Знайомство з кухнею для багатьох мандрівників є одним з найприємніших моментів у поїздці. Хочеться спробувати всі місцеві делікатеси, популярні традиційні страви та напої. Маючи невеликий бюджет, харчуватися в першокласних ресторанах важко або просто неможливо. Ця стаття для тих, хто хоче насолодитися кулінарними шедеврами нової кухні, не виходячи за рамки бюджету.
Визначте бюджет на харчування
Для початку визначте, скільки грошей ви можете витратити на харчування за всю поїздку. Потім цю суму необхідно поділити на кількість днів подорожі. Якщо в один день ви витратите більше, ніж розраховували, то наступного дня доведеться «потіснитися» і проїсти менше.
Харчуйтеся безкоштовно, де це можливо
Якщо харчування включено у проживання — не відмовляйтеся. Дуже часто сніданок і/або ланч включений у вартість проживання в готелі або пансіоні. Харчуючись таким чином, ви заощадите гроші і час, який було б витрачено на пошуки кафешок кожен день.
Носіть з собою перекуси
Фрукти, горішки, булочки і пляшка води не займуть багато місця в сумці, але завжди врятують вас від легкого голоду. «Їжа про запас» особливо стане в нагоді під час сієсти, коли всі ресторани і магазини закриті.
Готуйте самостійно
Проживання в апартаментах або номери з кухнею дозволять вам істотно заощадити. Вартість продуктів в супермаркетах чи на ринках відносно низька. Хліб, молоко, ковбаса, сир — і ситний сніданок вам забезпечений. Приготувати легку вечерю нескладно, а пляшечка місцевого вина або пива підніме настрій.
Купуйте на ринку
На ринку можна придбати традиційні страви і дізнатися у продавців найкращий спосіб приготування дивовижних продуктів. Також можна купити вже готові страви та покуштувати їх там же на ринку — ціни і якість будуть «місцевими», а не для туристів. Крім економії бюджету, відвідування ринку буде цікаво з точки зору знайомства з місцевим життям.
Трапезуйте стоячи
У багатьох європейських кафешках страви будуть коштувати дешевше, якщо замовлення оплачувати і забирати біля каси або на барі самостійно. Такі заклади будуть помічені вивіскою «self-service», що означає самообслуговування. У подібних закладах у приміщенні або зовні встановлені високі столики без стільців, за якими можна перекусити стоячи. Подібний варіант харчування поширений в тапас-барах і кафе, але не зустрічається в ресторанах.
Спробуйте місцевий фаст-фуд
Вулична їжа, на подив, може бути смачною. Млинці (crepes) і сендвічі (panini) у Франції, піца і морозиво (gelato) в Італії, хот-доги в Ісландії і ковбаски в Німеччині — національно, ситно, смачно і недорого (зазвичай від 2 до 6 євро). Більше інформації про фаст-фуди в різних країнах ви можете дізнатися у розділі Європейський фаст-фуд.
Ситно обідайте
Багато ресторанів і кафе пропонують бізнес-ланчі: меню з трьох-чотирьох страв за розумні гроші (6-10 євро). На вибір зазвичай пропонується декілька варіантів страв, але ви не зможете замовити будь-яку страву в меню, вона буде коштувати значно дорожче бізнес-ланчу. Пообідавши, вечеряти ситно не захочеться, що, до речі, корисно для здоров'я.