така і складна для розуміння, як, наприклад, німецька або французька. Але мати під рукою кілька стандартних фраз все ж не завадить.

1. Добрий день — Dzien dobry (Джень добри)

2. Спасибі — Dziękuję (Дженкує)

3. Будь ласка — Proszę (Проше)

4. Вибачте — Przepraszam (Пшепрашам)

5. До побачення — Do widzenia (До відзеня)

6. Так — Tak (Так); Ні — Nie (Не)

7. Мене звуть … — Mam na imię … (Мам на імє…)

8. Як пройти до …? — Jak dojść do …? (Як дойшчь до…?)

9. Скільки коштує? — Ile kosztuje? (Іле коштує?)

10. Говорите ви по-російськи?по-англійськи? — Czy mówi pan/pani po rosyjsku/ angielsku? (Чи муві пан/пані по росийску/ангельску?)

Місця і парки розваг (71-80)

Польща пропонує безліч варіантів для любителів активного відпочинку і для бажаючих отримати яскраві враження. Водні розваги, гірськолижні спуски, наукові експерименти і навіть знайомство з динозаврами! З чого почати — вирішувати вам :)

1. Зоопарк у Вроцлаві. Вважається найстарішим зоопарком Польщі. У ньому живе понад 850 видів тварин на території понад 30 гектарів. Риби, птахи, рептилії, ссавці — у кожного з них свій куточок.
Ціни: дорослий — 40 Euro; студентський — 35 Euro; сімейний (2 дорослих і 2-3 дитини) — 120 Euro.

2. Центр науки «Коперник». Це величезний інтерактивний простір у столиці Польщі. Тут можна самостійно провести експерименти, відвідати планетарій і театр роботів, політати на килимі-літаку. Навіть найменшим відвідувачам знайдеться захоплююче заняття (є зона для малюків від 3 років). Відвідування центру краще запланувати на будній день, так як у вихідні тут дуже великі черги.
Ціни: повний квиток — 27 zł, пільговий (діти, молодь до 19 років, студенти, пенсіонери) — 18 zł, сімейний — 72 zł.

3. «Веселе містечко» в Шльонське (Śląskie Wesołe Miasteczko). В цьому парку атракціонів вас чекають американські гірки, каруселі, пейнтбол-парк, кімнати страху і сміху, а також найбільше у Польщі колесо огляду «Велика зірка».
Ціни (на весь день): дорослий — 45-49 zł, діти до 12 років і пенсіонери — 35-39 zł, сімейний — від 119 zł.

4. Jurapark. У Польщі їх три: в Солеце, Балтові і Красеюве. Вибирайте той, який ближче до маршруту вашої подорожі, і вперед, знайомитися з динозаврами! Гігантські фігури вимерлих мешканців Землі вразять як дорослих, так і дітей. Крім цього, в кожному з комплексів є безліч інших розваг: зоопарки, музеї, кафе і ігрові майданчики.
Ціна квитка: від 20 злотих.

5. Мультимедійний парк фонтанів у Варшаві. Магія світла і звуку, яка стала реальністю завдяки сучасним технологіям. Дивовижне видовище, яке варто побачити хоча б раз у житті. Рекомендуємо! Тим більше, що подивитися на шоу фонтанів можна абсолютно безкоштовно :)
Час мультимедійних показів: травень-серпень: 21:30, вересень: 21:00 (по п'ятницях і суботах).

6. Аквапарк в Кракові (Wodny Park). Один з найбільших в Європі. Довжина найдовшої гірки — 202 метри. Карколомні спуски, джакузі, сауни — весь світ водних розваг — до ваших послуг.
Ціни: стандартний квиток по буднях: 1 година — 24 zł, 2 години — 35 zł, безліміт + сауна — 53 zł; по вихідним: 1 година — 26 zł, 2 години — 37 zł, безліміт + сауна — 59 zł.

7. Закопане. Чудовий вибір розваг на будь-який смак і влітку, і взимку. Траси різного рівня складності, льодові стадіони і катки; сауни, купальні, тенісні корти і аквапарк — тут нудьгувати точно не доведеться. Також можна відправитися в піший похід, погуляти по Татранському національному парку або політати на параплані.

8. Національна галерея мистецтв «Захента» (Zachęta Narodowa Galeria Sztuki). Значна колекція робіт відомих польських митців та всесвітньо визнаних «метрів» живопису (Сезанн, Малевич, Пікассо та інших), освітні майстер-класи, презентації книг та покази фільмів. Всім, хто цікавиться мистецтвом, рекомендується до відвідування.
Ціни: стандартний квиток — 15 zł, пільговий — zł 10, сімейний — 18 zł (по четвергах вхід безкоштовний).

9. Зоопарк Сафарі в Сверкочине (Zoo Safari Świerkocin). Тварини тут вільно розгулюють по території парку (20 га), і, як на справжньому сафарі, ви можете побачити їх на відстані витягнутої руки, під'їхавши на авто. Після занурення в життя дикої природи можна покататися на каруселі в парку атракціонів і перекусити в ресторані.
Ціни: дорослий — 30-35 zł, діти від 3 до 8 років — 25-30 zł, діти до 3 років — безкоштовно.

10. Туристичний парк-заповідник «Скалиско» («Skalisko»). Мотузкові містки, спуски на тарзанках, повітряний серфінг — і все це в оточенні прекрасної польської природи. Пропонуються маршрути та розваги різного рівня складності, так що тут буде цікаво і дорослим, і дітям.

Кращі місця для пікніка у Варшаві (81-90)

Де можна бюджетно перекусити, та ще й з користю для здоров'я? Звичайно, на свіжому повітрі. Спеціально для любителів пікніків на лоні природи наші наступні ТОП-10!

1. Королівські Лазенки (Łazienki Królewskie).
Адреса: ul. Agrykoli 1 (btwn. Al. Ujazdowskie & Szwoleżerów).

2. Скаришевський парк (Park Skaryszewski).
Адреса:: Aleja Jerzego Waszyngtona 3.

3. Мокотовське поле (Pole Mokotowskie).
Адреса: Pole Mokotowskie.

4. Ботанічний сад на даху бібліотеки Варшавського університету (Ogród Botaniczny BUW).
Адреса: Dobra 56/66 (Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego).

5. Щенсливицький парк (Park Szczęśliwicki).
Адреса:: Szczęśliwicka (Rokosowska).

6. Park Morskie Oko.
Адреса: Park Morskie Oko.

7. Park Kępa Potocka.
Адреса:: Gwiaździsta.

8. Круликарня (Park Królikarnia).
Адреса:: Puławska (Woronicza).

9. Уяздовський парк (Park Ujazdowski).
Адреса: Al. Ujazdowskie (Piękna).

10. Парк ім. Стефана Жеромського (Park Żeromskiego).
Адреса:: Mickiewicza.

Цікаві факти про Польщу (91-100)

І, як зазвичай, в кінці нашої добірки наводимо десятку найцікавіших фактів про країну.

1. Польща — це перша держава в Європі (і друга у світі), де з'явилася конституція.

2. Серед поляків досі збереглася дуже мила і романтична традиція цілувати дамі руку при зустрічі.

3. Засновник косметичної компанії зі світовим ім'ям Max Factor за походженням польський єврей — Максиміліан Абрамович Факторович. Він народився в Польщі в 1877 році, коли та була ще частиною Російської імперії. Свою кар'єру він розпочав з відкриття першого магазину в Рязані, а пізніше емігрував до США.

4. У Польщі перший поверх називають «parter» і позначають на панелі ліфта кнопкою «0». Тобто, щоб піднятися на другий поверх, потрібно натиснути кнопку «1».

5. Один із символів Польщі — білий лелека. Його зображення можна побачити на листівках і поштових марках, а також на честь цієї птиці заснували спеціальне свято — День білого лелеки (1 червня). Все тому, що в країні проживає найбільша популяція цього виду пернатих (близько 23 % від усієї світової популяції).

6. Подорожуючим по Польщі (особливо дівчатам з ім'ям Тетяна) буде корисно знати, що скорочений варіант цього імені «tania» по-польськи означає «дешева». Так що не дивуйтеся вивіскам і вживанню жіночого імені в розмові «не в тему» :)

7. У Польщі офіційно заборонені аборти, за винятком передбачених законом випадків. Цей закон є одним з найбільш спірних тем у польській політиці на даний момент.

8. Не дивуйтеся, якщо на пишному святкуванні в Польщі як частину банкетного меню вам запропонують суп. Справа в тому, що супи поляки дуже люблять, і для кожного свята у них є традиційний варіант першої страви. Купити борщ тут можна навіть в кавовому автоматі!

9. Найвища будівля — Палац культури і науки у Варшаві (237 м) — її Польща «отримала в подарунок» від СРСР. Вона було побудована радянськими робітниками за розпорядженням Й. В. Сталіна в 1952-1955 рр.

10. Навчальний рік у вузах Польщі починається не у вересні, як прийнято у нас, а в жовтні.

Сподіваємося, що ви дізналися про Польщу багато нового і цікавого. І що ці знання надихнуть вас на захоплюючу подорож однією з найбільш колоритних країн Європи.

А якщо вам знадобиться допомога в організації поїздки — сміливо звертайтеся до нас, ми оперативно і професійно сплануємо маршрут і вирішимо всі оргпитання, а також подбаємо про те, щоб вам було весело, цікаво і комфортно. Подорожуйте із задоволенням!

теги: пам'ятки харчування розваги корисні посилання цікавинки Польща ТОП-добірка

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber