укр рус
ТОП-10 туристичних напрямків у Європі в 2013 році

Розмір - не головне! Європа в чотири рази менша Азії й у три рази - Африки, але при цьому в 10 разів більше притягує мандрівників усього світу. Якщо ви тільки починаєте досліджувати Європу, деякі напрямки автоматично стають обов'язковими для відвідування: Іст-Лондон після проведення Літніх Олімпійських ігор 2012 року чи Амстердам, в якому нещодавно коронували нового правителя і знову відкрили Державний музей. Але якщо ви не раз бували в Європі і шукаєте нові цікаві напрями, ця стаття для вас.

Ми підібрали ТОП-10 різноманітних напрямків Європи, які популярні в 2013 році.

Порто і долини Дору, Португалія

Португальське місто Порто відоме усім своїм кріпленим вином - портвейном! Життя в цьому прибережному місті було неквапливе і спокійне, але останнім часом воно почало змінюватися і дивувати своїм динамічним характером. Сьогодні місто Порто - це столиця мистецтв. В авангарді богемної арт-сцени міста знаходиться вулиця-галерея Мігеля Бомбарда (Rua Miguel Bombarda), яка у дні відкриття нових виставок нагадує жвавий арт-фестиваль. До речі, виставки у різних центрах і галереях на цій вулиці відкриваються одночасно, що дозволяє відвідувачам за одне відвідування оцінити всі новинки мистецтва.

У величезному Музеї сучасного мистецтва (MuseudeArteContemporânea) проходять найкращі виставки. Між тим, в популярному Будинку Музики (CasadaMúsica), який спроектував провідний голландський архітектор Рем Колхас, постійно проходять музичні постановки, в тому числі вистави і безкоштовні концерти просто неба в літній час.

Останнім часом в Порту відкриваються знамениті ресторани, які надають місту певного шарму і ще більше приваблюють туристів. На історичній батьківщині портвейну розвивається винний туризм: екскурсії на виноробні та дегустації.

За межами Порту простягається долина Дору, мальовнича місцевість, яка складається з крутих схилів. На них видно знамениті виноградники Португалії і колоритні села, а річкою Дору пропливають кораблики та круїзні лайнери.

Будапешт, Угорщина

Що було старим тепер стає новим в угорській столиці. Хочете спробувати нові типи барів? Прямуйте до Ромкоксма («зруйновані паби» по-угорськи) або Кертек (бари в садах і парках). Це дуже модні сьогодні питні заклади, які розташовані в закинутих будівлях або серед дикої природи. На нічліг ви можете зупинитися в історичних готелях типу ретро-шик. Це будівлі минулих епох, такі як резиденція колишнього прем'єр-міністра Броді Хауз (Brody House) або колишній палац аристократії, а нині готель Палазо Зіччі (Hotel Palazzo Zichy).

Будапешт вже давно славиться своїми численними термальними джерелами. У 2013 році після реконструкції відкриваються знамениті турецькі лазні 16-го століття, які були зачинені тривалий час. Вони розташовані на території розкішного готелю Рац в Будапешті.

Тенденція ретро-стилю збереглася в ресторанах, старомодних кафе і затишних бістро «etkezdek», в яких подають нехитрі угорські страви.

Купальні Сечені в літній день, Будапешт, Угорщина:

Північна Ісландія

Ісландія - один з найпопулярніших туристичних напрямків у 2013 році. Чому Ісландія притягує мандрівників? По-перше, знамениті ісландські музичні гурти, такі як Björk, Sigur Rós, Múm, The Sugarcubes і Mínus. По-друге, відомі письменники детективів. По-третє, лікувальні гейзери і термальні джерела. По-четверте, зниження рівня «дорожнечі» відпочинку через пережиту економічну кризу в країні. Особливою популярністю користується Рейк'явік - столиця Ісландії і Золоте коло. Також обов'язково відвідайте Акурейрі, який вважається другим за величиною ісландським містом, а ще познайомтеся з безкрайніми просторами дикої природи. Ви побачите неймовірні гейзери, магмові поля і високі водоспади. Найпопулярніші лікувальні джерела називаються Блакитна Лагуна, потік туристів сюди завжди найвищий. Трохи менші і спокійніші - Природні Ванни Миватн (Myvatn Nature Baths, jardbodin.is).

2013 рік ознаменувався закінченням 11-річного максимуму активності північного сяйва. У Північній Ісландії буде проводитися найкраще світлове шоу серед країн Скандинавії.

Хочете побувати там, де «не ступала нога людини»? На ісландському острові Грімсі, який входить до полярного кола, птахів більше, ніж людей у 1000 разів. Це, безумовно, рай для дайверів, які можуть побачити незайманий підводний світ і поплавати з морськими птахами, які полюють в кристально чистих водах.

Чінкве-Терре, Італія

Чінкве-Терре (Cinque Terre) - національний парк в Італії, який складається з п'яти невеликих поселень в 5 км. на захід від міста Спеція. Парк знаходиться на узбережжі Генуезької затоки і відноситься до округу Лігурія.

У 1997 році ЮНЕСКО внесла ландшафт парку Чінкве-Терре до списку Всесвітньої спадщини людства.

П'ять сіл - Монтероссо, Вернацца, Корнілья, Манарола і Ріомаджоре - мають власну індивідуальність. До речі, всередині кожного поселення заборонено чи дуже обмежено автомобільний рух. Цей факт надає певного колориту побуту місцевих жителів. На всій території парку збереглися середньовічні захисні споруди від піратів та інші споруди того періоду. На жаль, повінь 2011 року зруйнувала більшу частину будівель, знищила виноградники і завдала непоправної шкоди архітектурі містечок. За два роки мешканці Чінкве-Терре відновлювали свої поселення власними силами і досягли досить таки багато.Ви зможете оцінити самі!

Обов'язково вивчіть невеликі приховані пляжі парку Чінкве-Терре, і підніміться в п'ять живописних храмів, що підносяться над містами.

Найкращий спосіб вивчити Чінкве-Терре - придбати туристичну карту Cinque Terre на місцевій залізничній станції. Завдяки цій карті ви зможете користуватися пішохідними доріжками, електричними автобусами в кожному селі, ліфтом у Ріомаджоре, а також відвідати деякі мистецькі виставки. Вартість квитка на один день - 5 євро, на два дні - 9 євро.

Моравія, Чехія

Прага, Карлові Вари і Богемія - найпопулярніші туристичні маршрути в Чехії. Моравія - тиха і затишна - ще не розбалувана туристами і готова показати справжні традиції Чехії.

Моравія відома своїми міцними червоними винами, а з недавніх пір місцевими пізньоспілими білими. Дегустація вин проводиться невимушено - немає ресторанів з зірками Мішлен, немає висококласних бутиків, яких дуже багато в розкручених виноробних регіонах Європи. В Моравії вас чекають свята врожаю для місцевих, невеликі сімейні виноробні і поїздки на велосипедах через горбисті виноградники.

В регіон Моравії входить один з недооцінених чеських міст - Оломоуц (Olomouc ). У цьому місті проводиться один з найбільших пивних фестивалів, а нічне життя приваблює чеську молодь цілий рік. Брно - місто в регіоні Моравії, яке відоме своїми музеями. Найфантастичніший музей - Міський Музей Брно.

Він розташований в замку Шпілберк (Špilberk Castle), який був зведений в 13 столітті. Інший цікавий музей - Музей Мендаля. Він присвячений ченцеві, який визначив основи сучасної генетики.

Телче (Telč) - одне з найкрасивіших міст країни, розташоване в регіоні Моравії. Він унікальний старовинною Староміською площею, яка знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Щоб краще скуштувати вина Моравії, вирушайте у винний тур. Можна використовувати вже прокладені маршрути Mikulov Wine Trail і Moravian Wine Path (детальніше на сайті lonelyplanet.com). Вам завжди допоможуть туристичні офіси по дорозі або по інтернету mikulov.cz.

Берн, Швейцарія

Берн - найнерозрекламованіша європейська столиця. Швейцарія дуже популярна гірськолижними курортами і чудовою природою, а от столиця трохи забута туристами.

Берн поєднує в собі строгий, вишуканий аристократичний стиль з сучасною і трохи різкою архітектурою. Чудовий фонтан 15-го століття у Старому місті, який внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розташований поруч з Центром Поля Клії (Paul Klee Center), який спроектував італійський архітектор Ренцо Піано.

Недалеко від фонтану розташований колишній будинок Альберта Ейнштейна. Химерні бутіки, інтелектуальні бари і ультрасучасна кухня забезпечать вам незабутній відпочинок. Мандрівники можуть влаштувати гастрономічний туризм. Проїхатися на велосипеді дорогою Сиру Емменталь (Emmental Cheese Route ) і продегустувати сири різних виробників.

І ще один привід відвідати Берн - щорічний фестиваль вуличної музики Buskers Street Music Festival (buskersbern.ch). Один із найбюджетніших фестивалів для відвідування, так як вхідні квитки на нього відсутні. Музиканти заповнюють вулиці Старого міста і виконують музичні твори абсолютно безкоштовно. Ви можете їм подякувати, поповнивши їхні капелюхи монетками.

Марсель, Франція

Усього 10 років тому Марсель був уособленням вуличного занепаду та злочинності у всій Франції. Часи змінилися. Останнім часом Франція вкладала багато коштів у реконструкцію портів, набережної, а також у розвиток розважально-культурного життя Марселя. Проте досі туристи з побоюванням ставляться до відвідування Марселя - «ложечки знайшлися, а осад залишився». У Марселі є на що подивитися: знаменитий порт, що приймає судна вже понад 26 століть, торговий квартал Ле Паньє (Le Panier), який відомий своїми магазинами, лавками і місцевим ринком. Романо-візантійська базиліка 19-го століття Нотр-Дам де ля Гард, яка знаходиться на вершині найвищої точки міста. Ця базиліка відреставрована мозаїкою і фресками, які розповідають історії про мореплавців. В червні 2013 року відкрився новий Музей цивілізації Європи і Середземномор'я, а також відреставрований і відкритий для відвідувачів Музей витончених мистецтв у Палаці Лонгчамп. Для любителів морепродуктів в Марселі рай! Знаменита марсельська уха - буйабес (bouillabaisse ) - традиційне місцеве блюдо. У Марселі ця уха найсмачніша!

Хорватія

Хорватія не є новим туристичним напрямком. Хорватське узбережжя подобається як європейцям, так і американцям. Але багато мандрівників бачать тільки пляжну країну, а саме берегову лінію довжиною майже 2000 км. Між тим в Хорватії багато національних парків, колоритна природа і затишні містечка далеко від узбережжя. Загреб - столиця Хорватії - цікава своїми пішохідними вуличками і різноманітними кафешками. Існує думка, що Загреб нагадує одне велике кафе просто неба. Національний парк «Плітвіцькі озера» за красою перевершує найчистіше хорватське узбережжя. Це рай для любителів природи з дикими водоспадами, яскравими блакитними озерами і гірськими породами. А повертаючись на узбережжя, вас завжди здивує історичне місто Дубровник і його відома Королівська Гавань.

Північна Ірландія

Історична і мальовнича Північна Ірландія дозріла для туристичної розвідки в 2013 році. Деррі або Лондондеррі - єдине збережене місто-фортеця в Ірландії, і прогулянка навколо цих стін є обов'язковою для будь-якого відвідувача. Ще одна визначна пам'ятка - 235 метровий пішохідний Міст Миру. Він прокладений через річку Фойл як своєрідне рукостискання між традиційно протестантською і католицькою сторонами міста. У Белфасті відкритий зовсім новий музей Титанік Белфаст (titanicbelfast.com), який присвячений морській спадщині Белфаста і будівництву знаменитого Титаніка. Цей музей оформлений в стилі масивного срібного човна і нагадує сумновідомий лайнер.

Принади Північної Ірландії виходять далеко за межі міста. Дорога гігантів або Стежка Велетня являє собою 40 000 сполучених базальтових колон, які утворилися в прибережній місцевості після виверження вулкана. Між деякими колонами протягнутий мотузяний міст Каррік-а-Рід (довжиною 20 м, шириною всього 1 м), який натягнутий на висоті 30 метрів над скелями, морем і набережною. Прогулянка цим мостом не для людей зі слабкими нервами! У жовтні Деррі/Лондондеррі декорується скелетами і оздоблюється жахливим макіяжем для щорічного Хеллоуїна, який є найбільшим вуличним карнавалом Ірландії.

Копенгаген, Данія

Сучасна столиця Скандинавії - Копенгаген - є одним зі світових лідерів в зеленому будівництві, здоровому харчуванні та велосипедному транспорті. Майже 50% жителів пересуваються містом на велосипеді, а міська влада стимулює велосипедний транспорт різними соціальними програмами. Скандинавська кухня стає популярнішою з кожним роком. Страви кухні сезонні, в основному з риби жирних сортів (форель, сьомга, оселедець) і дуже прості в приготуванні.

Данія з'єднана зі Швецією за допомогою 2000 мостів і тунелів, що підтримує розвиток мультинаціональної культури двох країн.

Влітку в Копенгагені проводиться багато фестивалів, але найбільша любов данців - джаз. Найбільша музична подія - Копенгаген Джаз Фест (jazz.dk) проходить щорічно протягом 10 днів у липні.

теги: пам'ятки ідеї подорожей ТОП-добірка

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber