укр рус
Наші послуги Заявка на прорахунок +380 68 144-63-95
Все про сирний туризм в Європі: куди поїхати і які види сиру спробувати

Ми підібрали корисну і цікаву інформацію для тих, хто не уявляє свого життя без сиру :)

З нашої статті ви дізнаєтеся:

Що таке сирний туризм

Сирний туризм — це один з різновидів гастрономічних подорожей. Мета такої поїздки — відвідування місцевості, де спеціалізуються на виробництві якого-небудь виду сиру.

У світі є кілька визнаних країн-лідерів, де майстерність сироваріння досягла неймовірно високого рівня, а сам продукт став стійко асоціюватися з місцем свого походження.

Франція, Італія, Німеччина, Голландія, Швейцарія — ось ТОП місць в Європі, куди мріє потрапити кожен поціновувач сиру.

Але як зрозуміти, куди саме їхати і де скуштувати смачний і автентичний сир? У вирішенні цього питання вам допоможе наш корисний матеріал нижче: дізнайтеся, які регіони в кожній з цих країн відвідати і який сорт сиру просити на дегустацію!

Що зазвичай входить в програму сирного туру

Враховуючи те, що сирний туризм — це досить новий і найпопулярніший тренд в подорожах, програма такої поїздки може бути досить різноманітною. Але головний об'єкт уваги — це, звичайно, сир :)

Що може привабити в сирній подорожі справжнього гурмана:

  • Відвідування приватних сироварень з екскурсією по залах з професійним обладнанням
    Шанс побачити, як старовинні рецепти втілюються в життя за допомогою сучасних технологій.
  • Екскурсія в підвали, де визріває сир
    Такий захоплюючий вид розваги може бути зіпсований елементарним холодом — в підвалах зазвичай низькі температури. Пам'ятайте про це і одягайтеся тепліше!
  • Кулінарні курси або майстер-класи
    Ви навчитеся готувати традиційні національні страви, до складу яких входить сир.
  • Освітня зустріч з сирним «сомельє»
    Ви дізнаєтеся все про відтінки смаку і сполучуваність різних видів сиру з їжею і напоями.

Якщо ви хочете відправитися в сирний тур, але не знаєте, як правильно організувати таку поїздку, експерти TravelYourWay з задоволенням допоможуть вам спланувати маршрут і домовитися про всі екскурсії, які ви захочете відвідати.

Корисні поради

Як показав наш особистий досвід, м'які сири типу брі краще здавати в багаж, тому що при спробі транспортування в ручній поклажі такий сир можуть відібрати.

При підготовці подорожей ми враховуємо сотні дрібниць.
Де знайти Wi-Fi в Європі, як користуватися City Card, як оформити Tax Free і багато іншого.
Ми підготуємо повну інформацію про країни відвідування з нашими рекомендаціями та порадами.

Дізнатись, що ви отримаєте
Це займе всього 2 хвилини! (сторінка відкриється в новій вкладці)

Найпопулярніші напрямки для сирного туризму

Франція

Францію по праву називають королівством сирів, адже тут майже в кожній провінції виробляється свій неповторний сорт. Усього в країні випускають понад 400 (!) різновидів цього смачного продукту. «Сирні» області у Франції — це Нормандія і Бургундія. Там же виробляють улюблені в усьому світі сорти вина, так що ідеальний пікнік організувати простіше простого!

Що спробувати

М'які сири: Камамбер (Сamembert), Нормандія; Брі (Brie), Іль-де-Франс; Реблошон (Le Reblochon), Савойя
Тверді та напівтверді сири: Канталь (Cantal), Овернь; Конте (Le Конте), Франш-Конте; Мімолет (Mimolette), Лілль
Блакитні сири: Рокфор (Le Roquefort), графство Руерг; Бле Д'овернь (Bleu d'auvergne), Бле де Бресс (Bleu de Bresse), Бресс

Куди піти:

Тематична «пам'ятка» у Франції — Храм сироваріння в Альпах (101 км від курорту Шамоні). Тут у Музеї сиру ви зможете продегустувати найпопулярніші сорти і познайомитися з етапами перетворення молока в сир, в ресторані оцінити місцеві способи приготування страв з цим інгредієнтом, а також придбати вподобаний сорт в магазині Храму Сироваріння.

Одним з найулюбленіших сирів Наполеона був Епуас (Epoisses). Це м'який сир з сирого коров'ячого молока з красивою червонувато-помаранчевою глянцевою скоринкою. Але його запах настільки різкий і неприємний, що цей сир офіційно заборонено перевозити в громадському транспорті Франції!

Італія

В італійській кухні роль сиру просто неоціненна. Піца, паста, тірамісу — всі ці страви неможливо уявити без сирного інгредієнта. Тому хто-хто, а італійці розуміються на виробництві цього продукту. Переконайтеся в цьому самі, відправившись в незабутню сирну подорож в Італію!

Що спробувати

М'які сири: Маскарпоне (Mascarpone), Ломбардія
Свіжі сири: Моцарелла (Mozzarella), Кампанія; Буррата (Burrata), Апулія
Пекоріно (Ресогіпо) — овечий сир, може бути різної консистенції, виробляється у різних регіонах Італії (Сардинія, Сицилія, Тоскана та ін.)
Блакитні сири: Горгонзола (Gorgonzola), Ломбардія
Тверді та напівтверді сири: Пармезан (Парміджано-Реджано, італ. Parmigiano-Reggiano), Емілія-Романья; Проволоне (Provolone), Ломбардія

В Італії зрілість головок визначають люди спеціальної професії — «пармскі слухачі». Стадію готовності сиру вони визначають на слух, ударяючи срібним молоточком по голівці.

Куди піти:

Якщо ви плануєте сирний тур в Італію, початок осені — найкращий час для поїздки. А все тому, що як раз в цей час проходить Міжнародний сирний фестиваль в Бра (П'ємонт).

В місто з'їжджаються представники сироваріння більш ніж з 20 країн світу. Прямо на вулиці проводяться дегустації найкращих сортів сиру, кулінарні майстер-класи, конкурси та освітні заходи. Справжні професіонали своєї справи навчать вас створювати, подавати і вживати сир.

Який сир НЕ варто пробувати

На острові Сардинія (Італія) виробляють дуже незвичайний сорт сиру, котрий наважиться спробувати далеко не кожен турист. Справа в тому, що Касу марцу (що в перекладі означає «гнилий сир») має особливу технологію приготування: для прискорення процесу ферментації в сир додаються личинки сирних мух, і з таким «живим» інгредієнтом його і прийнято вживати. При поїданні такого сиру рекомендують прикривати очі, так як його потривожені мешканці можуть підстрибувати на 15 см вгору. Також ризик у тому, що ці живі личинки не завжди перетравлюються людиною і можуть оселитися в його кишечнику.

Швейцарія

Пересічному туристу про різновиди швейцарського сиру відомо не так багато. А між тим у Швейцарії виробляється понад 450 видів сиру. І гаряча любов населення до цього продукту проявилася у створенні національних страв з розплавленого сиру, які стали відомими у всьому світі — раклет і фондю. Обов'язково скуштуйте ці традиційні швейцарські ласощі!

Що спробувати

М'які сири: Вашрен-Мон-д’Ор (Vacherin Mont-d’Or), кантон Во
Тверді та напівтверді сири: Грюйер (Gruyère), кантон Фрібур; Емменталь (Emmentaler Switzerland), кантон Берн; зелений сир Шабцигер, кантон Гларус
Екстратверді сири: Хобельказе, Берн; Сбринц (Sbrinz), кантони Люцерн, Обвальден, Нидвальден

Куди піти

Тим, хто приїжджає в сирний тур до Швейцарії, країна запропонує готовий варіант розваги — поїздка на сирному поїзді! Так називають експрес, який ходить по спеціальному маршруту (Монтре — Шато д'О). Ви зможете побачити, як вариться сир в традиційній дров'яній печі, і після спробувати його, а також насолоджуватися чудовими панорамами за вікном впродовж всієї подорожі.

У Швейцарії виробляють один з найдорожчих сирів у світі вартістю близько 1 000 євро за кілограм. Що робить його таким особливим? А те, що виробляють його з молока лося! Доїння можливе тільки в певну пору року і триває не менше 3 годин. Хочете спробувати? Заїжджайте на ферму Moose House :)

Нідерланди

В Нідерландах є свої, перевірені часом рецепти сироваріння, які дозволяють створювати унікальні сирні продукти, улюблені в усьому світі. Гауда, Едам, Маасдам — ці сири увійшли в повсякденний раціон багатьох наших сімей. Дізнатися, який їх оригінальний смак, можна тільки на офіційній батьківщині!

Що спробувати

М'які сири: Граскаас (Graskaas)
Напівтверді сири: Едам (Edammer), Північна Голландія; Лейденський сир з прянощами; Маасдам (Maasdam).
Тверді сири: Гауда (Goudse), Південна Голландія; Буренкаас (Boerenkaas); Роомано (Roomano), Фрісландія

Куди піти

Перенестися в атмосферу Середньовіччя і спробувати справжній фермерський сир можна на ярмарку в Алкмаарі. Тут раз на тиждень влаштовують просто сирну феєрію — вся площа Каасмаркт встилається апетитними головками сиру, і кожен бажаючий може прийняти участь у сирному аукціоні. Також сирні ринки є в містах Гауда і Едам.

Якщо ви вирішили зупинитися в Амстердамі, то можете організувати собі оригінальний сирний тур по магазинах і ринках на велосипеді :) Радимо включити у ваш маршрут відвідування дегустаційного залу сироварні Reypenaer.

«Голландським» у нас часто називають будь-який твердий сорт сиру. І цій традиції є цікаве історичне пояснення: відлік офіційної історії сироваріння в Росії почався з того часу, коли Петро I запросив з Голландії професійних сироварів. До цього продукт був відомий як «сырный творог».

Німеччина

Де ще можна спробувати «пивний» сир, як не в Німеччині? З часів Карла Великого — кажуть, він був тим ще гурманом — сироваріння стало набувати унікальних національних особливостей. А освоювати цю справу предки німців почали ще у II столітті до нашої ери, так що Німеччину можна вважати одним з найстаріших виробників сиру в світі.

Що спробувати

М'які та напівм'які сири: Буттеркезе (Butterkäse); Альтенбургер (Altenburger Ziegenkäse), Фалькенхайн; Хандкезе (Handkäse), Франкфурт-на-Майні; Вайслаккер (Weisslacker)
Блакитні сири: Дорблю (Dorblu); Баварський блакитний сир (Bavaria Blu); Камбоцола (Cambozola), Баварія
Свіжий сир Кварк (Quark)
Тверді та напівтверді сири: Тильзитер (Tilsiter); Харцьский сир (Harzer Käse)

Куди піти

Якщо ви хочете навчитися розбиратися в сортах і правилах сполучуваності сиру, вирушайте в Ганновер, де перебуває Європейський сирний центр. Тільки там готують фахівців в даній області — справжніх сирних сомельє. На складах центру знаходиться величезна кількість видів сиру, тому Ганновер іноді називають «сирним Діснейлендом».

У Німеччині ви можете спробувати ще один незвичайний сир, якщо вистачить сміливості :) Мільбенкезе (Milbenkase) виробляють у Вюрхвіці за вельми шокуючою технологією: у сир містяться пилові кліщі, які виділяють ензим, що сприяє дозріванню. Коли сир стане зморщеною темною грудочкою — тоді він вважається готовим до вживання. Німці впевнені, що цей сир дозволяє виробити імунітет до алергії на домашній пил.

3 незвичних «сирних» факту:

Ну що, ви вже вибрали, який сир хочете спробувати в місці його виробництва? Надсилайте заявку, і ми організуємо для вас індивідуальну сирну подорож в будь-який з регіонів Європи.

Всім відомо, що сир ідеально поєднується з вином. Якщо ви любите і те, і інше — поєднайте сирний тур з винним! Де спробувати найсмачніше вино — читайте у нашій спеціальній статті.


Є питання щодо наших послуг? Телефонуйте нам за тел. +380 68 144-63-95

Для пошуку найкращих авіаквитків, готелів та оренди авто рекомендуємо нашого партнера skyscanner
Рекомендуємо скористатися сервісом підбору екскурсій та гідів від tripster.ru