укр рус
ТОП-100: що подивитися і спробувати в Чехії

Плануєте самостійну подорож в Чехію і шукаєте корисну інформацію про цю країну? Тоді ця стаття точно для вас. На особистому досвіді ми знаємо, наскільки важливо все спланувати і організувати заздалегідь. Тому в цьому матеріалі постаралися підібрати найцікавіші місця, пам'ятки, страви та поради для мандрівників, які збираються в Чехію.

В статті «ТОП-100» Чехії ми намагалися підібрати універсальні місця і розваги «на будь-який смак». Для вас же ми можемо індивідуально розробити програму, купити квитки в музеї, забронювати столик в будь-якому ресторані і домовитися про кращого гіда. Звертайтеся за плануванням самостійної подорожі вже зараз! :)

Що варто обов'язково спробувати в Чехії (1-10)

Коли заходить мова про чеські страви і напої, перше, що спливає в пам'яті — пиво. І правда, Чехія, дійсно, славиться якістю виготовлення і відмінним смаком цього напою. Що ж взяти до пива і які ТОП-10 національних страв Чехії читайте далі.

1. Брамборачка (Bramboračka) — картопляний суп з білими грибами (зазвичай подається в «хлібній тарілці»).

2. Гаряча любов (Horká láska) – морозиво з малиновим сиропом і свіжими ягодами.

3. Смажений сир (Smažený syr) — твердий сир, обсмажений в паніровці з сухарів, борошна та яєць. Іноді готується з начинкою у вигляді бекону. Якщо вирішите спробувати цю страву, рекомендуємо звернути увагу на найпопулярніший сорт сиру — Гермелін.

4. Карловарські оплатки (Oplatky) — тонкі, круглі вафлі з начинкою.

5. Кнедлики (knedlík) — закуска з борошна або картоплі, яку їдять разом з гуляшем, підливою або соусом. Можуть бути з начинкою з м'яса, сиру або овочів.

6. Печене вепрево коліно (Pečené vepřové koleno) — запечена рулька молодого кабана.

7. Свічкова на сметані (Svíčková) — печена яловича вирізка зі спеціальним сметанним соусом. Зазвичай подається з кнедликами.

8. Трдло (trdlo) — булочка у вигляді завитка без начинки, іноді її посипають корицею або цукровою пудрою.

9. Утопенець (Utopenec) — сардельки з цибулею і перцем. Зазвичай подаються як закуска до пива.

10. Чеснечка (Česnečka) — часниковий суп на бульйоні з копченостей.

Невелика порада для тих, хто хоче спробувати печене вепрове коліно. Вага готового блюда зазвичай сягає 2-3 кг, так як запікається ціла рулька. Рекомендуємо замовляти цю страву на велику компанію або уточнювати вагу порції.

Головні визначні пам'ятки Праги (11-20)

Столиця Чехії — порівняно невелике місто. Тим не менш пам'яток в ньому предостатньо. Щоб повністю перейнятися атмосферою старого міста, радимо провести тут не менше 2-3 днів. Далі ми пропонуємо наш список ТОП-10 визначних пам'яток Праги.

1. Астрономічний Годинник

2. Будинок кам'яного дзвону

3. Жижківська телевежа

4. Золота Вуличка

5. Карлів міст

6. Кржижикові фонтани

7. Празький Град

8. Собор Святого Віта

9. Староміська площа і ратуша

10. Танцюючий будинок

Щоб витрачати менше грошей і часу на проїзд, сплануйте черговість відвідування різних місць. Набагато зручніше буде повністю обійти одну частину міста, відвідавши всі визначні пам'ятки, музеї, ресторани і тільки тоді вирушати далі.

Для тих, у кого немає часу для такого детального планування — є ми! :) Наші менеджери були в Чехії (в тому числі і в Празі), тому на власному досвіді знають, як правильно організувати відвідування різних місць, поєднати відпочинок з активними пішими прогулянками і як краще пересуватися на міському транспорті. Звертайтеся до нас і ми організуємо для вас ідеальний відпочинок!

Кращі ресторани і кафе Праги (21-30)

Знайомство з національною кухнею — найкращий спосіб вивчити країну. Це правило діє і в Чехії :) Обирайте найцікавіші заклади і вирушайте на дегустації!

1. Café Jen. Кав'ярня з чудовими десертами.
Адреса: Kodaňská 37 (btwn Norská & Finská).

2. Čestr. Стейк-хаус.
Адреса:: Legerova 75/57.

3. Dish – Fine Burger Bistro. Смачні бургери.
Адреса:: Římská 29 (Italská).

4. Lokál Dlouhá. Чеський ресторан і паб.
Адреса:: Dlouhá 33 (Rybná).

5. Místo. Невелике, затишне кафе. Ідеально підійде для сніданку.
Адреса:: Bubenečská 284/12 (Jaselská).

6. Pekárna Praktika. Свіжа випічка, десерти, кава.
Адреса:: Bělehradská 990/66.

7.Restaurace Mincovna. Чеський ресторан.
Адреса:: Staroměstské nám. 930/7.

8. Šnyt Lobkowicz. Національна кухня.
Адреса:: Kovářská 488/16.

9. The Tavern. Американська кухня, бургери.
Адреса:: Chopinova 1521/26 (Vozová).

10. U Kroka. Національна кухня, адекватні ціни.
Адреса:: Vratislavova 12.

Кращі міста Чехії, які потрібно відвідати (31-40)

Є кілька вільних днів, а Прагу ви вже вивчили вздовж і впоперек? Вирушайте знайомитися з сусідніми містами! Всі вони особливі, цікаві і привабливі для туристів своїми пам'ятками.

1. Брно — друга столиця Чехії.

2. Градець-Кралове — «місто Королеви».

3. Дарков — цілющий курорт.

4. Карлові Вари — «водний» курорт.

5. Карлштейн — готичне місто.

6. Константінови Лазне — мінеральне місто.

7. Кутна-Гора — «багате» місто.

8. Докси — озерне місто.

9. Пльзень — пивне місто.

10. Ческі-Крумлов — місто замків.

Найзахоплюючі пейзажі і природні творіння Чехії (41-50)

Набридла архітектура, місто і сама цивілізація? Тоді вирушайте на екскурсію до різних природних творінь Чехії. Тиша, приголомшливі пейзажі і ТОП-10 дивовижних місць на будь-який смак нижче!

1. Адршпашські скелі. Знаходяться на території національного парку Броумовско. Для їх відвідування радимо виділяти цілий день, так як і всі маршрути досить протяжні. Темні печери, шумні водоспади і кам'яні лабіринти – ось що чекає вас в Адршпашських скелях.

2. Андельска гора і замок на її вершині. Знаходиться пам'ятка недалеко від міста Карлові Вари. Сподобається всім, хто любить старовинні замки, романтичні історії про нещасливе кохання і панорамні краєвиди.

3. Дворжакові сади. Ще одне фантастичне місце для відпочинку у Карлових Варах. Красивий і доглянутий парк у центрі міста названо на честь відомого чеського композитора Антоніна Дворжака. Чудове місце для пікніка, активного відпочинку і романтичних прогулянок.

4. Кржижикові сади — паркова зона в місті Пльзень. Якщо зберетеся в парк, візьміть з собою трохи хліба, так як в ставках на його території живуть великі карпи і їх дозволено годувати. Крім того, кажуть, що ці риби ще й виконують бажання! :)

5. Липно — найбільше чеське озеро. Одне з небагатьох місць з найчистішої водою і чудовою екологічною обстановкою. Гарний привід покататися на яхті, помилуватися красивими пейзажами і руїнами різних замків.

6. Моравський Крас — комплекс печер протяжністю 25 км недалеко від міста Брно. Ви зможете не тільки спуститися під землю, але і покататися на човні по підземній ріці Пунква, побачити геліктити, сталактити і сталагміти, а також малюнки древніх людей.

7. Оглядова вежа «Діана» — ще одна визначна пам'ятка Карлових Вар. З вежі відкривається приголомшливий вид на околиці. Кажуть, що в гарну погоду видимість досягає 70 км!

8. Парк Богемініум — найбільший парк мініатюр, який знаходиться в місті Маріанські Лазні. Тут в одному місці зібрано більшість чеських пам'яток у зменшеному вигляді, але з дуже хорошою деталізацією.

9. Петршин. З одного боку — це звичайний пагорб, з іншого — найвища точка Праги, звідки відкривається приголомшливий вид на старе місто. На пагорбі є вежа, дістатися до якої можна на фунікулері.

10. Пльзеньське історичне підземелля — як ще його називають «місто під містом». Велика мережа підземних ходів з лабіринтами, винними погребами, пивоварнями і підвалами. Спускатися в підземелля дозволяється лише з екскурсоводами.

Незвичайні музеї Чехії (51-60)

В цій підбірці ми підшукали для вас дуже незвичайні і деколи навіть приголомшливі музеї. Ніяких нудних екскурсій та довгих розповідей! :) Тільки цікаве і пізнавальне!

1. Музей алхіміків і магів. Атмосфера в цьому музеї — ну дуже незвичайна! У програму входить екскурсія по залу історії алхімії, а також відвідування кабінету-лабораторії Бертольда Шварца, відомого чеського алхіміка. Хто знає, може саме у вас вийде знайти формулу філософського каменя?
Розклад роботи: понеділок-субота з 10:00 до 20:00.

2. Музей граната. Ні, мова не про фрукт :) В цьому музеї все присвячене дорогоцінному каменю гранату. Під час екскурсії ви дізнаєтеся про історію видобутку та огранювання цього каменю, побачите ювелірні прикраси, зможете відправитися на пошуки свого камінчика і забрати його з собою.
Розклад роботи: щодня з 10.00 до 20.00.

3. Музей іграшок. Колекція іграшок цього музею вважається однією з найбільших у світі. Зараз діє дві експозиції — старовинні іграшки та виставковий зал з різними ляльками Барбі. Уявляєте їх кількість? :)
Розклад роботи: щодня з 9:30 до 17:30.

4. Музей скульптур «Лапідаріум». Тут абсолютно всі експонати — це вироби з каменю. Всі вони частина історії Чехії, які з метою збереження було вирішено перенести під дах музею.
Розклад роботи: середа з 10:00 до 16:00; четвер-неділя з 12:00 до 18:00.

5. Музей пивоваріння. Знаходиться в пивній столиці Чехії — Пльзені. У цьому музеї ви дізнаєтеся все про виготовлення цього напою, побачите процес його виготовлення і зможете продегустувати різні сорти пива.
Розклад роботи: вівторок-неділя з 10:00 до 17:00 (взимку); до 18:00 (влітку).

6.Музей примар і легенд. Обожнюєте моторошні історії? Чи, може, темні підземелля, містику і привидів? Тоді вам сюди! Впевнені, після спуску у підземелля навіть у найсміливіших побіжать мурашки по шкірі! :)
Розклад роботи: щодня з 10:00 до 22:00.

7.Музей тортур. Якщо музею з примарами вам виявилося мало, відвідайте ще й цей. Тут зібрані різні копії та оригінали знарядь тортур, які використовувалися в часи Середньовіччя в Чехії. Досить похмуре й страшне місце.
Розклад роботи: щодня з 10:00 до 22:00.

8.Музей шоколаду. Присвячується всім любителям солодкого! Якщо у вас течуть слинки навіть при одній згадці про ці солодощі, обов'язково включайте цей музей у програму! Вас чекають розповіді про появу какао і приготування шоколаду, а також зал з різними упаковками і обгортками від цукерок. За бажанням ви зможете приєднатися до процесу приготування цих солодощів.
Розклад роботи: щодня з 9:30 до 19:00.

9.Музей Яна Бехера. Знаходиться в місті Карлові Вари. Саме тут Ян Бехер винайшов знаменитий чеський лікер — бехерівку. В музеї ви дізнаєтеся все про історію цього відомого напою, а також зможете відвідати дегустаційний зал і спробувати справжню бехерівку.
Розклад роботи: понеділок-неділя з 9:00 до 17:00.

10.Седлецьке кісткосховище. Ще одне похмуре, але цікаве і дуже відвідуване місце. Варто сказати, що зі слабкими нервами його краще не відвідувати. Справа в тому, що інтер'єр Каплиці Всіх Святих виконаний з... кісток приблизно 40 000 чоловік.
Розклад роботи: щоденно; листопад-лютий з 9:00 до 16:00, квітень-вересень з 8:00 до 18:00, жовтень-березень з 9:00 до 17:00.

Основні фрази (61-70)

Звичайно, цього списку недостатньо для того, щоб нормально спілкуватися з місцевими жителями. Але якщо у вас в планах немає мети вчити мову перед поїздкою, цих фраз буде достатньо для мінімального розуміння.

1. Добрий день/Привіт — Dobrý den (Добри ден)

2. Спасибі — Děkuji (Декуі)

3. Будь ласка — Prosím (Просім)

4. Вибачте — Promiňte (Проміньте)

5. До побачення — Na shledanou! (На схледаноу!)

6. Так — Ano (Ано); Ні — Ne (Не)

7. Мене звати ... — Jmenuji se ... (Йменуі се ...)

8. Як мені потрапити до ...? — Jak se dostanu do ...? (Як се достану до ...?)

9. Скільки коштує квиток? — Kolik stojí lístek? (Колік стоі лістек?)

10. Ви говорите по-русски?по-англійськи? — Mluvíte rusky/anglicky? (Млувіте рускі/англіцкі?)

Місця і парки розваг (71-80)

Пам'ятки подивилася, місцеву кухню спробували... Залишилося розважитися, адже в Чехії так багато парків атракціонів, зоопарків та інших цікавих місць. Вибирайте місце до душі і додавайте його в свою програму!

1. Аквапарк AquaPalace. Найбільший аквапарк в Чехії. Це величезний комплекс, який ділиться на зони: відпочинку (спа, басейни, водні гірки), саун (різних видів), фітнесу (велоаеробіка, тренажери, фітнес-зали), реабілітації і окремо дитяча зона.
Вартість: ціни дуже відрізняються залежно від тривалості перебування на території, кількості зон і віку; точні ціни шукайте на офіційному сайті.

2. Аквацентр Lagoon Letňany. Тут ви зможете не тільки розважитися, але і відпочити з користю для здоров'я. Басейни, сауни, фітнес-зал, масаж, водні гірки та багато іншого. Ваші діти не будуть нудьгувати, адже зможуть гуляти в ігровій зоні під наглядом аніматорів.
Вартість: дорослі — 280 CZK (€ 10.35); діти не вище 145 см — 140 CZK (€ 5.17).

3. Альпіністський парк. Знаходиться біля каменоломні Алказар. Підійде як для досвідчених скелелазів, так і для початківців. Досвідчені інструктори навчать вас підкорювати хоч і невеликі вершини, а також забезпечать безпеку.

4. Дінопарк. Місце, де ви і ваші діти дізнаються абсолютно все про динозаврів. Реальні статичні і анімовані моделі стародавніх мешканців, якісно відтворене середовище їх проживання і 3D-кінотеатр допоможуть цікаво і насичено провести ваш день!
Вартість: Дорослі — 150 CZK (€ 5.54); діти (3-15 років) і дорослі-інваліди — 100 CZK (€ 3.69); сім'я (2+2): 400 CZK (€ 14.78); діти до 3 років та діти-інваліди — вхід безкоштовний.

5. Океанаріум «Морський світ». Хороша можливість познайомитися з мешканцями підводного світу. В акваріумах представлено понад 350 видів риб, включаючи величезних акул, електричних скатів і тропічних піраній.
Вартість: дорослий — 280 CZK (€ 10.35); дитина зростом від 80 см до 1 метра — 70 CZK (€ 2.59); дитина до 15 років — 180 CZK (€ 6.65); студент, пенсіонер — 220 CZK (€ 8.13); сім'я 2 + 1 (дитина до 1 метра) — 660 CZK (€ 24.39); сім'я 2 + 2 (діти до 1 метра) — 740 CZK (€ 27.34); сім'я 2 + 3 (діти до 1 метр) — 820 CZK (€ 30.30); дитина зростом до 80 см — безкоштовно.

6. Празький зоопарк. Якщо ви принципово не відвідуєте зоопарки через те, що там мучать тварин, то в цей сміливо можете йти! Празький зоопарк відрізняється виключно хорошими умовами для тварин. Крім огляду вольєрів, ви зможете покататися на атракціонах і фунікулері.
Вартість: дорослий — 200 CZK (€ 10.35); дитина від 3 до 15 років, студент, пенсіонер — 150 CZK (€ 6.65); сім'я 2 + 2 (діти від 3 до 15 років) — 600 CZK (€ 27.34); дитина до 3 років — безкоштовно. Також є багато знижок і акцій, наприклад, знижки кожен понеділок (більш детально дивіться тут).

7. Празький Луна-парк — великий столичний парк атракціонів. Запаморочливі каруселі, велика кількість розваг, тир, гонки на автомобілях і лабіринти — атракціон за душі знайдеться для кожного.
Вартість: потрібно платити за кожен атракціон, їх вартість варіюється від 30 CZK (€ 1.11) до 50 CZK (€ 1.85).

8. Розважально-науковий центр iQLANDIA (знаходиться в місті Ліберець). Якщо ви хочете організувати для своїх дітей цікавий і одночасно пізнавальний відпочинок, вирушайте саме сюди. Наукові експерименти, досліди з хімією, водою і вогнем, а також випробування різних приладів — ваша дитина буде в захваті.
Вартість: ціни сильно відрізняються в залежності від того, що ви хочете відвідати, прайс-лист можна знайти тут.

9. Спортивно-розважальний центр Offpark. Розташований у місті Сушиці. Рай для любителів екстриму та адреналіну. Тут ви зможете відвідати канатний парк, покататися на позашляховому самокаті, сігвеї, пограти в пейнтбол, політати на повітряній кулі, поплавати на каное або спробувати рафтинг. Все не перерахувати, тому обов'язково загляньте! :)
Вартість: ціни дуже різні, подивитися їх можна тут.

10.Спуск по бобслейній трасі. Так-так! Як справжні спортсмени :) (тільки на значно меншій швидкості, якщо вам трохи страшно). Траса працює цілий рік, її протяжність становить 800 м. Спуск можливий навіть з маленькими дітками, так як наявне самостійне регулювання швидкості.
Вартість: дорослі — 60 CZK (€ 2.22); діти, студенти 50 CZK (€ 1.85); діти зростом до 100 см — безкоштовно.

Кращі місця для пікніка в Празі (81-90)

Потрібно вміти не тільки гуляти, але і відпочивати! Далі пропонуємо вашій увазі список кращих парків Праги для пікніків і прогулянок.

1. Dívčí hrady
Метро: станція Radlická.

2. Havlíčkovy sady (Grébovka).
Метро: станція Náměstí Míru.

3. Kampa.
Метро: станція Malostranská.

4. Královská zahrada.
Метро: станція Hradčanská.

5. Letenské sady.
Метро: станція Hradčanská.

6. Obora Hvězda.
Метро: станція Petřiny.

7. Petřínské sady.
Метро: станція Anděl.

8. Prokopské údolí.
Метро: станція Nove Butovice.

9. Riegrovy sady.
Метро: станція Můstek – A.

10. Stromovka.
Метро: станція Hradčanská.

Цікаві факти про Чехію (91-100)

1. Чехія є не тільки батьківщиною пива, але і володаркою найнесподіваніших рецептів його приготування. Ви пробували коли-небудь вишневе, кавове або бананове пиво?

2. Чехія є третьою країною у світі за кількістю замків. Їх у цій країні більше 2 000.

3. Для російськомовних буде відкриттям дізнатися, що «вонявки» — це парфуми, «черстві потравини» — свіжі продукти, а «падло з бидлом на плавидлі» — статний хлопець з веслом на човні :)

4. Чехія також є батьківщиною фруктових йогуртів.

5. Карлів Університет у Празі — найстаріший у Східній Європі. Йому більше 600 років!

6. М'ясні страви — одна з фішок чеської кухні. І не дивно, адже ця країна один із лідерів в Європі по споживанню м'яса.

7. Пам'ятаєте мультфільм про забавного крота? Так от Чехія — його батьківщина. Обов'язково привезіть сувенір на пам'ять.

8. Саме в Чехії був винайдений цукор-рафінад.

9. Країна майже повністю оточена горами.

10. Чеська мова і її граматика є одними з найскладніших в світі!

Впевнені, що після цієї статті вам точно захотілося відвідати Чехію :) І не даремно, адже країна дуже цікава і захоплююча. Після поїздки у вас залишаться тільки приємні спогади і неймовірно красиві фотографії.

Звертайтеся за плануванням самостійної подорожі вже зараз! Наші співробітники підберуть для вас найкращі квитки, готелі і розваги. Всі турботи ляжуть на наші плечі, вам же залишиться тільки зібрати валізи і відправитися в незабутню поїздку!

теги: пам'ятки харчування розваги корисні посилання цікавинки Чехія ТОП-добірка

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber