укр рус
ТОП-100: що подивитися і спробувати в Італії

Buon giorno! Ми продовжуємо знайомити вас з різними країнами Європи і сьогодні це... Італія! Так-так! Батьківщина піци, пасти і тірамісу, а також всім відомого Колізею і Сікстинської капели. Це найвідоміші пам'ятки, які першими приходять на розум. Але крім них в Італії є ще багато всього цікавого та не менш захоплюючого. Тому радимо уважно вивчити підготовлений нами список і вибрати те, що цікавить найбільше.

Якщо ж ви чули про щось більш екзотичне або у вас є особисті уподобання, але немає часу і можливості шукати їх і планувати маршрут, звертайтеся до нас! Ми сплануємо і підготуємо все так, що вам залишиться тільки зібрати речі і приїхати в аеропорт :) Детальніше про наші послуги ви можете дізнатися тут.

Що варто обов'язково спробувати в Італії (1-10)

Знаменита італійська кухня! Одразу на думку спадає паста, піца і різні сири. Але ми вирішили не акцентувати увагу на таких відомих стравах і пропонуємо вам список того, що можна і потрібно спробувати на додачу.

1. Фріттата (омлет з різними начинками)

2. Салат Капрезе.

3. Брускетта (гарячі бутерброди з чіабатти).

4. Качукко (суп з морепродуктів).

5. Ньоккі (галушки з картоплі і сиру).

6. Каннеллоні (великі макарони з начинкою).

7. Кальцоне (піца з начинкою).

8. Відбивна по-міланськи.

9. Тірамісу.

10. Каннолі (вафельні трубочки з різними начинками).

Салат Капрезе вважається національним блюдом і це не дивно, адже кольори трьох основних інгредієнтів відповідають прапору Італії: червоні помідори, біла моцарелла і зелений базилік. Також на Сицилії радимо обов'язково спробувати каннолі. Там їх готують за старовинними традиційними рецептами, щоб порадувати всіх туристів незабутнім смаком.

Головні визначні пам'ятки Рима (11-20)

Абсолютно згодні з тим, що в Римі можна відпочивати без спланованого маршруту і персонального гіда. Місто настільки різноманітне і по-своєму унікальне, що по ньому можна тиждень гуляти і постійно знаходити цікаві і нові місця. Але щоб прогулянки не були хаотично розкидані по місту, пропонуємо вашій увазі ТОП-10 визначних пам'яток Риму.

1. Пьяцца Навона (Piazza Navona)

2. Пантеон (Pantheon)

3. Колізей (Colosseo)

4. Замок святого Ангела (Castel sant'angelo)

5. Площа Іспанії (Piazza di Spagna)

6. Фонтан Треві (Fontana di Trevi)

7. Римський форум (Foro Romano)

8. Вітторіано (Altare della Patria)

9. Сікстинська капела (без супроводу Sistina)

10. Тріумфальна арка Костянтина (Arco di Costantino)

Колізей є однією з найвідоміших пам'яток у всьому світі. Його будівництво тривало всього 9 років, а місткість складає близько 50 000 чоловік. Також Колізей вважається символом боротьби за збереження життя. За підрахунками істориків за весь період існування арени тут було вбито близько півмільйона людей і вдвічі більше звірів. Тому ввечері Колізей підсвічується білим світлом, а коли в світі десь скасовують смертну кару — жовтим.

Кращі ресторани і кафе Рима (21-30)

Не знаєте куди відправитися теплим літнім вечором повечеряти? Або пообідати після насиченого екскурсійного ранку? Тоді заздалегідь ознайомтеся з нашим списком закладів, де можна відпочити, поїсти і ще більше відчути «смак» Італії.

1. La Pergola. Італійська кухня. 3 зірки Мішлен.
Адреса: Via Alberto Cadlolo, 101, 00136 Лаціо Рим, Італія.

2. Il Pagliaccio. Європейська та східна кухні. 2 зірки Мішлен.
Адреса:: Via Dei Bianchi Vecchi 129, Лаціо Рим, Італія.

3. I Carnivori. Стейк-хаус.
Адреса:: Via Tuscolana, 384, 00181 Лаціо Рим, Італія.

4. Giolitti. Кафе-морозиво.
Адреса:: Via degli Uffici del Vicario, 40, 00186 Рим Лаціо, Італія.

5. Pizzeria Da Baffetto. Піцерія.
Адреса:: Via del Governo Vecchio 114, 00186 Рим Лаціо, Італія.

6. Ponte & Parione. Італійська кухня.
Адреса:: Via di Santa Maria-Anima 62 (Piazza Navona), 00186 Рим Лаціо, Італія.

7. Dar Poeta. Піцерія.
Адреса:: Vicolo del Bologna, 45/46, 00153 Рим Лаціо, Італія.

8. Enoteca Capranica. Середземноморська кухня.
Адреса:: 99/100 Piazza Capranica, 00186 Рим Лаціо, Італія.

9. Dal Bolognese. Італійська кухня.
Адреса:: Piazza del Popolo 1/2, 00187 Рим Лаціо, Італія.

10. La Fontana di Venere. Італійська кухня.
Адреса:: Vicolo De' Modelli 56, Лаціо Рим, Італія.

Якщо ви завжди мріяли повечеряти в одному з найвідоміших ресторанів світу і ваш вибір припав на римський Gambero Rosso, будьте уважні. Справа в тому, що столик в ньому треба бронювати за 2, а то і 3 місяці вперед! Ресторан користується величезною популярністю, а бажаючих спробувати кухню шеф-кухаря Хайнцема Бекома — хоч відбавляй!

Кращі міста Італії, які потрібно відвідати (31-40)

Для того щоб об'їхати всю Італію, знадобиться дуже багато часу і бажання. Кожне місто тут унікальне і варте окремої уваги.

1. Венеція — «місто на воді».

2. Флоренція — батьківщина Ренесансу.

3. Мілан — столиця моди.

4. Неаполь — батьківщина піци.

5. Верона — столиця закоханих сердець.

6. Турин — столиця європейського бароко.

7. Болонья — місто університетів.

8. Перуджа — шоколадна столиця.

9. Генуя — столиця італійської Рів'єри.

10. Піза — місто падаючої вежі.

Чому Болонью називають містом університетів? Ні, не тому, що їх там дуже багато. Просто саме тут був побудований один з найстаріших університетів Європи — Болонський. Йому вже майже 1000 років і саме він став центром розвитку науки в Європі.

Найкращі пейзажі і природні творіння Італії (41-50)

Італія підійде для всіх мандрівників: тут є і гори, і море. Ніжитися на пляжі або підкорювати гірські вершини — вибір за вами. Вибирайте те, що найбільше подобається і вирушайте в захоплюючу подорож.

1. Сходи Лардарина (Scalinata Lardarina). Вони з'єднують високогірну Корнилью і містечко біля підніжжя. Так як 377 сходинок здатен подолати на кожен, паралельно курсує автобус. Але погодьтеся, пішки ж цікавіше!

2. Сади Негомбо (Giardini Termali Negombo). Це 12 басейнів з мінеральною водою, термальні джерела і фантастична природа. Все, що потрібно для повної релаксації і відпочинку.

3. Стежка любові (Via dell'amore). Видовбана прямо в скелі стежка, яка з'єднує два міста. Існує надзвичайно романтична історія, пов'язана з цим місцем. Саме тут зустрічалися двоє закоханих з ворогуючих сіл. Після того як дівчина завагітніла, її рідні вирішили вбити хлопця. Дізнавшись про це, пара стрибнула зі скелі і розбилася. З тих пір села живуть в мирі та злагоді, а на середині стежки встановлено пам'ятник закоханим.

4. Альта-Бадія (Alta Badia). Курорт з 6 гірськолижних селищ. Всі вони відрізняються тільки складністю трас. В іншому все організовано на високому рівні і ідеально підходить для активного відпочинку.

5. Острів Джильо (Isola del Giglio). Центр дайвінгу в Італії. Вважається, що тут найчистіша вода в країні, тому бажаючих попірнати хоч відбавляй.

6. Стежка Богів (Sentiero Degli Dei). Відпочинок для справжніх екстремалів, адже стежка проходить по самому краю стрімких скель. Рекомендується для всіх любителів адреналіну і гострих відчуттів. Нагородою за сміливість стають шикарні панорами на море, які відкриваються тільки з цієї місцевості.

7. Валь-ді-Фасса (Val di Fassa). Знаменитий гірськолижний курорт, який більше підходить для професіоналів, ніж для любителів. Також неподалік є село, в якому проживає стародавня культура ладинів. Це хороша можливість познайомитися з місцевим населенням, скуштувати традиційні страви та придбати сувеніри ручної роботи.

8. Острів Ельба (Elba). Один з найбільш знаменитих пляжних курортів Італії. Саме сюди приїжджають любителі пляжного відпочинку, щоб погрітися на сонечку, поплавати в морі і зайнятися дайвінгом.

9. Статуя «Христос з безодні» (Il Cristo degli Abissi). Підводна бронзова скульптура заввишки близько 2,5 метрів давно вже стала місцем паломництва багатьох дайверів. Вона знаходиться в кришталево чистій Райській бухті (глибина — 17 метрів).

