укр рус
Наші послуги Заявка на прорахунок +380 68 144-63-95
Типи ресторанів у Європі

Закладів громадського харчування дуже багато від елітних до бюджетних, і ваш вибір буде залежати від вашого бюджету.

Ресторани можна розділити на кілька типів:

  1. Елітні, в тому числі з зірками Мішлен.
  2. Середньої цінової категорії.
  3. Закусочні, кафетерії або місцевий фаст-фуд.

Елітні ресторани

Основні риси: високий рівень обслуговування, розкішний інтер'єр, величезний асортимент страв у меню, винна ексклюзивна карта і, звичайно, високі ціни. Швидке обслуговування у таких ресторанах «моветон», заплануйте не менше двох годин на трапезу. Такі ресторани розташовані в основному в центрі міста, біля дорогих готелів.

В цю категорію закладів можна віднести ресторани з зірками Мішлен. Червоний гід Мішлен — найбільш відома і впливова ресторанна публікація.

Червоний гід Мішлен (фр. Michelin, Le Guide Rouge) випускається з 1900 року і має тризіркову систему оцінки ресторанів.

* — дуже хороший ресторан у своїй категорії (мається на увазі тип кухні).

** — відмінна кухня, заради ресторану має сенс зробити невеликий відступ від маршруту.

*** — чудова робота шеф-кухаря, має сенс зробити окрему подорож сюди.

Обід з двох страв на одного в подібному ресторані обійдеться в 45-100 євро, без урахування напоїв. Кава, чай, вино і інші алкогольні напої за додаткову плату.

Вечеря в подібному ресторані буде коштувати 100-300 євро на одного, без урахування вина або інших алкогольних напоїв.

У подібних закладах слід замовити столик заздалегідь. У деяких популярних ресторанах (особливо з зірками Мішлен) резервувати стіл потрібно за кілька тижнів до запланованої дати відвідування. Звичайно, подібні ресторани представлені в Інтернеті своїми сайтами, на яких можна забронювати столик і ознайомитися з меню, а от ціни можуть не вказуватися.

Наприклад, вечеря в паризькому ресторані Pierre Gagnaire з трьома зірками Мішлен (найвищий рейтинг ресторану згідно з Червоним гідом Мішлен).

Меню з 9 страв, називається тестове меню, дає можливість спробувати безліч страв в маленьких порціях. Вартість на одну людину становить 280 євро без урахування вина та інших напоїв. Причому, замовлення страв A La Carte буде коштувати ще дорожче.

Нижче наведено склад тестового меню сезону зима 2018-2019:

  1. Paris mushroom jelly flavoured with Noilly-Prat (креветки в грибному желе з вермутом Noilly-Prat).
  2. Green asparagus from Mallemort wrapped in finely cut rocket salad (зелена спаржа з м'ясом краба і руколою).
  3. Grilled scallop corolla spiced with Sarawak black pepper (гребінці-гриль з чорним перцем Саравак).
  4. Oysters spéciales, dog cockles, clams and razor clams poached in a jerusalem artichoke water slightly smoked with haddock (устриці, молюски, мідії з овочами).
  5. Fillet of cod, salted and grilled/poached in a vine leaf (філе тріски у виноградному листі).
  6. Iced burrata cocktail (фуа-гра або качина печінка під соусом з шампанського Henriot blanc de blancs).
  7. Milk-fed lamb from Lozère (молочне ягня з овочами і сиром Рокфор).
  8. Cake of truffled leeks, reblochon cheese and cheese gruyère from Garde (пиріг з начинкою із труфелей, цибулі-порею, м'яким сиром Реблошон і твердим сиром Грюєр).
  9. Le grand dessert Pierre Gagnaire (фірмовий десерт).

Під такий набір страв ресторанний сомельє рекомендує вино Bâtard-Montrachet від 400 євро за пляшку.

Разом вечеря на двох буде коштувати 960 євро плюс чайові.

Під час планування подорожі важливо подбати не тільки про авіаквитки,
місце проживання і способи пересування, але і про їжу.
Ми можемо знайти для вас заклади з демократичними цінами і відмінними стравами.

Дізнатись, що ви отримаєте
Це займе всього 2 хвилини! (сторінка відкриється в новій вкладці)

Ресторани середньої цінової категорії

Сюди можна віднести заклади різних форматів. Гарні ресторани, не такі пафосні, як елітні, але ті, що все ще пропонують першокласне обслуговування, вишколений персонал, що говорить на декількох мовах. Або затишні і невеликі заклади, дуже часто сімейний бізнес, в яких за розумні гроші можна смачно поїсти і приємно провести час. Порції зазвичай великі, іноді їх можна брати на двох.

Середній рахунок на одну особу становитиме 30-80 євро з урахуванням вина або інших напоїв середньої цінової категорії.

Список таких ресторанів з адресами, відгуками та коментарями відвідувачів можна знайти на сайті tripadvisor.com.

Приклад обіду в ресторані Мілана:

  1. Мікс-салат з козячим сиром — 9 євро
  2. Медальйони з яловичої вирізки на грилі з соусом з червоного вина — 15 євро
  3. Лимонно-мандариновий сорбет — 4 євро
  4. Півпляшки вина Condado de Oriza 409 — 11 євро (22 євро за пляшку)
    Загальний рахунок на одну персону: 39 євро.

Приклад вечері в ресторані Мадрида:

  1. Салат з качки з авокадо, сухофруктами і медом — 12,10 євро
  2. Філе телятини (300 гр.) на грилі з овочами і соусом — 19,00 євро
  3. Шоколадний бісквіт з соусом з шафрану і ожиновим морозивом — 6,60 євро
  4. Півпляшки вина Dinastia Vivanco Crianza - D. O. C. RIOJA — 7,5 євро (15 євро за пляшку)
    Загальний рахунок на одну персону: 45,20 євро.

Приклад обіду в сімейному італійському ресторанчику:

  1. Bruschetta — італійська грінки з часником, оливковою олією і спеціями
  2. Pasta Carbonara — спагеті «карбонара» з беконом, яйцем і сиром
  3. Карафка домашнього вина
    Загальний рахунок на одну персону: 20 євро.

Приклад вечері в німецькому ресторанчику:

  1. Kartoffelsuppe — картопляний суп з ковбасками
  2. Rinderroulade — рулетики з яловичини з маринованим огірком
  3. Келих німецького пива Warsteiner
    Загальний рахунок на одну персону: 26 євро.

Рукописні меню рідною мовою можуть пропонувати всього кілька страв. Але ці страви приготовані з найсвіжіших продуктів, куплених зранку на ринку.

Закусочні, кафетерії або місцевий фаст-фуд

Такі заклади можуть розміщуватися в будівлях або бути вуличними. На відміну від ресторанів, обслуговуючого персоналу практично немає. Страви виставлені на вітрині і дуже часто готуються при вас і видаються вам гарячими (млинець, піца, смажені ковбаски). Замовлення оплачується на касі, а їжу можна взяти з собою («to-go») або перекусити прямо там за столиком. Вартість «перекусити» буде приблизно 5-15 євро з людини.

Ціни на ковбаски в центрі Відня:

Деякі заклади громадського харчування пропонують систему шведського столу або buffet. Відвідувач платить фіксовану ціну за персону і може накладати на свою тарілку будь-яку їжу, представлену на столах. Приблизна вартість 10-20 євро з людини.

Детальніше про європейський фаст-фуд читайте в однойменному розділі.

У нашій спеціальній статті «65 кращих мобільних додатків для мандрівників» ви знайдете корисні програми для смартфонів або планшетів, з допомогою яких зможете вибрати кращі кафе та ресторани і забронювати в них столик.


Є питання щодо наших послуг? Телефонуйте нам за тел. +380 68 144-63-95

Для пошуку найкращих авіаквитків, готелів та оренди авто рекомендуємо нашого партнера skyscanner
Рекомендуємо скористатися сервісом підбору екскурсій та гідів від EscapeWithPro
Всі авторські подорожі (500+)