укр рус
Поїздка в Іспанію

У цьому пості я хочу поділитися своїми враженнями від подорожі Іспанією.

Насамперед, розповім про організацію поїздки та підсумкову вартість, так би мовити на власному прикладі показую, що подорожувати самостійно це весело, бюджетно і, що важливо, комфортно!

Відпочивали в південній Іспанії з 22.09.2013 по 03.10.2013 р.
І хоча це було минулої осені, в цьому році ціни залишаються приблизно такими ж. Різниця тільки в курсі євро до гривні.

Бюджет нашої поїздки виглядає ось так:

За що платилиВартість на 1 людину
Авіапереліт (Wizzair + Ryanair) 205 EUR

Проживання в апартаментах у центрі міста

242,5 EUR
Автомобіль (оренда+паливо+паркування) 112 EUR
Загалом поїздка 559,5 EUR

Отже, я відпочивала з подругою.

Наша подорож півднем Іспанії тривала 12 днів, ми зупинялися в трьох південних містах Іспанії: Малага, Севілья і Кадіс.

За цей час ми відвідали 6 міст: Малага, Ронда, Севілья, Херес, Кадіс і Гранада. Маршрут побудували таким чином, щоб деякі міста подивитися проїздом. Загальна протяжність маршруту склала 790 км, але кожна поїздка була не більше 200 км, щоб не стомлюватися за кермом.

Готовий тур у турагентстві

Чому ми не пішли в турагентство?

По-перше, таких турів немає. Туристичні агенції пропонують або «пляжну Іспанію», або «екскурсійну» (в основному Барселона, Мадрид). Відпочинок на курорті Коста де ла Луз практично не пропонується на українському ринку.

Готель на пляжі в режимі «все включено» - не наш вид відпочинку, а їздити автобусом з групою співвітчизників ми не хотіли.

По-друге, мінімальна вартість туру в готелі 3* з перельотом на 7 днів складає від 944 EUR на двох. Ця сума включає сніданок, але не включає оренду автомобіля.

Тур на 12 днів підібрати дуже складно. Зазвичай турагентства пропонують 7 або 14 днів. Відпочинок на 14 днів виходить мінімум 1300-2200 EUR на двох. Готель в цій ціновій категорії, який вам запропонують, буде розрахований на російськомовних туристів. Тому відчути Іспанію і зануритися в місцевий побут буде складно.

Вартість турів до Іспанії завжди можна перевірити в інтернеті.

Я, наприклад, на http://1000turov.com.ua/turu.html знайшла мінімальну вартість туру - 760 євро на двох без авіаперельоту!

Переліт

Летіли лоу-костами. З Києва Wizzair до Меммінгема (Німеччина), потім Ryanair до Малаги (Іспанія). Різниця між рейсами була 10 годин, тому ми вирішили погуляти німецьким містечком. Залишилися дуже задоволеними: чисто, красиво, розмірений ритм життя. Назад летіли цими ж авіалініями, але вже через Дортмунд (Німеччина). Між рейсами також прогулялися історичним центром Дортмунда і пообідали в традиційній німецькій пивній.

Вартість перельоту лоу-костами «туди-назад» склала 205 EUR, тоді як стандартні авіалінії пропонують квитки 270-350 EUR в сезон. Зате ви можете перевозити 20 кг багажу, і вас нагодують ланчем на борту літака.

А ще дешевше можна? Можна! Якщо купувати квитки заздалегідь, приблизно за 6 місяців. Вартість перельоту складе 150 EUR.

Якщо вас приваблює економність поїздки лоу-костами і не лякає відсутність ланчу, сміливо купуйте квитки таких перевізників як Ryanair і Wizzair. Звертаю вашу увагу на дуже жорсткі вимоги щодо ручної поклажі та багажу в цих компаніях. Вартість квитка становила всього 35 EUR, але на ці гроші з собою можна провезти лише ручну поклажу. А це тільки одна сумка вагою до 10 кг і розміром 55x40x20 см. В аеропорту встановлений вимірювач валіз, і якщо ваш багаж перевищує встановлені розміри, то на борт літака вас не пустять, і доведеться доплачувати приблизно 60 або 100 EUR в низький і високий сезон відповідно.

З приводу харчування на борту лоу-костів. У салоні літаків Wizzair і Ryanair ви можете перекусити, але за додаткову плату: чай 3 EUR, сендвіч 3-4,5 EUR, холодні напої 1,8-3,5 EUR, пиво 4,5 EUR.

Проживання

Орендували апартаменти в центрі міста. Що мене приваблює в апартаментах? Простір, незалежність і економність. Квартири зазвичай добре оснащені: рушники, фен, праска та інші необхідні в побуті речі. Особливо мене приваблює наявність кухні: у будь-який момент можна приготувати чай-каву чи перекусити. Також цей варіант дуже гнучкий в плані поселення/виселення. З господарями завжди можна домовитися про раннє поселення або про пізнє виселення.

Вибирали проживання на сайтах airbnb.com і housetrip.com. Головні критерії: чиста квартира в центрі міста з Wi-Fi.

Цими двома сайтами користуюся вже більше двох років. Чому? А тому, що:

  • Повний опис квартири, який відповідає дійсності
  • Відгуки клієнтів про господарів апартаментів
  • Цілодобова підтримка, навіть є російськомовні менеджери
  • Зручний пошук варіантів на сайті

В середньому вартість квартири на двох 35-45 EUR/добу. За ці гроші ми знайшли двокімнатні апартаменти в історичному центрі всіх трьох міст по маршруту: Малага, Севілья, Кадіс.

У той же час вартість готелю 2* або 3* у цьому ж районі становить 50-60 EUR, а 4* коштуватиме 100-150 EUR за добу на двох зі сніданком. Але ж куди приємніше снідати щоранку в новому кафе, а не спостерігати постійну атмосферу готелю, з одними і тими ж відвідувачами і офіціантами. Причому, розмір кімнати зазвичай 20 кв. метрів і дуже-дуже маленька вбиральня.

А можна ж і дешевше... Проживання в хостелі на півдні Іспанії, наприклад, можна знайти за ціною від 8-10 EUR за ніч. Це дуже цікава пропозиція для економних туристів, які із задоволенням поспілкуються з молоддю із різних країн світу.

Автомобіль

Люблю незалежність і дуже не люблю підлаштовуватися під громадський транспорт. Вирішили орендувати автомобіль і скористалися сайтом www.carrentals.co.uk. Завдяки сайту знайшли і забронювали малолітражку Seat Ibiza у невеликій місцевій прокатній компанії Record за 75 євро на 12 днів. Автомобіль дуже економний, середня витрата палива приблизно 5 літрів на 100 км. На весь маршрут ми витратили трохи більше одного бака дизельного палива, приблизно 50 літрів. Вартість дизеля в Іспанії 1,36 євро/літр.

Але хитра компанія списала з нас 89 євро за бак палива при оформленні автомобіля. Звертаю вашу увагу: уважно читайте умови оренди автомобіля до моменту оплати вартості. Я вже не вперше орендую автомобіль, але умову оплати баку перед отриманням автомобіля зустріла вперше.

Зате умовою повернення авто був порожній бак. За час подорожі залили в бак 15 літрів дизеля, невитрачений залишився прокатникам))). Заплатили 20 EUR. Тобто витрати на паливо склали 109 EUR.

При оформленні автомобіля співробітники Record запропонували два варіанти:

  1. Сплатити додаткове страхування від ушкоджень у сумі 80 EUR (не повертається при здачі авто)
  2. Заблокувати депозит у розмірі 500 EUR (повертається, якщо автомобіль повертається цілим та неушкодженим).

Ми вибрали другий варіант і на моїй картці «заморозили» 500 EUR на випадок майбутніх пошкоджень. Цей депозит мені повернувся протягом 21 дня з моменту блокування.

Звертаю увагу всіх водіїв, перед тим як забрати авто, обов'язково перевірте подряпини, вм'ятини та інші «сліди» інших водіїв. Всі пошкодження повинні бути занесені в договір оренди, щоб не довелося платити «за того хлопця».

Перед тим, як здати авто, також перевірте зовнішній вигляд машини і залийте повний бак (якщо це необхідно за умовами оренди). Наостанок перевірте салон і багажник авто, щоб не залишити особисті речі. Ми, до речі, в цій поїздці забули тримач для навігатора на лобовому склі, шкода...

Як і скрізь у Європі, в Іспанії також є проблеми з паркуванням. В центрі Севільї ми заплатили 20 EUR за добу критого паркування. В Кадісі знайшли безкоштовну стоянку біля будинку, допоміг господар квартири. А з Малагою нам дуже пощастило: господар надав безкоштовне місце в критому паркінгу, тому ми були спокійні за орендованого «залізного коня». Всім автомобілістам раджу користуватися ресурсом http://ua.parkopedia.com/ або уточнювати у місцевих жителів оптимальне місце для паркування вашого авто.

Отже, загальні транспортні витрати склали 224 EUR. До цієї суми увійшла оренда автомобіля (75 EUR), вартість дизеля (109 EUR) і паркування (40 EUR).

Якби ми користувалися місцевим транспортом за таким же маршрутом, наші витрати склали б 78,70 EUR з людини або 157,40 EUR за двох.

Приблизна вартість одного квитка за маршрутами:

  • Малага-Ронда = 10,2 EUR
  • Ронда-Севілья = 9,5 EUR
  • Севілья-Херес = 9 EUR
  • Херес-Кадіз = 4 EUR
  • Кадіз-Малага = 24 EUR
  • Малага-Гранада-Малага = 22 EUR

Разом: 78,70 EUR

Подорож місцевим транспортом вийшла економнішою на 33,3 EUR на людину. Але ми надали перевагу комфорту та незалежності)))

Дуже вигідно орендувати автомобіль на компанію з 3-4 чоловік, в такому випадку проїзд місцевим транспортом виходить дорожче.

Харчування

Харчувалися ми в основному в кафе і ресторанах. Ціни нас приємно здивували. Кому криза, а кому відпочивати економно)))

Страви поділяються на тапас і повноцінну порцію. Нам, дівчаткам, пари тапасів цілком вистачало.

Кава з молоком - 1-1,5 EUR

Круасан - 1,2 EUR

Сардини-гриль - 6-8 EUR

Кальмар-гриль - 17-20 EUR

Салат (порція велика, якраз на двох) - 6-7 EUR

Паелья з морепродуктами (порція на двох) - 12 EUR

Касуела (Cazuela - рибний суп) - 8 EUR

Тапас - 1,5-3 EUR

Морепродукти - 9-26 EUR

Келих червоного вина Rjoha - 2-2,5 EUR

«Меню дня» (ланч: 3 страви+келих вина) - 8-10 EUR

Кілька разів виходили на ринок за свіжими фруктами і морепродуктів. Деякі ціни:

Інжир - 2 EUR/кг

Манго - 2,7 EUR/кг

Апельсини - 1,4 EUR/кг

Сир Cheddar (250 g) - 2,1 EUR

Оливки (250 g) - 1,5 EUR

Свіжі креветки (середні) - 12 EUR/кг

Мідії - 3 EUR/кг

Молюски - 6-14 EUR/кг

Маршрут

Як ми планували маршрут? Хотіли поєднати пляжний відпочинок з екскурсійним. Тому домовилися відразу поєднувати кілька днів «тюленем» на пляжі з декількома днями «огляду міст».

Для початку відкрили карту Google maps і подивилися, які великі міста є на півдні Іспанії. Прочитали відгуки мандрівників на сайтах, порозпитували знайомих, які вже відпочивали в цьому регіоні.

Нам порадили кілька місць, які варто відвідати. І ми склали маршрут цими містами, з урахуванням прильоту і відльоту з Малаги.

Щоб купити дешеві авіаквитки, почали їх шукати заздалегідь ще в липні 2013 р. Квитки шукали на декількох сайтах: Expedia, Skyscanner, Edreams, Vueling (іспанський лоу-кост). Скористалися сайтом www.skyscanner.com.ua, який запропонував багато варіантів перельоту, в тому числі кілька варіантів лоу-костами. Кілька днів обмірковували кращу логістику, шукали оптимальний варіант «ціна-якість» і все ж вирішили летіти лоу-костами. Через сайт оплатили квитки on-line карткою Visa, отримали електронні квитки поштою. Всього отримали 4 квитки на кожного (два в одну сторону і два квитки для перельоту назад). Якби купували квитки регулярних авіаліній, на пошту прийшов би лише один квиток із зазначенням всіх рейсів і тривалістю пересадок.

Шукати проживання почали на початку вересня. Шукали апартаменти на сайтах airbnb і housetrip. За фотографіями і описом квартир вибрали кілька варіантів в кожному місті і відправили запити господарям. В процесі листування уточнили можливість паркінгу та все-таки знайшли квартиру в Малазі з безкоштовним підземним паркінгом в будинку.

Оплатили проживання on-line карткою Visa і отримали на пошту прямі контакти господарів і адреси обраних квартир. Принцип роботи Airbnb і Housetrip як у будь-якого агентства нерухомості: до моменту укладення угоди адреси і телефони господарів «закриті», щоб не можна було домовитися «один на один».

Автомобіль був останнім у списку планування. Його шукали на декількох сайтах europcar.com, hertz.com, sixt.com, budget.com, а також вивчили пропозицію carrentals.co.uk. Сarrentals.co.uk - сервіс, який підбирає оптимальні пропозиції по всіх прокатних конторах. З допомогою цього сайту знайшли місцеву контору Record, яка запропонувала найнижчу ціну на оренду автомобіля на 12 днів. Забронювали автомобіль і отримали лист на електронну пошту з усіма деталями «де-коли-скільки». Чому шукали на декількох сайтах? Іноді можна знайти цікаві акції на певний клас автомобілів у різних компаніях. Тому краще переглянути всі пропозиції, щоб знайти «най-най».

А як організовували дозвілля?

Обов'язково хотіли потрапити на фламенко і заїхати до виноробні. Відвідати виноробню Tio Pepe порадили мої друзі, які вже подорожували цим регіоном. На офіційному сайті виноробні уточнили режим роботи і вартість дегустації. Потім написали лист менеджерам Tio Pepe і забронювали місця на вибраний день.

Адреса закладу, в якому «кращий фламенко в Севільї» знайшли на одному з форумів.

Переписали адресу, а квитки купили, коли прибули в Севілью.

Список барів-ресторанів знаходили по крупицях в інтернеті. Форуми в основному англійською мовою, так як напрямок «південна Іспанія і Коста-дель-Соль» не дуже розкручене на українському і російському ринках. І це дійсно так, російськомовних туристів практично не було.

Радимо всім відвідати пляж Болоньї (Playa de Bolonia), який розташований за 100 км від Кадіса. Ми закохалися в Атлантичний океан і м'який білий пісок. А коли обідали в кафе, що розташоване на височині, насолоджувалися і смачними морепродуктами, і чудовим видом атлантичного узбережжя. Про цей пляж ми дізналися заздалегідь в інтернеті, а потім уточнили у місцевих жителів, які відрекомендували пляж до відвідування.

При бажанні можна було з'їздити в Сеуту на поромі. Іспанське місто Сеута розташоване в Африці і цікаве своєю колоритною європейсько-африканською культурою. Також був варіант поїхати на поромі в Марокко, але для відвідування Марокко потрібно заздалегідь отримувати візу. Ми, на жаль, не поїхали, не вистачило часу, дуже хотілося повалятися на пляжі і покупатися в океані.

Зате у нас є ще один привід повернутися в регіон південної Іспанії наступного разу!

І наостанок ще кілька фото з нашої подорожі.


Хочете поїхати до Європи з оптимальним бюджетом, без зайвих клопотів і без турагентств?
Тоді обов'язково подивіться це відео:

теги: бюджетний відпочинок проживання пам'ятки поради ідеї подорожей пляжний відпочинок Іспанія

Свіжі пости у блозі

Кращі пляжі в Хорватії для сімейного відпочинку
Що таке туристичний консьєрж?
5 онлайн-ресурсів для швидкого перетину кордону на авто
Як дістатися поїздом з Європи до України?
Як дістатися поїздом з України в Європу?
Португалія — країна, з берега якої ви обов’язково скажете «привіт» Америці
Амстердам — кольоровий калейдоскоп мрій
Захоплююча подорож Лазуровим узбережжям: магія Ніцци і розкіш Монте-Карло
Вікенд у Брюсселі: що подивитися і що спробувати в Бельгії
Угорська столиця — коктейль із нотою токайського вина і аристократизму. Відкриємо Будапешт разом?

Замовте подорож у нас.
Ми організуємо її швидко і недорого!

Замовити подорож
WhatsUp
Telegram
Viber