укр рус
Безвізовий режим з ЄС: що це означає для українців

Після того як Європейський парламент проголосував за скасування візового режиму для України, не вщухають обговорення і дискусії про те, як же будуть проходити поїздки в Європу, що потрібно про них знати і як підготуватися до безпроблемного перетину кордону. У цій статті ми зібрали найпопулярніші питання і відповіли на них.

Якщо ви давно мріяли про поїздку в Європу, зараз саме час її планувати! Ми налаштовані оптимістично й віримо, що вже цього літа можна буде подорожувати без віз. Тому вже зараз варто задуматися про те, де і як ви проведете незабутній літній відпочинок. Звертайтесь до нас за комплексним плануванням відпустки!

Які документи будуть потрібні для подорожей?

Першим і найважливішим документом, без якого подорож буде просто неможливою — біометричний закордонний паспорт. В його обкладинку вмонтований спеціальний електронний чіп, який містить інформацію про власника паспорта (загальні дані, оцифроване зображення особи, підпис і відбитки пальців). Від звичайного його можна відрізнити завдяки спеціальній позначці на обкладинці.

Що стосується інших документів, то тут для громадян України будуть діяти такі ж правила, як і для інших іноземців. Всі порядки і правила перетину кордону вказані в Шенгенському прикордонному кодексі (Schengen Border Code). Прикордонники мають право задати вам декілька питань про мету візиту. У разі виникнення якихось сумнівів вони можуть також попросити пред'явити додаткові документи.

Одразу хочемо звернути увагу на те, що ніхто не буде просити у вас якихось спеціальних паперів або виписок! Це можуть бути будь-які документи (роздруковані або в електронному вигляді), які ви й так берете в подорож: зворотні авіаквитки, бронювання житла, можливий маршрут поїздки, страхування.

Якщо мета візиту — бізнес-поїздка, прикордонник може попросити показати запрошення на зустріч або інший документ, що підтверджує торговельні або ділові відносини. Також підтвердженням ваших слів можуть стати квитки на виставки або збори (якщо вони є метою вашої поїздки).

Свою платоспроможність можна буде підтвердити за допомогою готівки, тревел-чеків, сплаченого проживання і квитків або кредиток. Погодьтеся, куди б ви не їхали, у вас завжди буде щось з перерахованого вище списку.

В які країни можна буде їздити без віз?

  • у всі країни, які є членами Європейського Союзу (за винятком Великобританії та Ірландії);
  • члени ЄС, які не входять до Шенгенської угоди, — Болгарія, Хорватія, Кіпр і Румунія;
  • країни поза ЄС — Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія, а також карликові Андорра, Монако, Сан-Марино і Ватикан.

Скільки часу можна буде знаходитися на території ЄС?

Якщо мета вашої поїздки туризм, відвідування друзів і родичів або ділові поїздки, перебувати на території ЄС без візи можна не довше 90 днів на кожні 180 днів («правило 90 днів»). Категорично заборонено користуватися безвізовим режимом для навчання або влаштування на роботу. Для цього існують спеціальні візи, без оформлення яких вам не обійтися.

Чи будуть дійсними мультивізи, які ще не закінчилися?

Якщо у вас відкрита мультивіза, вона продовжує діяти, і ви можете їздити в Європу зі старим паспортом до закінчення її терміну дії. Якщо ви не бажаєте отримувати біометричний паспорт або у вас немає на це часу, стара процедура з видачі віз буде діяти. Ви завжди зможете звернутися у візовий центр і отримати візу в старий паспорт.

Де і як оформити біометричний паспорт?

Детальну та актуальну інформацію про те, де оформити біометричний закордонний паспорт і скільки коштує ця послуга ви можете знайти на сайті Державної міграційної служби України.

Для подачі заяви на отримання біометричного закордонного паспорта вам знадобляться такі документи:

  • заява-анкета;
  • паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку);
  • свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, яка не досягла 14-річного віку);
  • відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору);

Чи потрібно оформлювати біометричний паспорт для дитини?

Так. Якщо раніше інформацію про дітей можна було вписати в паспорт одного з батьків, то зараз цього зробити вже не можна. Для дитини доведеться робити окремий дитячий закордонний паспорт, який буде дійсний 4 роки (для дорослих термін дії закордонного паспорта — 10 років). Що стосується відбитків пальців, то їх можуть брати у дітей старше 12 років та зі згоди батьків.

Якщо у вас немає часу на комплексне, повноцінне планування, звертайтеся до нас! Наші професійні співробітники зроблять все за вас: підберуть вигідні авіаквитки, комфортне проживання та дозвілля на ваш смак. Вам залишиться тільки зібратися і вирушити в незабутню подорож по Європі :)

теги: подорожі віза

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber