укр рус
Гастрономічний туризм

Раніше вважалося, що люди подорожували за тридев'ять земель, щоб побачити історичні пам'ятки або відвідати відомі музеї. Сьогодні, однак, люди в основному вирушають до далеких країн, щоб спробувати місцеву кухню і вино. А також взяти кулінарні уроки майстерності у місцевих кухарів. Гастрономічний туризм захоплює світ, так що ж власне означає гастрономічна подорож?

Гастрономічний туризм — що це?

Багато мандрівників, коли потрапляють у нове місто, відразу ж прямують у історичний центр до найзнаменитіших пам'яток. Коли ви потрапляєте в туристичну і, зазвичай, стару частину міста, ви користуєтеся покажчиками або гідами, які вам підказують інформацію про визначні пам'ятки, магазини і ресторани, які варто відвідати. Ці туристичні центри дуже цікаві, якщо ви потрапляєте в місто вперше і хочете познайомитися з культурною спадщиною. Але як щодо людей, які організували подорож спеціально для того, щоб спробувати місцеву кухню?

Кулінарні шоу стали останнім писком моди у більшості частин світу. Такі популярні за кордоном шоу, як «Ramsey's Kitchen Nightmares» і «Top Chef» допомагають простим людям розібратися в особливостях різних кухонь світу.

Продажи куховарських книг б'ють всі рекорди, а все тому, що люди хочуть відтворювати страви, які вони бачать у цих телевізійних шоу. Саме тому гастрономічний туризм дуже популярний сьогодні, також як і кулінарні шоу та серіали.

Навіщо їхати в гастрономічну подорож?

Деякі люди воліють самостійно відвідати місце, яке славиться своєю особливою стравою, замість того, щоб спробувати приготувати це блюдо у себе на кухні. Навіть замовивши блюдо в ресторані свого міста, не завжди можна отримати оригінальний смак, тому що рецептура, інгредієнти і шеф-кухаря наші, місцеві.

Як зародився гастрономічний туризм? Уявіть собі Олену і Мішу, які дуже любили піцу. Вони їли піцу в українських піцеріях і замовляли її додому. Одного разу вони вирішили спробувати традиційну італійську піцу і поїхали на історичну батьківщину улюбленої страви — в Неаполь. Вони куштували піцу в ресторанах, знайомилися з кухарями, відвідували кулінарні курси з виготовлення класичної піци. А коли повернулися в Україну, розповіли всім друзям, як це прикольно, весело і наскільки неаполітанська піца відрізняється від українського варіанту.

Раніше це звучало неймовірно, але з кожним роком кількість туристів, які віддають перевагу кулінарним подорожам, стає все більше і більше.

В 2008 році в США було проведено незвичайне дослідження, яке показало, що 1 з 6 американських туристів вирушав виключно в гастрономічну подорож з відвідуванням кулінарних курсів, продуктових ярмарків і гастрономічних фестивалів. У дослідженні брали участь понад 150 мільйонів туристів. З кожним роком частка туристів, які вирушають у гастрономічну подорож, неухильно збільшується.

При підготовці подорожей ми враховуємо сотні дрібниць.
Де знайти Wi-Fi в Європі, як користуватися City Card, як оформити Tax Free і багато іншого.
Ми підготуємо повну інформацію про країни відвідування з нашими рекомендаціями та порадами.

Дізнатись, що ви отримаєте
Це займе всього 2 хвилини! (сторінка відкриється в новій вкладці)

Як спланувати гастрономічний тур?

Після того, як гастрономічний туризм набув популярності, спланувати і організувати його стало набагато простіше. Але як вирішити, куди відправитися в кулінарну подорож? Насправді це дуже просто. Мандрівник спочатку повинен вирішити, яку кухню він хоче спробувати в оригіналі. Адже у кожної людини є улюблений ресторан або переваги в їжі, чи не правда? При вигляді якої страви слинки течуть найбільше?

Потім можна провести деякі дослідження в інтернеті. Наприклад, вам дуже подобається іспанська кухня, а особливий трепет викликає паелья з морепродуктів. А ви знали, що батьківщина паельї — Валенсія? Саме тут народилося це блюдо, і оригінальна валенсійська паелья вважається найсмачнішою.

Note: Паелья (кат. Paella, вимовляється як «паэйа») — національна валенсійсіька страва з рису, яка готується на сковорідці з додаванням шафрану і оливкової олії. Буває декількох видів: з морепродуктами, овочами, куркою, ковбасою і т. д. Назва страви походить від латинського слова patella — «сковорода». Одна з найпопулярніших іспанських страв нарівні з тапас.

А як же знаходити хороші ресторани в чужому місті? На сайті tripadvisor.uk можна вибрати кілька ресторанчиків або тратторій, які вважаються кращими в цьому регіоні і мають високі рейтинги від інших туристів і місцевих жителів. Не обов'язково відвідувати дорогі ресторани, дуже часто смачна кухня буде в маленьких сімейних ресторанчиках, які готують для своїх.

Також можна дізнатися про кулінарні курси: де вони проводяться, скільки коштують і якою мовою пропонують навчання.

Далі ви плануєте поїздку в Іспанію в місто Валенсія і відвідуєте ресторани, насолоджуєтеся класичним блюдом і пробуєте готувати його самі. Паралельно пробуєте інші страви іспанської кухні, смакуєте вино і розглядаєте пам'ятки.

Коли ви повертаєтеся додому, ви сповнені нових вражень та кулінарних вмінь!

Також можна відправитися у винний тур. Про те, що це таке ви можете дізнатися з нашої статті «Винна подорож в Європу: куди поїхати і які вина спробувати».

У нашій спеціальній статті «65 кращих мобільних додатків для мандрівників» ви знайдете корисні програми-путівники для смартфонів і планшетів, з допомогою яких зможете відшукати інформацію про всі цікаві гастрономічні місця в кожній країні.


WhatsUp
Telegram
Viber