укр рус
Наші послуги Заявка на прорахунок +380 68 144-63-95
Типи ресторанів у Європі

Закладів громадського харчування дуже багато від елітних до бюджетних, і ваш вибір буде залежати від вашого бюджету.

Ресторани можна розділити на кілька типів:

  1. Елітні, в тому числі з зірками Мішлен.
  2. Дорогі ресторани.
  3. Середньої цінової категорії.
  4. Закусочні, кафетерії або місцевий фаст-фуд.

Елітні ресторани

Основні риси: високий рівень обслуговування, розкішний інтер'єр, величезний асортимент страв у меню, винна ексклюзивна карта і, звичайно, високі ціни. Швидке обслуговування у таких ресторанах «моветон», заплануйте не менше двох годин на трапезу. Такі ресторани розташовані в основному в центрі міста, біля дорогих готелів.

В цю категорію закладів можна віднести ресторани з зірками Мішлен. Червоний гід Мішлен — найбільш відома і впливова ресторанна публікація.

Червоний гід Мішлен (фр. Michelin, Le Guide Rouge) випускається з 1900 року і має тризіркову систему оцінки ресторанів.

* — дуже хороший ресторан у своїй категорії (мається на увазі тип кухні).

** — відмінна кухня, заради ресторану має сенс зробити невеликий відступ від маршруту.

*** — чудова робота шеф-кухаря, має сенс зробити окрему подорож сюди.

Обід з двох страв на одного в подібному ресторані обійдеться в 45-100 євро, без урахування напоїв. Кава, чай, вино і інші алкогольні напої за додаткову плату.

Вечеря в подібному ресторані буде коштувати 100-300 євро на одного, без урахування вина або інших алкогольних напоїв.

У подібних закладах слід замовити столик заздалегідь. У деяких популярних ресторанах (особливо з зірками Мішлен) резервувати стіл потрібно за кілька тижнів до запланованої дати відвідування. Звичайно, подібні ресторани представлені в Інтернеті своїми сайтами, на яких можна забронювати столик і ознайомитися з меню, а от ціни можуть не вказуватися.

Наприклад, вечеря в паризькому ресторані Pierre Gagnaire з трьома зірками Мішлен (найвищий рейтинг ресторану згідно з Червоним гідом Мішлен).

Меню з 9 страв, називається тестове меню, дає можливість спробувати безліч страв в маленьких порціях. Вартість на одну людину становить 280 євро без урахування вина та інших напоїв. Причому, замовлення страв A La Carte буде коштувати ще дорожче.

Нижче наведено склад тестового меню сезону зима 2012-2013:

  1. Paris mushroom jelly flavoured with Noilly-Prat (креветки в грибному желе з вермутом Noilly-Prat).
  2. Green asparagus from Mallemort wrapped in finely cut rocket salad (зелена спаржа з м'ясом краба і руколою).
  3. Grilled scallop corolla spiced with Sarawak black pepper (гребінці-гриль з чорним перцем Саравак).
  4. Oysters spéciales, dog cockles, clams and razor clams poached in a jerusalem artichoke water slightly smoked with haddock (устриці, молюски, мідії з овочами).
  5. Fillet of cod, salted and grilled/poached in a vine leaf (філе тріски у виноградному листі).
  6. Iced burrata cocktail (фуа-гра або качина печінка під соусом з шампанського Henriot blanc de blancs).
  7. Milk-fed lamb from Lozère (молочне ягня з овочами і сиром Рокфор).
  8. Cake of truffled leeks, reblochon cheese and cheese gruyère from Garde (пиріг з начинкою із труфелей, цибулі-порею, м'яким сиром Реблошон і твердим сиром Грюєр).
  9. Le grand dessert Pierre Gagnaire (фірмовий десерт).

Під такий набір страв ресторанний сомельє рекомендує вино Bâtard-Montrachet від 400 євро за пляшку.

Разом вечеря на двох буде коштувати 960 євро плюс чайові.

Під час планування подорожі важливо подбати не тільки про авіаквитки,
місце проживання і способи пересування, але і про їжу.
Ми можемо знайти для вас заклади з демократичними цінами і відмінними стравами.

Дізнатись, що ви отримаєте
Це займе всього 2 хвилини! (сторінка відкриється в новій вкладці)

Дорогі ресторани

Не такі пафосні, як елітні ресторани, але все ж пропонують першокласне обслуговування, вишколений персонал, що говорить на декількох мовах і, звичайно ж, високі ціни. Обід або вечеря в подібному закладі коштуватиме 40-80 євро на людину.

Приклад обіду в ресторані Мілана:

  1. Мікс-салат з козячим сиром — 9 євро
  2. Медальйони з яловичої вирізки на грилі з соусом з червоного вина — 15 євро
  3. Лимонно-мандариновий сорбет — 4 євро
  4. Півпляшки вина Condado de Oriza 409 — 11 євро (22 євро за пляшку)
    Загальний рахунок на одну персону: 39 євро.

Приклад вечері в ресторані Мадрида:

  1. Салат з качки з авокадо, сухофруктами і медом — 12,10 євро
  2. Філе телятини (300 гр.) на грилі з овочами і соусом — 19,00 євро
  3. Шоколадний бісквіт з соусом з шафрану і ожиновим морозивом — 6,60 євро
  4. Півпляшки вина Dinastia Vivanco Crianza - D. O. C. RIOJA — 7,5 євро (15 євро за пляшку)
    Загальний рахунок на одну персону: 45,20 євро.

Ресторани середньої цінової категорії

Затишні і невеликі заклади, дуже часто сімейний бізнес. У подібному закладі за розумні гроші можна смачно поїсти і приємно провести час. Порції зазвичай великі, іноді їх можна брати на двох. Середній рахунок на одну особу становитиме 28-30 євро з урахуванням вина або інших напоїв середньої цінової категорії.

Список таких ресторанів з адресами, відгуками та коментарями відвідувачів можна знайти на сайті tripadvisor.com.

Рукописні меню рідною мовою можуть пропонувати всього кілька страв. Але ці страви приготовані з найсвіжіших продуктів, куплених зранку на ринку.

Наприклад, обід в італійському ресторанчику:

  1. Bruschetta — італійська грінки з часником, оливковою олією і спеціями
  2. Pasta Carbonara — спагеті «карбонара» з беконом, яйцем і сиром
  3. Карафка домашнього вина

Загальний рахунок 20 євро на особу.

Вечеря в німецькому ресторанчику:

  1. Kartoffelsuppe — картопляний суп з ковбасками
  2. Rinderroulade — рулетики з яловичини з маринованим огірком
  3. Келих німецького пива Warsteiner

Загальний рахунок 26 євро на персону.

Закусочні, кафетерії або місцевий фаст-фуд

Такі заклади можуть розміщуватися в будівлях або бути вуличними. На відміну від ресторанів, обслуговуючого персоналу практично немає. Страви виставлені на вітрині і дуже часто готуються при вас і видаються вам гарячими (млинець, піца, смажені ковбаски). Замовлення оплачується на касі, а їжу можна взяти з собою («to-go») або перекусити прямо там за столиком. Вартість «перекусити» буде приблизно 5-15 євро з людини.

Ціни на ковбаски в центрі Відня:

Деякі заклади громадського харчування пропонують систему шведського столу або buffet. Відвідувач платить фіксовану ціну за персону і може накладати на свою тарілку будь-яку їжу, представлену на столах. Приблизна вартість 10-20 євро з людини.

Детальніше про європейський фаст-фуд читайте в однойменному розділі.

У нашій спеціальній статті «65 кращих мобільних додатків для мандрівників» ви знайдете корисні програми для смартфонів або планшетів, з допомогою яких зможете вибрати кращі кафе та ресторани і забронювати в них столик.


Є питання щодо наших послуг? Телефонуйте нам за тел. +380 68 144-63-95

Для пошуку найкращих авіаквитків, готелів та оренди авто рекомендуємо нашого партнера skyscanner
Рекомендуємо скористатися сервісом підбору екскурсій та гідів від tripster.ru