10. Острів рибалок (Isola dei Рибалки). Давнє рибальське поселення, в якому до сьогодні збереглися різноманітні пристосування для ловлі і приготування риби.

Незвичайні музеї Італії (51-60)

Що ж подивитися в Італії в музеях? Радимо відправитися туди, де вам розкажуть про споконвічні італійські страви, наприклад, оливки, пармезан або граппе. Ну, а якщо і це не підходить, тоді ознайомтеся з іншими музеями з нашого списку.

1. Музей Ferrari (Museo Ferrari). В колекції музею зібрані різні експонати з історії гонок. Від самих машин до деталей, запчастин, нагород і фотографій відомих гонщиків.
Розклад роботи: з 1 листопада до 31 березня — з 9:30 до 18:00. З 1 квітня до 31 жовтня — з 9:30 до 19:00.

2. Музей мережива Бурано (Museo del Merletto). Казковий світ мережив! Тут вам розкажуть історію, покажуть старі інструменти і різні види мережив, включаючи венеціанське, сплетене в повітрі!
Розклад роботи: літній період — з 10:00 до 17:00, зимовий — з 10:00 до 16:00 (вівторок — вихідний).

3. Музей кіно (Museo Nazionale del Cinema). Це всі експонати, які тільки можна пов'язати з кіноіндустрією! Постери, афіші, реквізит, камери та проектори. На 5 поверхах музею ви зможете це все побачити і побути персонажем кількох сюжетів.
Розклад роботи: вівторок-п'ятниця, неділя з 9:00 до 20:00, субота з 9:00 до 23:00.

4. Музей маріонеток (Museo internazionale delle marionette Antonio Pasqualino). У цьому музеї можна зустріти які завгодно ляльки — різних національностей, віку, традицій виконання і походження. Також тут проводяться різні театралізовані вистави для дітей.
Розклад роботи: понеділок-субота з 9:00 до 13:00 та з 14:30 до 18:30, неділя з 10:00 до 13:00.

5. Музей Акул (Museo Nazionale dei Selachoidei). Тут вам розкажуть все про одних із найстрашніших водних хижаків — акул. Різні експонати, скелети, зуби та інші цікавинки, які познайомлять з життям, місцями проживання і звичками цих риб.
Розклад роботи: понеділок-п'ятниця з 16:00 до 21:00.

6. Музей граппи (Museo della Grappa). Граппа — національний напій Італії. Його виробництво заборонено за межами цієї країни. Відповідь на питання «чому?» — вам і дадуть в музеї! Крім цього, розкажуть про виробництво, покажуть сам процес і проведуть в магазин, де ви зможете придбати справжню італійську граппу в подарунок або на пам'ять.
Розклад роботи: з 9:00 до 19:30.

7. Музей оливок і оливкової олії (Museo-Olivo). Ще один символ Італії — олива. Тут її люблять настільки, що оливкову олію додають у всі страви, які тільки можливо! Ви дізнаєтеся все про вирощування оливок, їх сорти, а також про процес і обладнання для виготовлення масла.
Розклад роботи: понеділок-субота з 9:00 до 12:30 і з 15:00 до 18:30.

8. Музей пармезану (Museo del Parmigiano Reggiano). Невелика домашня сироварня, яка одночасно є і музеєм. Тут показують, як робили сир раніше і як роблять зараз. Також в кінці екскурсії обов'язково проводять дегустацію.
Розклад роботи: середа-неділя з 10:00 до 13:00 та з 15:00 до 18:00.

9. Музей автомобілів (Museo del Ciclismo). Зараз нікого не здивуєш суперсучасним велосипедом. Але раніше — це було в дивину. Саме самі старі велосипеди і представлені в музеї. Крім цього, різні фотографії, автографи відомих велосипедистів і нагороди.
Розклад роботи: середа з 14:00 до 19:00, неділя з 8:00 до 12:00 та з 14:00 до 20:00.

10. Музей воскових фігур (Museo delle Cere). Ні! Це не ще один музей сучасних знаменитостей. Тут представлені копії історичних діячів епохи Бурбонів. Чудова можливість ненадовго зануритися в минуле!
Розклад роботи: з 9:00 до 14:00 і з 15:00 до 20:00.

Основні фрази (61-70)

Італійська мова дуже красива і мелодійна. Це відомо в усьому світі. Тому якщо ви хочете знайти спільну мову з темпераментними італійцями озброюйтесь нашим розмовником і запам'ятовуйте найважливіші фрази.

1. Добрий день/Привіт — Buon giorno (Буон джорно)/Salve (Сальве)

2. Дякую — Grazie (ГрАціє)

3. Будь ласка — Prego (ПрЕго)

4. Вибачте — Scusi (СкУзі)

5. До побачення — Arrivederci (Аррівідерчі)

6. Так — Si (Сі); Ні — No (Но)

7. Мене звати ... — Mi chiamo… (Мі кьямо …)

8. Як дістатися до...? — Come posso arrivare a ... (Коме поссо арріваре а…?)

9. Скільки це коштує? — Quanto cost? (Куанто коста?)

10. Ви говорите по-русски?по-англійськи? — Parla russo/inglese? (Парла руссо/інглез?)

Найдовше італійське слово — «precipitevolissimevolmente» і означає воно «дуже швидко». Також італійці ніколи не говорять за столом «на здоров'я». Це в Італії просто не прийнято. Рідко зустрінеш у них і тости. Найчастіше за столом просто вимовляють «Cincin!» і піднімають келихи.

Місця і парки розваг (71-80)

Що вам більше до душі: аквапарк або місто динозаврів? А може прогулянка на вітрильнику? Хочемо порадувати — в Італії є все! Тому вибирайте те, що більше до смаку і розважайтеся.

1. Розважальний парк Rainbow MagicLand. Чудове місце для того, щоб провести вихідні разом з дітьми. Величезна кількість атракціонів, лялькове місто, кінотеатр та інші цікавинки нікому не дозволять нудьгувати.
Ціни: дорослий — 35 євро, дитячий — 28 євро.

2. Парк розваг Gardaland. Найстаріший парк розваг в Італії. Тим не менше він не відстає від інших у популярності і постійно вдосконалюється. Одними з найпопулярніших розваг є піраміди з підземними ходами і лабіринтами, де потрібно знайти скарб.
Ціни: дорослий — 36,5 євро, дитячий — 30 євро.

3. Парк розваг Canevaworld. Головна його особливість — поєднання аквапарку зі звичайними атракціонами. Так би мовити, на будь-який смак! Плюс до всього всі атракціони об'єднані однією тематикою — кіно. Тому крім розваг ви станете одним з героїв улюбленого фільму.
Ціни: вище 140 см — 25 євро, 100-140 см — 19 євро, менше 100 см — вхід безкоштовний.

4. Парк «Місто динозаврів» (La Città dei Dinosauri). Якщо вас завжди цікавило минуле нашої Землі і її мешканці, то ласкаво просимо! Тут ви познайомитеся з великою кількістю видів динозаврів, створених у натуральну величину. Також вас запросять в невеликий кінотеатр для перегляду фільмів.
Ціни: дорослий — 4 євро, діти від 5 до 15 років — 2 євро, діти до 5 років — вхід безкоштовний.

5. Вітрильник Andrea Jensen. Прогулянка на вітрильнику, ланч у відкритому морі, дельфіни і дайвінг — все це можливо і реально. Варто лише вчасно забронювати човен і на весь день Andrea Jensen у вашому розпорядженні.
Ціни: дорослий — 95 євро, деї від 5 до 12 років — 47 євро (у вартість входить ланч і обладнання для сноркеллінга).

6. Підводний парк «Гайола» (Parco Sommerso di Gaiola). Ідеальне місце для любителів дайвінгу. Пірнати тут можна цілий день, адже під водою збереглося дуже багато старовинних руїн і визначних пам'яток. Якщо ж ви не вмієте плавати або дайвінг вам не до душі, вирушайте кататися на човні. В деяких місцях руїни знаходяться на невеликій глибині і їх теж чудово видно.

7. Луна-парк New Jesolandia. Один з найбільших і найсучасніших луна-парків в Європі. Радимо їхати з самого ранку, так як таку кількість атракціонів, розваг і забав за півдня обійти просто нереально. Тут також можна поїсти в численних кафе або просто на галявині.

8. Акваріум Генуї (Acquario di Genova). Це другий за величиною акваріум в Європі! Уявляєте, який це розмах і що вас чекає? Різні види риб, пінгвіни та інші мешканці підводного світу не залишать вас байдужими, але подарують масу вражень і спогадів.
Ціни: дорослий — 24 євро, діти від 4 до 12 років — 15 євро, діти до 3 років — вхід безкоштовний.

9. Дельфінарій Ріміні (Delfinario Rimini). Влаштуйте собі прекрасний вечір і вирушайте в дельфінарій! Ці милі тварини подарують вам масу приємних вражень, покажуть цілий цирковий виступ і забезпечать гарним настроєм на тиждень вперед. Також тут є невеликий акваріум, де ви зможете подивитися на інших представників підводного світу.
Ціни: дорослий — 11 євро, діти зростом від 100 до 140 см — 9 євро, діти до 1 м — вхід безкоштовний.

10. Аквапарк Дайверлэнд (Diverland Water Park Village). Найекстремальніше місце в Італії. Такої кількості водяних гірок і басейнів ви не побачите в одному місці. Плюс до всього тут працює готель, клуб, ресторани і магазини, тому якщо дуже сподобається, можна затриматися на кілька днів.
Ціни: 15-17 євро в залежності від сезону.

Кращі місця для пікніка у Римі (81-90)

Крім пам'яток і музеїв хочете відпочити на природі? Не проблема! В Римі дуже багато парків і скверів, де можна відпочити, посидівши на траві. А захопивши з собою сендвічі, овочі, сир і пляшку італійського вина можна влаштувати справжній пікнік.

1. Вілла Боргезе (Villa Borghese)
Адреса:: Piazzale Flaminio, 00196 Лаціо Рим, Італія.

2. Вілла Доріа-Памфілі (Villa Doria Pamphilj)
Адреса:: Villa Doria Pamphili, 00165 Рим Лаціо, Італія.

3. Вілла Ада (Villa Ada)
Адреса: Via di Ponte Salario, 47, 00199 Лаціо Рим, Італія.

4. Вілла Торлонія (Villa Torlonia)
Адреса:: Via Nomentana, 70, 00161 Лаціо Рим, Італія.

5. Парк Акведуків (Parco degli Acquedotti)
Адреса: Via Lemonia, 00174 Лаціо Рим, Італія.

6. Парк Аппіа Антіка (Parco Regionale-Appia Antica)
Адреса:: Via Appia Antica, 58/60, 00179 Лаціо Рим, Італія.

7. Вілла Челімонтана (Villa Celimontana)
Адреса:: Piazza della Navicella, 00184 Рим Лаціо, Італія.

8. Парк Савелло (Parco Savello)
Адреса:: Piazza San Pietro d Illiria, Рим, Італія.

9. Міський розарій (Roseto Comunale)
Адреса:: Via di Valle Murcia 7, 00153 Рим Лаціо, Італія.

10. Великий цирк (Circo Massimo)
Адреса: Via del Circo Massimo, 00153 Рим Лаціо, Італія.

Парк Акведуків вважається одним з найстаріших в Італії. У зв'язку з тим, що він знаходиться трохи далі від Риму не всі туристи знають про нього. Але повірте, це варто побачити. До речі, до цих пір на залишках руїн стародавніх споруд видно жолобки, якими протікала вода.

Цікаві факти про Італію (91-100)

1. Італія по праву може називатися батьківщиною музики. Більшість музичних термінів пішла саме з італійської мови (адажіо, кантандо, а капела). Також саме тут були придумані фортепіано, віолончель і скрипка.

2. В Італії не тільки виробляють дуже багато вина, але і вживають. Кожен італієць щорічно випиває 26 літрів!

3. Морозиво з'явилося в Європі завдяки італійському мореплавцю Марко Поло. Саме він привіз рецепт «льодяної води», а потім запропонував додавати в нього молоко для поліпшення смакових якостей.

4. Всі слова в італійській мові закінчуються виключно на голосну.

5. Майже 60 % надбань світового мистецтва зі списку ЮНЕСКО знаходиться в Італії.

6. Саме в Генуї приблизно в XII столітті з'явився перший у світі банк.

7. В Італії проживає дуже багато довгожителів. Середній вік населення складає 41 рік, а кількість жителів старше 65 років — близько 20 %.

8. Фонтан Треві «найоплачуваніша» пам'ятка. Щодня туристи кидають у нього близько 3000 євро!

9. Римляни настільки люблять котів, що навіть в законодавстві є пункт, за яким за вбивство кота накладається штраф в 10 000 євро і 3 роки позбавлення волі.

10. Базиліка святого Петра в Римі є найбільшим християнським храмом у світі. Будували її також в рекордно довгі 120 років.

Ну ось начебто і все. Італія — дуже багатогранна і цікава країна, тому зробивши вибір на її користь, ви ніколи не пошкодуєте. Впевнені, що подорож у цю країну точно запам'ятається на все життя, а фотографії будуть радувати ще дуже довго.

Вирушаючи в подорож важливо спланувати все до останньої деталі, щоб не витрачати і без того короткий час відпустки. Пишіть нам, і ми допоможемо спланувати незабутню, захоплюючу і безтурботну поїздку!

теги: пам'ятки харчування розваги корисні посилання цікавинки Італія ТОП-добірка

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber