укр рус
Наші послуги Заявка на прорахунок +380 68 144-63-95
Що таке Шенгенська віза і чи потрібна вона після введення безвізового режиму

Віза — дозвільний штамп в паспорті або документ, який дає право людині перетинати державний кордон. Як правило, віза — це фактичний дозвіл, виданий іноземцю для в'їзду і тимчасового перебування на території іншої держави. Візи видає консульство або посольство країни в іншій країні. Також цим питанням займаються візові центри, офіційно акредитовані посольствами. За розгляд і видачу віз стягується мито, розмір якого встановлюється внутрішнім законом або міжнародним договором. Для відвідування більшості європейських країн необхідно оформити Шенгенську візу.

Шенгенська віза — свого роду пропуск в країни Шенгенської зони. Шенгенська угода «Про скасування паспортного митного контролю між низкою країн Європейського союзу» була підписана в 1995 році. Сьогодні в Шенгенську зону входять 26 країн. Повний текст Візового кодексу Європейського союзу в українському перекладі з коментарями можна прочитати тут. У російському варіанті без коментарів тут.

У зв'язку з тим, що в червні 2017 року в Україні було запроваджено безвізовий режим з країнами Європейського Союзу, необхідність оформлення віз значно впала. Проте, якщо у вас ще немає біометричного закордонного паспорта або ви хочете відвідати Великобританію або Ірландію, для перетину кордону віза все-таки потрібна.

Які бувають типи віз? Давайте розглянемо докладніше:

  • Для возз'єднання сім'ї (видається одному з подружжя за умови, що один з них є громадянином або резидентом країни, яка видає візу);
  • Студентська (для отримання освіти);
  • Дипломатична (видається тільки тим особам, у яких є дипломатичний паспорт);
  • Журналістська (видається працівникам ЗМІ);
  • Для укладення шлюбу (видається нареченому чи нареченій за обмежений термін до запланованого укладення шлюбу; щоб отримати таку візу, потрібно довести серйозні відносини і наміри створити сім'ю з громадянином країни призначення);
  • Імміграційна (видається іммігрантам, які мають намір переїхати в іншу країну; спочатку на обмежений термін, потім візу може бути продовжено на території держави перебування; після декількох років особа-одержувач цієї візи може оформити дозвіл на постійне проживання, а потім і громадянство);

У посольство якої країни подавати документи?

При виборі посольства використовуйте «правило основної країни» або «правило першого в'їзду». Якщо ви плануєте відвідати кілька країн, то слід звертатися в посольство тієї країни, в якій ви плануєте провести більшу частину поїздки. Якщо таку країну визначити складно, то діє «правило першого в'їзду», тобто перша країна Шенгенської зони у вашому маршруті.

Скільки коштує Шенгенська віза?

Вартість консульського збору за оформлення Шенгенської візи становить 35 євро — незалежно від країни, що оформляє візу. Віза тривалого перебування (ПМЖ, робота, навчання) коштує 90 євро. Якщо документи подаються до візового центру, то додаємо 25 євро — за послуги з прийому документів.

Бажаєте отримати візу максимально швидко та без зайвих клопотів?
Завдяки власному досвіду ми можемо ефективно контролювати цей процес
в числі інших етапів підготовки до вашої поїздки.

Дізнатись, що ви отримаєте
Це займе всього 2 хвилини! (сторінка відкриється в новій вкладці)

Які бувають Шенгенські візи?

Туристам найчастіше видається віза категорії «C». І якщо з одно- або двов'їздною візами проблеми виникають нечасто, то для отримання мульти-візи необхідно обґрунтувати причину ваших частих поїздок. Наявність родичів за кордоном або нерухомості у власності є вагомою причиною для отримання мульти-візи.

Можна запросити мульти-візу, якщо протягом півроку ви плануєте відвідати одну країну кілька разів. В такому випадку в пакет документів для посольства необхідно додати документи з бронювання житла та авіаквитки на всі поїздки. Запитувати мульти-візу краще особам, які вже кілька разів були в зоні Шенгену. Але гарантувати позитивне рішення ніхто не може.

Які документи необхідні для отримання Шенгенської візи?

Повний і актуальний список документів розміщений на сайті необхідного посольства. Крім основного переліку документів, співробітники посольств можуть запитувати додаткові, на свій розсуд, документи, що підтверджують вашу платоспроможність і добропорядність.

Основні документи для отримання візи:

  • Анкета на отримання візи (шаблон можна взяти на сайті посольства країни або візового центру).
  • Фото (розмір 3,5×4,5 см).
  • Закордонний паспорт, термін дії якого на момент закінчення поїздки буде становити не менше 3-х місяців (в залежності від правил різних країн цей термін може відрізнятися).
  • Копії сторінок українського паспорта і анульовані закордонні паспорти (термін дії яких закінчився) або ксерокопії віз, які раніше вам відкривали
  • Документи, що підтверджують вашу платоспроможність: довідка з місця роботи із зазначенням рівня заробітної плати, виписка про стан банківського рахунку та інші документи, що говорять про ваше фінансове благополуччя.

Детальну і актуальну інформацію про те чи потрібна віза для країн вашої подорожі читайте в нашій спеціальній статті «Чи потрібна віза? Інформація про візові режими України з іншими країнами (на 2017 рік)».


Є питання щодо наших послуг? Телефонуйте нам за тел. +380 68 144-63-95

Для пошуку найкращих авіаквитків, готелів та оренди авто рекомендуємо нашого партнера skyscanner
Рекомендуємо скористатися сервісом підбору екскурсій та гідів від tripster.ru