Культура харчування в Європі
Шніцель у Відні, баварські ковбаски в Мюнхені, паелья у Валенсії — кухня кожної країни має таке ж важливе культурне значення, як і національні музеї. Тому, крім відвідування популярних і відомих пам'яток, радимо відвідати кілька ресторанів, щоб повною мірою відчути країну, в якій ви відпочиваєте.
Відвідування ресторанів — своєрідна культура в Європі і, звичайно ж, має свої особливості.
Кілька типів меню
В одному ресторані може бути кілька варіантів меню з різними цінами. Наприклад, в українських ресторанах крім стандартного меню є пропозиція «бізнес-ланчу», аналогічний підхід зустрічаємо в європейських ресторанах.
- Меню A La Carte: найпоширеніший тип; гість формує своє замовлення з тих страв, які пропонуються в повному меню. Для кожної страви в меню вказана ціна, і гості можуть обирати на свій розсуд.
- Меню Table ' Hôte: гість вибирає по одній страві з кожної представленої в категорії («Закуски», «Салати», «Супи», «Гаряча страва», «Десерти» і т. д.). При цьому вартість замовлення єдина фіксована і не залежить від вибору гостя.
- Меню Prix Fixe: Гостю пропонується конкретний набір за встановленою ціною, зазвичай без можливості вибору.
Години відвідування і страви протягом дня
Сніданок. Європейські сніданки відрізняються набором страв у кожній країні. Як правило, в теплих південних країнах Середземномор'я віддають перевагу легким сніданкам, а в північній і центральній Європі сніданки традиційно ситні, з великою різноманітністю страв, у тому числі гарячих. Традиційний європейський сніданок: кава з молоком, тости або булочки з джемом, млинці або сендвіч, додатково можливий сир або йогурт.
Фіксована ціна за сніданок буде діяти приблизно до 10-11 годин ранку, потім ранкове меню припиняє працювати.
Наприклад, французький сніданок, як правило, дуже легкий, він складається з ароматної кави, вершкового круасана, свіжого білого хліба, масла і джему. Англійські і німецькі сніданки, навпаки, дуже ситні з м'ясною і сирною нарізкою, хлібом, і дуже часто смаженими або вареними яйцями. У країнах Бенілюкс (Бельгія, Нідерланди, Люксембург) сніданок складається з тостів з різними сирами або вафель з джемом, шоколадом або медом.
Обід. З 12:00 до 14:30 багато ресторанів, особливо в районі «ділових і офісних» кварталів, пропонують бізнес-ланч, який складається з двох-чотирьох страв за фіксовану ціну.
У Фінляндії та Швеції традиційний обід дуже ситний, з супом, м'ясним або рибним блюдом. У Німеччині обід вважається основним прийомом їжі і складається з салату, супу, тушкованого м'яса з картоплею і солодких страв на десерт (пудинг або дріжджова клецка Germknödel). У Великобританії та країнах Бенілюкс (Бельгія, Нідерланди, Люксембург), навпаки, ланч вважається легким перекусом, який складається з бутерброду з шинкою, сиром і арахісовим маслом.
Вечеря. Прийом їжі у вечірній час різниться від країни до країни і залежить від того, наскільки ситним був обід. В основному вечеряють між 18:30 і 20:00, в південних європейських країнах вечеря починається пізніше. Традиційний склад страв: салат або закуски (entrée, hors d'oeuvre, antipasto), основне блюдо (main course), що складається з м'яса або риби з гарніром, десерт і пляшка вина. Культура вечеряти в ресторані широко поширена в європейських країнах, особливо в країнах-гурманах: Франції, Італії та Австрії.
В Італії та Іспанії вечеря починається досить пізно ввечері, між 20:30 та 22:00 і триває кілька годин. Це своєрідний ритуал, під час якого люди спілкуються і насолоджуються їжею і чудовим вином. До речі, якщо ви любите вино і хотіли б відправитися у винний тур, читайте нашу статтю «Винна подорож в Європу: куди поїхати і які вина спробувати».
Категорії страв в європейському меню
Закуски
Подаються перед основними стравами трапези і розраховані на «один укус». Перелік закусок розміщується на початку меню і буде звучати як: Entrée, Hors d'oeuvre, Antipasto, Appetizer, First course або Starter.
Приклади закусок по-європейськи:
- Carpaccio — карпаччо, тонко нарізані шматочки сирого м'яса з оливковою олією.
- Cold cuts — холодна м'ясна або ковбасна нарізка.
- Tapas — тапас, іспанські бутербродики.
- Meze — мезе, сирна, рибна або м'ясна нарізка в середземноморських країнах.
- Deviled eggs — фаршировані яйця.
- Bruschetta — італійська грінки з часником, оливковою олією і спеціями (іноді з додаванням овочів і моцарелли).
- Pigs in a blanket — ковбаски в тесті на два укуси.
- Canapés — канапе, маленький бутерброд «на один зуб».
- Obatzter — обацда, баварська закуска з сиром Камамбер.
- Vorschmack — форшмак, оселедець або січене м'ясо з картоплею.
- Vol-au-vent — волован, французький листковий пиріжок з начинкою.
- Spanakopita — грецький пиріг зі шпинатом.
Основне блюдо
Найситніше блюдо трапези, «перша скрипка» якого м'ясо або риба.
Зазвичай подається з гарніром: овочі, пюре, каші.
Десерт
Фінальне блюдо трапези, буває солодким (тістечка, морозиво тощо) або несолодким (фрукти, горіхи, сири).
Приклади десертів по-європейськи:
- Custards і Puddings — заварні креми і пудинги.
- Frozen Desserts — морозиво і сорбети.
- Cakes — торти, кекси.
- Cookies і Pastries — печиво, тістечка.
- Pies — пироги і торти з начинкою.
- Chocolates і Candies — шоколад і цукерки, включаючи зефір і карамель.